Netwerken voor dummies

Netwerken is tegenwoordig een ontzettend groot fenomeen. Kijk alleen maar naar de opkomst van alle netwSocial_Networking_Buttons_by_ArdathkSheynaerksites die elkaar aan populariteit steeds afwisselen. Toch kan netwerken op veel meer manieren en moet je zeker niet lid worden van zomaar alle netwerk sites. Het laatste jaar ben ik opeens heel erg aan het netwerken gegaan en ik heb geleerd hoe je slim kan netwerken.

Invloedrijke vrienden
Dit is misschien wel de handigste manier om te netwerken. Helaas is het ook een van de doelen van netwerken. Toch heeft het mij heel erg geholpen om gewoon aan mijn vrienden te vragen: “kan je me eens voorstellen aan …”. Als jou vrienden een beetje interessante mensen kennen, kan dit je al heel ver brengen.

Netwerk sites
Hoewel ze niet allemaal zo geweldig zijn, zitten er toch een paar goede sites tussen. Wereldwijde netwerksites als linkedIn en facebook zijn natuurlijk aanraders. Maar mij favoriete site om te netwerken is toch twitter. Omdat jij iedereen kan volgen en ook iedereen jou kan volgen is het een hele toegankelijk manier van netwerken. Nu heb ik nog niet een duizelingwekkend aantal volgers maar na een paar maanden werd ik al wel door een aantal interessante (voor mij toen nog onbekende) mensen gevolgd.

Platforms, borrels en feestjes
Blijf niet binnen achter de geraniums zitten met een volgersaantal van 3475 op twitter. Als je echt goed wilt netwerken moet je, je zoveel mogelijk laten zien. Dus ga naar borrels en feesten waarvan je weet dat er interessante mensen komen. Initiatieven als durftevragen, sui en ted zijn hier ook uitermate voor geschikt.

Wees zichtbaar op het net
Niet alleen in de echte wereld moet je zichtbaar zijn, maar ook op het net. Nu heb je natuurlijk al die mooie netwerksites maar je kan nog veel meer doen op het net. Begin bijvoorbeeld een site over jezelf of je bedrijf. Je kunt ook een blog beginnen over iets waar je je voor interesseert. Als je eenmaal je eigen site of blog hebt, kun je ervoor zorgen dat je op meerdere sites komt te staan. Dit kan door bijvoorbeeld guest posts te gaan schrijven, maar ook door auteur te worden bij een andere site.

Toch is mijn grootste tip over netwerken: Neem zelf het initiatief. Wacht niet tot andere mensen jou zoeken maar ga actief opzoek naar goede contacten. Vraag zelf aan een site of je voor ze mag schrijven en geef aan iedereen die je beter wilt leren kennen je visitekaartje.

Nu ben ik natuurlijk nog maar net begonnen met netwerken dus als jullie nog een tip weten, laat het me weten.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Bianca
  Posted 26/05/2010 3:03 pm 0Likes

  Sui staat voor Stand up inspiration. Voor meer informatie kan je hier kijken: http://standupinspiration.com/

 • Muriel R.
  Posted 26/05/2010 2:17 pm 0Likes

  Wat is “sui”?

 • Pelly
  Posted 25/05/2010 5:47 pm 0Likes

  ping.fm koppelt veel netwerken, (behalve hyves) zodat je slechts 1 netwerk bij hoeft te houden met statusmeldingen. De anderen nemen deze status over.
  Hyves heeft wel gelukkig daar een app zelf voor gebouwd.
  Natuurlijk helpt het om je vindbaarheid bij diverse netwerken te vergroten door steeds dezelfde termen te gebruiken en je eigen URL te hebben online. Ook kleine dingen zoals je eigen avatar voor alle netwerken die het zelfde is helpt echt je netwerk te bouwen. Je herkenbaarheid wordt groter en daardoor ben je ook weer makkelijker te vinden.
  Verder heb je 100% gelijk om eens achter de PC vandaan te gaan want menselijk contact blijft bij netwerken gewoon het allerbelangrijkste

  Pelly

 • Robert Rennenberg
  Posted 25/05/2010 3:37 pm 0Likes

  Als je dan toch aan het netwerken bent dan is moet je zeker eens deze site bekijken: http://www.hellomynameise.com, hier maak je je digitale visitekaartje aan met daarop verzameld al je sociale netwerksites waarvoor je je hebt aangemeld!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]