Monday blues? Zo start je de week goed

Is maandag een dag waarop je maar moeilijk start en geef je de schuld aan het ontspannen weekend? Stop daar maar mee, want hoewel dat zeker een bijdrage kan leveren, is een gebrek aan overzicht vaak de grootste boosdoener. Je kunt dit ondervangen met een persoonlijk dashboard.

5 manieren om proactief te werken in plaats van reactief

Op je persoonlijke dashboard vind je je agenda, je to do list, je someday list, notities en inbox. Een persoonlijk dashboard kun je maken door bijvoorbeeld snelkoppelingen van je benodigde items op je bureaublad te zetten.

De benodigde items zijn de volgende:

Agenda
Neem de tijd om een goed overzicht te krijgen van je week. Bekijk je agenda, niet alleen voor vandaag, maar ook voor de rest van de week en volgende week, om zo verrassingen en conflicten te voorkomen. Klopt er iets niet in de agenda, dan heb je nog tijd om dit aan te passen.

To do-lijst
Als je niet naar je to do-list kijkt, word je niet herinnerd aan wat je moet doen. Bekijk deze lijst dus voordat je met je werkweek start.

Ooit-lijst
Bekijk altijd je ooit-lijst. Eén ding van je ooit-lijst doen is belangrijk voor de voortgang van die dingen, anders wordt het een nooit-lijst.

Notities
Notities worden vaak vergeten. je neemt de moeite om iets te noteren, maar kijk je er ooit naar? Maak van je notities bijvoorbeeld to do’s, sla het op in je read later of in je map met achtergrondinformatie.

Inbox
Bewaar deze tot het laatst. Mails zijn meestal namelijk niet jouw prioriteiten, maar die van iemand anders. Maak je eigen zaken in orde voordat je met de zaken van iemand anders verder gaat. Dat daargelaten: je week beginnen met een lege inbox is zeer motiverend en het geeft je een voorsprong op anderen.

Wanneer bekijk je je persoonlijke dashboard

Een perfect moment om je persoonlijke dashboard te bekijken, is zondagavond. Zo kun je op maandagochtend meteen starten met het echte werk, in plaats van met het organiseren ervan. Je voorkomt hiermee dat je reageert op dingen in plaats van dat je pro-actief met een zelfgekozen taak start.

Meer overzicht, minder stress en veel tijd besparen met het Personal Dashboard!

Ook belangrijk: maak aan het einde van de dag een goed afgeronde overdracht. Voor jezelf. Zo hoef je op dinsdag geen losse eindjes van de dag ervoor bij elkaar te rapen.

Via Time Management Ninja

Hoe begin jij je maandag goed?

© Jake en Lindsay Sherbert | CC license
© Jake en Lindsay Sherbert | CC license
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]