Dit moet je doen voor je sollicitatiegesprek begint

Na al die sollicitaties ben je eindelijk gevraagd om op gesprek te komen, maar hoe bereid je je nou het beste voor? Natuurlijk kun je thuis alvast een hoop informatie opzoeken over het bedrijf en je kent je CV inmiddels uit je hoofd. Er zijn echter nog een aantal zaken waar je op moet letten. Lifehacking trok de stoute schoenen aan en vond 10 zaken waar je de laatste 15 minuten voordat je gesprek begint op moet letten! 
https://lifehacking.nl/onderweg/plaatsnamen-spreken-we-allemaal-verkeerd/

1. Wees op tijd, maar niet te vroeg

Natuurlijk ga je ruim van tevoren naar het adres van je toekomstige werkgever. Te vroeg op komen dagen is echter ook niet altijd goed, omdat je dan weer personeel kan belasten. Kom nooit meer dan 10 minuten te vroeg op je sollicitatiegesprek. Blijf desnoods even in de auto zitten zitten of op een bankje om de hoek!

2. Wees gerust

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat maakt het er niet minder belangrijk op! Om geconcentreerd het gesprek in te gaan, moet je lichaam zo vrij mogelijk zijn van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Om dit voor elkaar te krijgen kun je ademhalingsoefeningen doen; adem 5 seconden in en 5 seconden uit.

3. Notities

Lees nog even snel je aantekeningen door die je hebt gemaakt. Zaken als de naam van je gesprekspartner en zijn of haar functie is belangrijk om te onthouden!

4. Check social media

Is het desbetreffende bedrijf actief op social media? Check nog even snel hun feed voor het sollicitatiegesprek om volledig op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.

5. Stop met oefenen

Als je het gesprek te veel oefent, is de kans aanwezig dat je tijdens het gesprek gaat klinken als een robot. Al je antwoorden komen er dan heel ingestudeerd uit.

6. Organiseer je tas/rugzak

Als je tijdens het gesprek iets nodig hebt, is het van belang dat je dit zo snel en orderlijk mogelijk uit je tas of rugzak kan toveren. Als er tientallen A4’tjes achteraan komen kan het heel rommelig overkomen tijdens je sollicitatiegesprek.

7. Kijk in de spiegel

Neem voor het gesprek nog even de tijd om een toilet op te zoeken. Werp een laatste blik in de spiegel om te controleren of er niets tussen je tanden zit, of je nagels schoon zijn en je handen droog zijn. Een beetje verzorging is nooit mis!

8. Vriendelijkheid blijheid

Wees vriendelijk tegen iedereen die je op het terrein tegenkomt. Je krijgt er misschien meer mee te maken dan je in de eerste instantie zou denken! Misschien vraagt je toekomstige werkgever wel aan de receptioniste hoe je overkwam?

9. Kijk rond

Let op je omgeving. Hoe doen de werknemers tegen elkaar? Hoe spreken ze meerderen aan? Dit kan bepalend zijn voor de cultuur op het werk en kun je gebruik van maken tijdens het gesprek.

10. Denk aan leuke dingen

Het klinkt cliché, maar het is toch het vermelden waard: denk aan vrolijke en leuke dingen terwijl je wacht. Doordat je met een positieve ‘state of mind’ het gesprek binnenstapt, kom je al snel beter over.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author