Nieuwe optie in Prezi: 3d-achtergronden

Met de aankondiging dat het presentatieprogramma Prezi presenteren met 3d-effecten mogelijk zou maken, dacht ik aan zeer complexe, meerdimensionale bewegingen. De optie is er nu en is iets eenvoudiger: 3d-achtergronden. Het is nu mogelijk om een achtergrond achter de presentatie te zetten die diepte lijkt te hebben. De teksten en andere objecten lijken dan te zweven over de achtergrond. Met een goed gekozen achtergrond werkt dat visueel erg aantrekkelijk. En het kán een presentatie ondersteunen …

Prezi heeft aan de standaardsjablonen die je op Prezi vindt een aantal 3d-sjabonen toegevoegd. Die passen misschien bij de Prezi die je wilt maken en geven anders een goed idee van wat er kan.

Niet elke presentatie wordt per se beter met een kleurrijke achtergrond maar daar waar het een metafoor is of iets letterlijk uitbeeldt kan het versterkend werken. Een mooie horizon leidt wellicht af maar als de horizon het verschil tussen veraf en dichtbij  uitdrukt, krijgt het beeld een lading.

Je kunt één achtergrond gebruiken om je verhaal te vertellen ook een tweede of derde achtergrond toevoegen. De achtergronden liggen als het ware op elkaar en door in te zoomen bereik je een volgende achtergrond. Stel dat een presentatie over GTD beschrijft hoe je van wanorde (plaatje jungle) naar beslissingen nemen gaat (plaatje flowchart GTD) naar een geordend aantal horizonten (plaatje horizon), dan gebruik je drie achtergronden en zoom je gedurende je verhaal in naar een tweede en derde niveau.

De overgangen tussen de achtergronden verlopen soepel. Waar je voorheen in Prezi van het ene plaatje naar het andere zou gaan, vloeit de ene laag over naar de andere.

Als je de achtergronden heb toegevoegd (zie instructie hieronder of de uitleg van Prezi) zie je als eerste de eerste achtergrond. Om op de andere achtergrond te werken zoom je in. Dan kun je objecten op de andere achtergrond plaatsen. Die objecten zie je, als ze groot genoeg zijn, ook op de eerste achtergrond. Om dat te voorkomen, kun je tegenwoordig in Prezi ook objecten laten verschijnen (fade in animation). Klikken betekent dat een object zichtbaar wordt.

Een optie waar je écht iets aan hebt? Benieuwd naar jouw oordeel.

Lees ook:

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Jeremy Timessen
    Posted 30/07/2012 12:00 pm 0Likes

    Leuke nieuwe features. Eerst twijfelde ik nog om over te stappen van Powerpoint naar Prezi, maar bij deze ben ik helemaal overtuigd.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]