Nieuwe functionaliteiten bij Google formulieren

GoogleDriveVia Google Drive is er de mogelijkheid formulieren te maken, waarvan we de voor- en nadelen eerder beschreven op Lifehacking. De formulieren hebben een aantal nieuwe functies gekregen, onder andere de mogelijkheid om input te checken en video in het formulier toe te voegen.

Nieuwe mogelijkheden

Nieuw in de Google formulieren zijn:

  • voortgang aangeven in het formulier. Met behulp van een schuif kun je het percentage beantwoorde vragen weergeven.
  • check op input. Zo kun je met regels voor de input checken of iemand het juiste formaat gebruikt voor bijvoorbeeld een emailadres of een url. Met deze data-validation is het ook mogelijk feedback in een formulier te geven op het antwoord
  • YouTube-video opnemen in het formulier. Hiermee kan extra uitleg in het formulier opgenomen worden of een voorbereiding op een training of workshop ingebed worden in een aantal vragen. Voor onderwijsdoeleinden is het ook mogelijk vragen onder de video te zetten en daar met de data check een quiz van te maken
  • een reactie geven op input als het formulier al gesloten is. Mocht iemand na de sluitingsdatum nog input willen geven dan is het mogelijk daar een reactie op maat op te geven, bijvoorbeeld een emailadres waar degene zich toe kan wenden of een datum wanneer er een nieuwe vragenronde start.

Check

Om de check op input te doen, is er een aantal gestandaardiseerde checks zoals controleren op url en emailadressen. In dat geval hoef je alleen maar die optie te kiezen en Google zorgt voor feedback als de gebruiker verkeerde data invoert. Het is ook mogelijk te controleren of iemand een getal dan wel tekst invoert en daarna welke woorden er wel of juist niet mogen worden ingevoerd. Daarvoor is er de mogelijkheid een regel toe te voegen niet meerdere regels met “of” of “en”. Je kunt ook zelf de feedback kiezen. In dat geval ziet de gebruiken die de invoer gedaan heeft op het moment dat hij enter of tab induwt de feedback indien er een foute invoer gegeven is.

ScreenClip

Wellicht is het voor sommige vragen waar een input aan voorwaarden moet voldoen makkelijker om multiple choice te kiezen.

Video

Een video, of plaatje, embedden in het formulier toevoegen geeft weer nieuwe mogelijkheden. De video is niet zo zeer aan een vraag te koppelen. Boven de video komt een titel te staan en daarmee is dat blok in het formulier af. Een vraag maak je door een nieuw object toe te voegen. Handig is wel dat in het scherm waar je de video in kunt embedden een YouTube-zoekvenster opent, waardoor je de code vanuit de formulieren-editor kunt invoegen.

ScreenClip

Voortgang

De statusbalk met voortgang staat onderaan de pagina en is daarmee buiten beeld voor de respondent. Bovenaan de pagina was duidelijker geweest.

Voor geavanceerd formuliergebruik met diverse routes en lay out-elementen is Google formulieren wellicht wat te eenvoudig van opzet maar voor degenen die een aantal vragen voor willen leggen aan een doelgroep is het een sterk instrument met nu weer een paar extra functies.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

Leave a comment

[wpterms id="3193"]