Naar de winkel? Ik print alles.

Je kunt, als je €550,- te besteden hebt, een 3d printer bouwen. Dit is geen sciene fiction. Dit kan vandaag als je dat wilt.  Het RepRap project maak opensource 3d printers die zelf-replicerend zijn. Dat betekent dat de bouwtekeningen voor iedereen beschikbaar zijn, dat je de onderdelen van de printer gewoon kunt kopen en sommige onderdelen zelf kunt printen. Wil je dit verhaal in een filmpje zien klik dan op deze link.
RepRapCupCake
Mijn eigen printer
Toen ik dit wist werd ik ontzettend enthousiast. Ik heb een budget voor elkaar gebokst samen met Saskia Best en ben aan de slag gegaan bij de Hogeschool Rotterdam. Ik wil hier niet te lang bij stil staan, maar dit project is te volgen op twitter en op een blog. Ik ben er achter gekomen dat het verzamelen van de onderdelen een van de lastigste punten is. Daar is gelukkig een oplossing voor. Dat heet een CupCake. Dit zijn jongens die voor jouw alle onderdelen bij elkaar zoeken. Je hoeft ze daarna alleen nog als een Ikea kast in elkaar te zetten.

Wat kan hij printen?
Een heleboel dingen, van Legoblokjes tot sandalen en van waterfilters tot handboeien. Het scala wordt met de dag uitgebreider en verfijnder. Je kunt de meeste dingen vinden op Thingiverse. Dit is een site waarop iedereen hun zelf-maak-spullen online kan zetten. De bestanden kun je zo downloaden en printen maar.

Lego RepRapRepRap sandaalRepRap waterfilterHandboeien

3d scannen
Het lastige is dat je, voordat je kunt printen, een 3d model nodig hebt. Dit bestand moet in een computer gemaakt worden en vereist kennis van 3d programma’s. Ook daar heb ik gelukkig een oplossing voor gevonden. Het heet Proforma. Proforma is een programma dat met een standaard webcam, die boven op je laptop zit, 3d scans kan maken. Dit betekend dat je kunt scannen en printen, gewoon bij jouw in huis. De software is nog in ontwikkeling, maar ik heb vernomen van de maker Qi Pan dat in januari de eerste versie online komt. Wil je dit in een filmpje zien klik dan op dit linkje.
Proforma 3d scan

Wat betekent dit?
Dit is de brug tussen fysiek en virtueel, dat lijkt me duidelijk. Ik heb verder nog geen idee wat dit betekend. Je zou kunnen denken dat dit de hele retail overbodig maakt en de bouwmarkten van deze wereld des te belangrijker. Het zou kunnen betekenen dat we ook opensource “industrieel” product krijgen. Wil je graag meer lezen over deze toekomst dan raad ik de Makers van Cory Doctorow aan. Grappig feit is dat dit sciene fiction boek al bijna is ingehaald door de realiteit.  Hij is november dit jaar uitgekomen en ik heb hem hier liggen. Wie het leukste print idee als reactie achterlaat mag het boek van mij hebben.

Dit was mijn eerste post op Lifehacking ik hoop de eerste van vele die nog komen. Tips en Feedback zijn van harte welkom.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

  • Eric
    Posted 13/05/2013 12:11 pm 0Likes

    ik ben over ik krijg er meer intresse in ga ook eens zoiets bouwen lijkt mij weer eens een leuk project

  • 3d printer
    Posted 05/02/2012 11:00 am 0Likes

    Leuk artikel

  • 3d printen
    Posted 11/10/2011 2:39 pm 0Likes

    Erg interessant

  • Nico
    Posted 02/09/2011 3:04 am 0Likes

    @ Len 23 december 2009 om 15:25
    Zeker interessant, alleen lijkt me een zelf-replicerende printer niet echt commercieel 😉 Hier een fimpje van Skylar Tibbits die bezig is met het creëren van zelf-replicerende bouwmaterialen: http://www.velevisies.nl/content/138/skylar-tibbits-over-zelf-replicerende-gebouwen

  • Len
    Posted 23/12/2009 3:25 pm 0Likes

    Interessant, zeker als je het commercieel gaat opzetten. Ik heb een onderdeeltje nodig, ontwerp het in 3D en zend het naar de ‘printboer’. Ik kan wel wat specifieke toepassingen bedenken: specifiek haakje ergens, verbindingsstukje daar ..

