De positieve effecten van negatief visualiseren

Pak een A4’tje en maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom het ergste dat er kan gebeuren, in de tweede kolom wat je kunt doen om dit te voorkomen en in de derde kolom wat je kunt doen als het ergste inderdaad gebeurt.

Deze tip komt van Tim Ferriss, auteur van The 4 hour workweek, op zijn beurt geïnspireerd door het stoïcisme en vooral door schrijver en filosoof Lucius Seneca. Ter inspiratie vertelt Ferriss over zijn ervaring met deze techniek: “In 2004 werkte ik veertien uur per dag aan mijn eigen onderneming en ik kon zo niet verder. Ik wist dat ik twee tot vier weken op reis moest om afstand te nemen en mijn onderneming zo te herstructureren dat ik er minder uren mee bezig zou zijn, of de onderneming opdoeken. Ik bleef de reis een half jaar uitstellen, omdat ik veel ‘wat als?’-scenario’s bedacht”.

Nadat hij zijn negatieve visualisaties op een A4’tje had uitgewerkt, realiseerde hij zich dat de mogelijke negatieve gevolgen niet in verhouding stonden tot de mogelijk positieve gevolgen. “Ik zag op de schaal van een tot tien een mogelijke pijn van twee en een potentiele positief levensveranderend gevolg van tien”. Hij nam de stap om op reis te gaan. Zijn boek ‘The 4 hour workweek’ was er niet geweest als hij dit niet had gedaan, evenals zijn vele andere successen.

Ferriss voegt toe: “Je angsten zijn niet ‘actionable’, net als slecht gedefinieerde doelen”.

Ook een optie: leef je angsten

Een andere oefening die je kunt doen is om enkele dagen in je angsten te leven. Leef op een kleiner budget dan je bent gewend, draag alleen je oude kleding, etcetera.

Beide oefeningen resulteren erin dat je jezelf blootstelt aan je angsten en daardoor kun je, als het echt nodig is, los van deze angsten kunt handelen en een verstandig besluit nemen.

 

(Fotocredits: aeyaey via Shutterstock) 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]