Muizen met een pen

Hoewel ik zoveel mogelijk met het toetsenbord probeer te doen, zijn er ook in mijn werk nog momenten dat ik niet onder het muizen uitkom.

Op die momenten ben ik blij met m’n Wacom tablet. Ik gebruik ze ondertussen alweer bijna een jaar of tien – en ben vooral tevreden met hun laatste versie die een scrollwheel aan boord heeft. De nieuwe pen vind ik trouwens minder, in plaats daarvan gebruik ik een pen van een oud tablet.

wacom.jpg

Deze tablets zijn er in veel soorten en maten, maar voor mijn eenvoudige kantoorgebruik ben ik blij met een niet te groot oppervlak (want dan moet je ook je arm zover bewegen) en een niet al te gek hoge prijs. Tegenwoordig ben je voor circa 70 euro klaar.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

24 Comments

 • Esther
  Posted 01/07/2008 2:06 pm 0Likes

  Ik vroeg me af met wat voor programma´s de Wacon gebruikers hier werken. Ik werk zelf veel met AutoCad en ben zo´n tablet op het moment aan het uitproberen maar moet erg wennen.
  Zijn er hier mede AutoCad gebruikers met positieve ervaringen?

 • Bert
  Posted 30/05/2008 4:06 pm 0Likes

  Ik werk al jaren met een Wacom, ooit een ArtPad II (A6) gekocht voor 300 gulden, is nu bijna antiek maar werkt nog steeds. Sinds een jaartje een grotere UltraPad (A5) in gebruik. Nooit RSI-achtige klachten met de pen, met een muis krijg ik wel vrij snel een pijnlijke pols.

  Overigens, groter is niet altijd beter. Die grote Wacoms zien er erg imposant uit maar vereisen wel dat je ook de onderarm beweegt. De kleine tabletten (A6) zijn met een polsbeweging goed te bedienen. Als ik nu een nieuwe zou moeten kopen zou ik een Wacom Bamboo kiezen.

 • jolanda
  Posted 20/05/2008 11:44 am 0Likes

  Ik gebruik het tablet op mijn werk al weer 3 jaar ter verlichting van mijn rsi klachten (en ze zijn over!) Thuis heb ik er een maand of wat geleden ook 1 aangeschaft bij de aldi, is ook gewoon van wacom. Voor simpel muiswerk en simpel fotobewerken helemaal goed.

  Voor de afwisseling heb ik nog wel een trackball.

 • Olivier
  Posted 19/05/2008 10:24 am 0Likes

  Mijn collega gebruikt naar volle tevredenheid een tekentablet. Met de muis had hij last van zijn arm. Hij zei dat de arm bij gebruik van de muis een onnatuurlijke houding aanneemt. Het vasthouden van een pen is wel een natuurlijke houding. Voor mij reden genoeg ook naar een tekentablet uit te gaan kijken.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 14/05/2008 7:57 pm 0Likes

  Dag Dick,

  graag gedaan en veel plezier met opnieuw proberen. Gezien de commentaren hierboven ben ik niet de enige die enthousiast is!

  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • dvdheiden
  Posted 13/05/2008 3:35 pm 0Likes

  @Taco: kijk dit is nou informatie wat ik wou weten. Top dat je het zo sportief opneemt en nog een hele uitleg geeft. Ik ga het toch eens wat langer proberen, vond het namelijk vrij lastig werken in het begin. Ben benieuwd en zal mijn bevindingen zeker nog posten hier!

 • Marnix
  Posted 09/05/2008 8:02 pm 0Likes

  Een tablet naast je desktop kan een uitkomst zijn als je niet mobiel bent. Zit je weinig op een vaste plek dan kan eenTabletPC een uitkomst zijn is ook wat wennen, maar scheelt al snel een kilo of wat in paperassen die je nu gewoon in OneNote opslaat en ook weer gemakkelijk vindt.

 • Harry
  Posted 09/05/2008 7:29 pm 0Likes

  Goede avond,

  ook hier is overgegaan op een wacom Bamboo fun tablet. En ik moet zeggen tis wel even wennen, maar dan wil je niks anders meer. het werkt allemaal veel sneller en makkelijker.

  Ben blij de keuze gemaakt te hebben.

 • J
  Posted 09/05/2008 6:33 pm 0Likes

  Goeie middag,

  Inderdaad negen jaar geleden in gebruik genomen: goed idee. Oude pen etc. Eerst ernstige RSI, nadien niets meer.