  • Edwin Janssen
    Posted 16/12/2009 1:40 pm 0Likes

    Print ideeen komen vanzelf wel. Het concept is interessant! Zeker in combinatie met proforma en vrije distributie van 3d ontwerpen. Scholen kunnen goedkoop eigen printers hebben en experimenteren, ook Internationaal samenwerken.

    Producten kunnen via dit kanaal op de markt worden gezet..dat geeft een heel andere betekenis aan de P van Plaats in marketingtermen…minder logistiek nodig…geen verpakking…als je nu ook nog milieuvriendelijke, herbruikbare grondstoffen (hout of hervormbaar plastic) kunt gebruiken ben je er helemaal…;-)

  • Erwin Bomas
    Posted 14/12/2009 5:33 pm 0Likes

    Goede post. Vanuit het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma is vorig jaar onderzoek gedaan naar de betekenis van 3d printen voor het onderwijs: zie http://www.surfnetkennisnetproject.nl/innovatie/3dprinten voor meer info en wat filmpjes. Kosten en modelleren lijken inderdaad steeds minder knelpunt te worden voor bredere toepassing.

  • Mathijs van Meerkerk
    Posted 12/12/2009 6:17 pm 0Likes

    Ik ben dyslectisch en het even snel door iemand laten nakijken heeft te weinig op geleverd zie ik uit de reacties. Om even op de bovenstaande vraag te reageren. Ik heb zelf nog geen printer dus zou de exacte kosten niet weten. Meer informatie over het print materiaal en de kosten is te vinden op : http://reprap.org/bin/view/Main/PrintingMaterials#Printing_Materials

  • Erwin de Beer
    Posted 12/12/2009 6:05 pm 0Likes

    Mooie blogpost! Taalvouten? Ach, voor mij geen probleem hoor.
    Ik had er op Dé Onderwijsdagen al wat over gelezen via twitter maar nu met mooie voorbeelden van producten die je kunt printen én hoe je het 3D modelleren kunt oplossen. Ik denk dat dit in het onderwijs heel erg toepasbaar is, ten minste als de printkosten niet de pan uit rijzen. Wat kost bijvoorbeeld het printen van zo’n waterfiltertje nou?

  • Kees
    Posted 12/12/2009 5:50 pm 0Likes

    Leuk item, maar laat een tekstueel onderlegd iemand eerst even naar je verhaal kijken. “Het ding waar ik alleen achter ben gekomen alle onderdelen verzamelen is ook al heel lastig” is misschien wel de kromste zin die ik in 2009 op het internet ben tegengekomen.

  • Shelly Zuiderduin
    Posted 12/12/2009 4:31 pm 0Likes

    Ik onderschrijf Wosko’s opmerking. Het is een erg interessant onderwerp maar al lezend struikel ik voortdurend over de fouten. Jammer.

  • Joost Plattel
    Posted 12/12/2009 4:14 pm 0Likes

    Als student ligt dit helaas buiten mijn budget, maar ik ben uitermate geïnteresserd in deze projecten en printers. Het feit dat mensen zelf alles kunnen maken vanuit de huiskamer is te gek! Er zijn inmiddels een groot aantal blogs over RepRaps, RepStraps en Makerbots, en op een van deze kwam ik de handige Yahoo Pipe tegen die alles verzameld in 1 RSS-feed.

    Lees dus al je nieuws via: http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_id=9f9341f7143d0ac77280af606b70b913&_render=rss

    P.S. Welke maken jullie? Een bijna kant en klare makerbot of gaan jullie voor de Mendel 2.0?

  • Wosko Jagora
    Posted 12/12/2009 11:09 am 0Likes

    Constructieve feedback: dit artikel leest bijzonder moeizaam, het is prettiger voor de lezer als je voortaan je artikel van spel- en grammaticafouten ontdoet, voordat je het plaatst. Alleen in de eerste alinea staan er al minstens zeven namelijk.

  • Brenny
    Posted 12/12/2009 2:55 am 0Likes

    Jay Leno heeft er eentje in zijn garage staan (zie link, incl. filmpje).

    http://www.jaylenosgarage.com/extras/articles/jay-lenos-3d-printer-replaces-rusty-old-parts-1/#more

Comments are closed.