De positieve effecten van negatief visualiseren

Pak een A4’tje en maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom het ergste dat er kan gebeuren, in de tweede kolom wat je kunt doen om dit te voorkomen en in de derde kolom wat je kunt doen als het ergste inderdaad gebeurt.

Deze tip komt van Tim Ferriss, auteur van The 4 hour workweek, op zijn beurt geïnspireerd door het stoïcisme en vooral door schrijver en filosoof Lucius Seneca. Ter inspiratie vertelt Ferriss over zijn ervaring met deze techniek: “In 2004 werkte ik veertien uur per dag aan mijn eigen onderneming en ik kon zo niet verder. Ik wist dat ik twee tot vier weken op reis moest om afstand te nemen en mijn onderneming zo te herstructureren dat ik er minder uren mee bezig zou zijn, of de onderneming opdoeken. Ik bleef de reis een half jaar uitstellen, omdat ik veel ‘wat als?’-scenario’s bedacht”.

Nadat hij zijn negatieve visualisaties op een A4’tje had uitgewerkt, realiseerde hij zich dat de mogelijke negatieve gevolgen niet in verhouding stonden tot de mogelijk positieve gevolgen. “Ik zag op de schaal van een tot tien een mogelijke pijn van twee en een potentiele positief levensveranderend gevolg van tien”. Hij nam de stap om op reis te gaan. Zijn boek ‘The 4 hour workweek’ was er niet geweest als hij dit niet had gedaan, evenals zijn vele andere successen.

Ferriss voegt toe: “Je angsten zijn niet ‘actionable’, net als slecht gedefinieerde doelen”.

Ook een optie: leef je angsten

Een andere oefening die je kunt doen is om enkele dagen in je angsten te leven. Leef op een kleiner budget dan je bent gewend, draag alleen je oude kleding, etcetera.

Beide oefeningen resulteren erin dat je jezelf blootstelt aan je angsten en daardoor kun je, als het echt nodig is, los van deze angsten kunt handelen en een verstandig besluit nemen.

 

(Fotocredits: aeyaey via Shutterstock) 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Edwin
    Posted 09/08/2014 7:24 am 0Likes

    Even een kleine kanttekening bij het boek The 4 hour workweek van Tim Ferriss. Ik heb het deze vakantie weer eens opnieuw gelezen en mij viel op dat het wel erg verouderd is. Het is voor de crisis geschreven en de manier hoe hij nu tijdwinst maakt is vanuit die tijd geschreven. Ook de 80-20 regel is verouderd. dat moet je nu echt niet meer toepassen. Een beter in deze tijd zou zijn: Veel kleintjes maken een groot. Ik heb ook best wel veel vraagtekens bij Tim Ferriss. Een luxe appartement huren in Berlijn voor € 300,00 per maand? Dat lijkt me nu redelijk onmogelijk. Blijft wel een leuk boek om te lezen.

    • Janine Sterenborg
      Posted 15/08/2014 11:02 pm 0Likes

      Dank voor je reactie Edwin! Altijd leuk om andere inzichten te lezen. Ik ga het boek binnekort ook herlezen en ben benieuwd naar wat ik er nu van vind.

      Ik heb wel een vraag n.a.v. je reactie: waarom vind je de 80/20 regel verouderd?

      Veel kleintjes maken een groot is inderdaad al een tijd gaande. In 2007 las ik daarover ‘The Long Tail’ van Chris Anderson. Aanrader, al heb ik hem daarna nooit herlezen, dus waarschijnlijk is het boek ook wat achterhaald inmiddels!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]