Morgen comfortabel wonen? Regel deze 3 zaken vandaag!

PARTNERBIJDRAGE – Prettiger wonen is vooral slimmer wonen. Moeilijk? Helemaal niet, want alle techniek voor het huis van morgen is er al. Eneco gaf Meike Huber de opdracht om de handigste tips te verzamelen waarmee je dit zelf kunt realiseren. De beste 3 hebben we je voor je geselecteerd. 

 

1. Maak je oudere huis smart home-klaar

Is je huis al wat ouder? Ook dan kun je er een smart home van maken, zolang je er maar voor zorgt dat de basis klopt. Met betere isolatie, moderne verwarming en onkreukbare wifi ben je klaar voor de transformatie.

Je energieverbruik bijhouden is niet erg motiverend als het huis aan alle kanten tocht. Isoleren dus! Als je beurs beperkt is, begin dan met dakisolatie en dubbele ramen. Heb je wat meer te besteden, isoleer dan ook de vloer en breng meteen vloerverwarming aan. Als je HR-ketel verouderd is, vervang deze dan door een modern exemplaar.

Een slimme toevoeging is de warmtewinner die Eneco vanaf deze zomer aanbiedt. Dit is een kleine warmtepomp voor naast je CV ketel, die je gasrekening flink laat dalen door warmte uit de lucht te halen. Tot slot de wifi. Je wilt dat de ontvangst van tuin tot zolder top is, want er moet in de toekomst een flink aantal apparaten op aangesloten worden. Laat je goed adviseren hoe je je wifi-signaal kunt optimaliseren en gebruik wifi-versterkers voor maximale ontvangst in elke hoek van je huis.

 

Eneco-01

 

2. Geef je slimme huis een hart met hersens

Een smart home heeft een goed stel hersens nodig. De slimme thermostaat is het hart van ieder smart huishouden. Van verlichting tot veiligheid, deze must-have denkt met je mee, ook als je zelf even niet oplet.

Bij een thermostaat denken de meeste mensen aan zo’n ding waarmee je de temperatuur kunt regelen. Een slimme thermostaat, zoals Toon, kan veel meer. Zie het als een spin in het huishoudweb. Je kunt er je energieverbruik mee bijhouden en vergelijken met anderen.

Maar wist je dat je er ook je sfeerverlichting mee kunt regelen? Als je Philips Hue lampen in huis hebt bijvoorbeeld, die laten zich zorgeloos aansturen door Toon en de Toon-app. Dat geldt ook voor apparaten die je hebt aangesloten met de zogenaamde Slimme Stekker. Deze kun je naar hartenlust op afstand in- of uitschakelen. Zo kun je ’s ochtends vanuit je bed je espressoapparaat vast laten opwarmen. Een thermostaat als Toon kan ook communiceren met de rookmelders van je huis. Als het systeem iets ruikt wat niet pluis is en je bent buitenshuis dan krijg je een melding op je smartphone.

 

Eneco-02

 

3. Rijd op stroom van je eigen zon

De cirkel is rond: je kunt nu je eigen stroom opwekken, opslaan en erop rijden. Met zonnepanelen op je dak, de Tesla Powerwall en een elektrische auto aan je eigen lader creëer je een zelfvoorzienend ecosysteem dat de hele buurt jaloers maakt.

We weten allemaal dat het over niet al te lang gedaan is met de fossiele brandstoffen. Dus is het zaak dat we zo snel mogelijk overstappen op een nieuwe manier van autorijden. Elektrisch rijden bijvoorbeeld. Maar elektrisch rijden is pas echt milieuvriendelijk en duurzaam als de stroom waar je op rijdt CO2-neutraal is opgewekt.

Met zelfopgewekte groen stroom weet je zeker dat er geen vervuiling aan te pas komt. Zonnepanelen, de Tesla Powerwall, een slimme thermostaat en de SlimLaden app vormen dan de gouden combi. Met zonnepanelen op je dak genereer je je eigen stroom, en die sla je op in je Tesla Powerwall. Is er op een mooie dag een overschot aan stroom? De slimme thermostaat levert de boel weer terug aan het net. De SlimLaden app tot slot, zorgt ervoor dat je auto altijd laadt met de meest duurzame én de voordeligste stroom.

 

Eneco-03

 

Aan de slag

Je huis en energievoorziening verduurzamen én tegelijkertijd slimmer maken, doe je niet even. Maar door vandaag al te beginnen en stap-voor-stap verbeteringen aan te brengen, verhoog je het comfort en zorg je ervoor dat je huishouden op termijn energieneutraal kan worden. Meer tips, o.a. over het ontwerpen van je eigen droomhuis en hoe je het maximale uit domotica kunt halen, vind je hier.

Illustraties: Idris van Heffen


Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Gerard
  Posted 08/07/2016 10:19 pm 0Likes

  Dit is dus geen lifehack maar reclame.

  • Anoniem
   Posted 25/07/2016 12:16 am 0Likes

   Idd. Dikke reclame!

 • Gerard
  Posted 08/07/2016 10:18 pm 0Likes

  Meest duurzaam? Zo schoon is de productie van zowel de elektrische als de hybride auto niet, en idem voor de productie van de grondstoffen ervan.
  Verder betekent het terugleveren van energie aan het energienet dat vervuilendere centrales moeten worden gebruikt.

  Maar ja, die waarheden storen de groene propaganda.

 • Geert
  Posted 08/07/2016 12:45 pm 0Likes

  Wat een leuke lifehack zou zijn, is dat vooraan het artikel duidelijker zou staan dat het een reclame artikel is.

Comments are closed.