  Misschien is bijna iedere pc-gebruik(st)er erbij gebaat.
  ……zou ’t gedekt kunnen worden in het basispakket?……… ; )

  M.v.g., J

 • Taco Oosterkamp
  Posted 09/05/2008 2:38 pm 0Likes

  @Thomas – ik heb als laatste een CTE-400/S gekocht.

  @R – Een tablet als dit vervangt je muis. In plaats dat je met een muis over een muismat beweegt, wijs je met een pen op het tablet aan waar je de cursor op het scherm wilt zien. Rechtsboven op het tablet is rechtsboven op je scherm – enzovoort.

  In plaats van klikken met een muisknop tik je de pen even op het tablet (de rest van de tijd hou je ‘m er iets boven). Een ‘rechtermuisknop’ zit als los knopje op de pen.

  Slepen doe je door de pen over het tablet te laten glijden.

  In een tekenprogramma kun je de pen omdraaien en met de achterkant van de pen gummen op je scherm.

  Help dit?

  Als je echt last begint te krijgen van RSI, zou ik een keer een gratis intake doen bij Hein Halfschepel die hier ook auteur is op Lifehacking.nl – http://www.interfysiek.nl. Samen met zijn collega’s is hij echt heel goed bezig.

 • Thomas
  Posted 09/05/2008 1:50 pm 0Likes

  Op de Wacom site zie ik slechts twee tablets in de prijscategorie die Taco noemt, de MTE-450/K-NL en de CTE-440/S-CL.
  Misschien kan Taco aangeven welke tablet (met scrollwiel) hij recent heeft aangeschaft?

 • Karel
  Posted 09/05/2008 1:04 pm 0Likes

  Ik ben tablets gaan gebruiken toen ik last van RSI had, nu heb ik vrijwel geen problemen meer. Dus vanwege de schrijfhouding was ik al helemaal om.

  Ermee tekenen en foto-bewerken is natuurlijk ook veel handiger met pen/tablet dan met muis.
  Nu komen daar meer leuke toepassingen bij. Zo gebruik ik nu al jaren de pen in combinatie met Microsoft OneNote. Dit is een notebook programma waarin je je aantekeningen kunt ordenen, delen, emailen, enz. Je kunt schrijven met de pen, gewoon tiepen (op elke willekeurige plek), je kunt tekenen/schetsen, je kunt plaatjes vanuit internet plakken (OneNote voegt dan zelf de URL van de bron in), screenshots maken en inplakken, etc.
  Er zijn nog veel meer features, zoals inplakken van video en webcamshots, inplakken van audio, aanmaken van lijstjes (geef een stukje een markering mee, daarna kun je alle markeringen verzamelen, bijvoorbeeld “Todo”, “Nog uitzoeken”, enz).

  Groet’n,
  Karel

 • R
  Posted 09/05/2008 12:41 pm 0Likes

  aangezien ik voor mijn werk veel achter de pc zit en een hekel heb aan die rotmuis (inderdaad beginnende rsi), vind ik dit stukje heel interessant. Alleen… wat G zei is helemaal waar: een niet-digitaal mens snapt er niets van. En het plaatje hielp bij mij ook niet echt (zeg maar niet).
  Dus ik ben even op de website gaan kijken, maar daar werd de sleep- en klikfunctie ook niet duidelijk. Nou heb ik een klein ideetje door de reacties op dit forum, maar zou je aub even vanaf het beginnen kunnen uitleggen wat dit ding precies kan en waarom het rsi voorkomt/verhelpt?

  Alvast bedankt!

 • G
  Posted 09/05/2008 11:46 am 0Likes

  Leuk idee voor een stukje; nu nog even afmaken… ’t Is dat er een plaatje bij staat, anders zou de argeloze lezer niet eens weten waar dit over ging…

 • PeeJay
  Posted 09/05/2008 10:32 am 0Likes

  Ik heb op mijn werk een heel oud Wacom-tabletje in gebruik.

  De normale muis ligt rechts van mijn toetsenbord, maar als rechtsmuizende linkshandige heb ik het tablet links van mijn toetsenbord gelegd.
  De muis van het tablet heb ik ingesteld als linkshandige muis, zodat ik voor elke hand een eigen muis heb.
  Zowel voor de pen als de muis heb ik de tablet-schermrelatie ingesteld in muis-modus, zodat ik ook met het tablet relatief kan werken.

