Iek, een muis! Zo kom je er vanaf …

Muizen. Sommige mensen hebben ze als huisdier en sommige zijn zelfs wereldberoemd (thanks Walt Disney!). Toch vindt niet iedereen die beestjes even charmant en willen de meeste mensen er zo snel mogelijk vanaf. Lifehacking redt de gillende keukenmeid met informatie en handige tips.

Waarom heb ik ze?

Vooral als het kouder wordt zoeken muizen een veilige plek waar ze warmpjes kunnen slapen en voldoende eten te vinden is. De meeste huizen hebben goed geïsoleerde ruimtes met een nauwe in- en uitgang en bovendien hebben ze daar niets te vrezen van katten, ratten, uilen of andere roofdieren. Hoewel de meeste soorten muizen het liefst buiten slapen, slaapt de huismus net zo lief binnen. De meeste muizen die je binnenshuis tegenkomt zullen dan ook huismuizen zijn.

Schade

Muizen eten alles en kunnen zelfs teren op een dieet van zeep of rubber. Ze knagen elektriciteitskabels door en soms veroorzaken ze op deze manier zelfs brand! Mocht je op zolder een muizenkoppel te gast hebben, dan duurt het vaak niet langer dan een paar maanden voordat je een ware plaag in huis hebt en door hun zwakke blaas zal je huis dan ook vol liggen met kleine plasjes muizenurine. Om hun nestje en zichzelf te voeden plunderen ze je lades en kastjes en in het proces besmetten en vernielen ze zaken als voedsel, boeken, interieur, kleding en vloerbedekking.

muizen banner

Zo kom je er vanaf

Als je last hebt van muizen kun je kiezen uit drie oplossingen:
– Vangen
– Verjagen
Verdelgen

Vangen
Als je om wat voor reden dan ook het ongedierte in leven wilt houden, kun je gebruik maken van de volgende val:

Natuurlijk kun je bij de lokale dierenwinkel ook ‘levende muizenvallen’ kopen. Dit zijn vaak vallen met een valdeur-mechanisme, waardoor de muis gevangen zit in een klein hokje.

Verjagen
Om muizen zo diervriendelijk mogelijk te verjagen, kun je gebruik maken van de geuren munt en eucalyptus. Door munt- of eucalyptusolie met water te vermengen in een oliegeur-houder met waxinelichtje kun je de sterke geur snel verspreiden en zullen de muizen snel hun onderkomen verlaten.

Een andere methode om muizen te verjagen is het lenen of aanschaffen van een fanatieke kat. Iets minder diervriendelijk, wel minstens zo effectief.

Verdelgen
Sommigen vinden het zielig, velen vinden het noodzaak. Een klassieke muizenval is nog altijd de populairste methode om muizen te doden, maar muizengif kan veel effectiever zijn!

Vooral een specifiek soort gif, muizenkorrels, is effectief. Volgens de handleiding moet je het zakje met korrels gesloten in het bijgeleverde kartonnen doosje plaatsen, maar als je het zakje openscheurt wordt de geur beter verspreid en is de kans op succes groter. Doordat de korrels naast gif ook vocht-absorberende bestanddelen bevatten, zullen de muizen na hun dood volledig uitdrogen en stinken ze niet. Dit is vooral handig als de muizen hun nestje hebben op een onbereikbare plek, aangezien ze de korrels ook aan hun jongen zullen voeren.

Gebruik je liever een gewone muizenval? Hoewel we altijd een muizenval met kaas zien in tekenfilmpjes, werkt pindakaas veel beter! Waar kaas gaat schimmelen en stinken, gaat pindakaas veel langer mee. Als je geen pindakaas in huis hebt is chocola ook een goed alternatief voor kaas.

Bestrijdingsbrigade

De website van de Bestrijdingsbrigade heeft een handige checklist opgesteld met tips voor een muizenplaag!

muizen-bestrijden-infographic-de-bestrijdingsbrigade-1

Belangrijk:
Voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom kiertjes en spleten dicht, bekleed ventilatiekanalen met fijnmazig staalgaas en houd vloeren van kamer en kasten vrij van stapels met spullen.

Heb jij ervaring met het vangen, verjagen of verdelgen van muizen? Laat het weten in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author