Niet meer uitstellen, maar ‘en’ vervangen door ‘of’

Een simpele hack voor het voorkomen van uitstelgedrag: vervang het woord ‘en’ door ‘of’ in je redenering waarom je iets niet doet.

Er zijn altijd wel redenen om iets niet te doen. Neem als voorbeeld sporten, iets wat velen wel wíllen doen, maar wat er niet van komt: het is slecht weer, je hebt écht nog een klusje te doen en er moeten boodschappen gedaan worden. Voor je het weet is er weer een week voorbij en heb je weer niet gesport. Wanneer ga je dan wel sporten? Als het goed weer is, de klus af is én de boodschappen gehaald zijn? Beloon jezelf voor je harde werk door de ‘en’ te vervangen voor ‘of’. Dan zeg je tegen jezelf: ‘ik ga sporten als het goed weer is, óf de klus af is, óf de boodschappen gedaan zijn’. (Via Derek Sivers)

Door hier bewuster bij stil te staan, krijg je ook meer inzicht in je denkpatroon. Onbewust pas ik dit denkpatroon al enkele maanden toe en hardlopen gaat steeds vanzelfsprekender. Zijn bepaalde klussen nog niet gedaan? Dan doe ik ze wel ná het hardlopen, want op lange termijn heeft sporten een gunstiger effect op mijn productiviteit dan blijven zitten en doorwerken. En de supermarkt? Die is dertien uur per dag open!

 

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author