 • Engree
  Posted 07/05/2008 1:50 pm 0Likes

  Sinds gisteren ook een Wacom Bamboo (79,- bij officecentre). Was eerst even wennen, maar na een paar uurtjes was ik overtuigd. Kreeg geen last van mijn pols meer en ik heb het idee dat ik er ook sneller mee werk dan met de muis. Heb trouwens de hele avond een java game gespeeld waarin veel gesleept en geklikt moest worden om zo sneller te wennen aan het tabletgevoel. Ook het scrollen, inzoomen en de 4 toewijsbare functietoetsen op de tablet zelf bevallen erg goed. Moet wel nog even kijken wat die inkwell voor mijn mac ervaring kan doen.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 3:17 pm 0Likes

  @dvdheiden – je hebt zeker een punt. Een aantal andere commentaarschrijvers hebben al wat voordelen genoemd van zo’n pen.

  Voor mij gelden vooral het snellere werken (sneller dan met een muis) en het voorkomen van RSI als voordelen.

  De nieuwe pennen van Wacom hebben een rubberen handgreep bij de tip. Die handgreep heeft in mijn ervaring de neiging om wat losser te gaan zitten in de loop van de tijd. Dan gaat hij draaien en bedekt ‘ie de knopjes. Dat heb ik nu bij een aantal exemplaren gemerkt. De oude pennen zijn plastic uit één stuk.

  Ik gebruik dus de oude pennen met de nieuwe borden, omdat die borden een scrollwheel hebben en twee knoppen. Het ziet er niet uit, maar werkt wel het lekkerste 🙂

 • cysoon
  Posted 04/05/2008 2:41 pm 0Likes

  Bij mijn vorige werkgever gebruikt ik ook een aantal jaren de tablet van Wacom. Klein en handig. Echter merkte ik dat de houding ook niet echt gezond is (de hele dag ipv muis de tablet).
  Het beste is volgens mij veel te combineren met muis en toetsenbord en niet te lang de muis gebruiken. Verder veel koffie drinken zoals je je pols anders gebruikt… 😉
  Naast de tablet had ik toch de muis nodig voor het goed kunnen positioneren van de cursor. Al met al zeker de moeite waard ter voorkoming van o.a. RSI.

 • Anja
  Posted 03/05/2008 12:04 am 0Likes

  Ook hier een tevreden gebruiker van een wacom tablet (al een oudje)… ben een aantal jaar geleden tegen een vangrail aangeklapt en mankeerde toen zoveel dat rsi er echt niet meer bij kon.
  De voordelen ten opzichte van de muis zijn voor mij:
  meer bewegingsvrijheid, een natuurlijker houding, minder kans op rsi, betere coordinatie bij fotobewerking.

  Wil je een gewone muis vervangen dan heb je aan een eenvoudig (en goedkoop) tablet voldoende. Wanneer je ook wilt tekenen of het tablet gebruiken als schrijftablet dan wordt het al snel duurder.

 • Mark Monster
  Posted 02/05/2008 10:00 pm 0Likes

  Ik gebruik nu ongeveer drie jaar een Wacom Graphire 3 tablet. Het is in het begin wennen. Je tablet werkt in tegenstelling tot een muis absoluut en niet relatief. Dit betekent wennen, maar na een week weet je alles in het scherm te vinden.

  RSI-preventie ten top overigens, tot op heden nog geen RSI-klachten gehad.

 • Rob
  Posted 02/05/2008 8:03 pm 0Likes

  In de Mac kan je ook Ink(well) aanzetten om verkorte URL s (sleutelwoorden) en of teksten in je editor te schrijven
  Werkt echt ideaal in afwisseling en combinatie met trackpad
  Goei tip

 • Remko
  Posted 02/05/2008 8:01 pm 0Likes

  Inderdaad is het om RSI te voorkomen/verminderen ideaal. Het is even wennen, maar geen last meer van pijn in de pols.

 • René
  Posted 02/05/2008 7:49 pm 0Likes

  Ik gebruik ook zo’n ding, omdat ik de schrijfhouding natuurlijker vind dan de muishouding en daardoor makkelijker nauwkeurig kan werken en minder RSI-achtige klachten heb.

 • dvdheiden
  Posted 02/05/2008 4:31 pm 0Likes

  Het is logisch dat je niet iedereen tevreden kan houden, maar eerlijk gezegd snap ik de nut van dit stukje niet zo goed, leuk dat jij dat prettiger vind werken, maar wat moet ik ermee.

  Ik zou graag willen weten, waarom je dit zo prettig vind? Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van zo’n tablet, wat zijn jouw tips daarbij? Wat vind je minder aan de nieuwe pen of wat vind je slecht aan de oude?

  Dat zijn vragen die direct bij mij opkwamen na het lezen van dit artikel en indien je dat zou kunnen toevoegen krijgt dit artikel ineens een stuk meer waarde voor mij en, lijkt mij, ook voor vele anderen.

Comments are closed.