Nieuwe organisatievormen

Afgelopen week had ik het geluk een paar uur van gedachten te kunnen wisselen met Jelle Dijkstra. Jelle is een voorloper in de wereld van HR en organisatiestructuren. Hij was één van de mensen die competentiemanagement naar Nederland bracht en filosofeerde in 1980 bij de introductie van de computer al over ‘hoe mooi zou het zijn als die ooit met elkaar in een netwerk zouden communiceren’. Zelf is hij een aantal jaar geleden over gegaan van een organisatie met 8 medewerkers naar een netwerkorganisatie, waarbij hij vooral samenwerkt met andere ondernemers.

Hij is momenteel bezig met het onderwerp HR 3.0, waarbij hij crowdsourcing als een echte 3.0 trend ziet. Organisaties kunnen zich daar op aanpassen, moeten zich daar op aanpassen en dat heeft een grote impact op de organisatiestructuren. Immers, als je je productontwikkeling samen met klanten doet, heb je misschien wel minder R&D mensen nodig.

Door al deze ontwikkelingen zullen er grote veranderingen plaats moeten vinden. Organisaties zullen kleiner worden bijvoorbeeld, ZZP’ers krijgen een grotere invloed en functies komen te vervallen. Ook is het belangrijk dat we weer dezelfde taal gaan spreken, want elke organisatie is een samenzwering tegen de buitenwereld. De betekenis van woorden is overal anders, daar zal een gemeenschappelijk referentiekader moeten komen, ondersteund door het semantische web. Vandaar HR 3.0.

Ik heb aan het eind van ons gesprek even een kort interview gedaan met Jelle over de toekomst van organisatie structuren in Nederland. Enjoy.

[HTML1]

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Wout van den Dool
  Posted 18/01/2009 1:54 am 0Likes

  @ Frank, thnk voor de Tip en ga zo door, blijf jullie blog met plezier lezen hoor…

 • Frank Meeuwsen
  Posted 17/01/2009 5:48 pm 0Likes

  @Wout van den Dool: Met de nieuwe site willen we meerdere RSS-feeds gaan aanbieden. Kleine (ongeschreven) tip: Als je een tag of categoriepagina hebt, zet er dan in de URL /feed achter en je hebt de RSS-feed van een individuele tag of categorie!

 • Jan vdP
  Posted 17/01/2009 10:31 am 0Likes

  Zou dit geen lifehack willen noemen. Maar buiten dat juich deze ontwikkelingen van harte toe. Als er meer met tijdelijke dienstverbanden of freelancers gewerkt gaat worden in organisatie heb je meer mobiliteit, flexibiliteit en minder ‘verplichte winkelnering’ bij vaste medewerkers.

 • Wout van den Dool
  Posted 16/01/2009 9:51 pm 0Likes

  Hmm zeer interessant artikel, maar merk dat er de laatste tijd meer artikelen geplaatst worden die minder met Lifehacking te maken hebben…

  Ik krijg hierdoor vervuiling in mijn RSS Feeds Categoriën…
  Dit soort artikelen probeer ik in een andere categorie “Werkgerelateerd” te houden.

  De luchtige, leuke artikelen van Lifehacking lees meestal later -als beloning- net zoals de categorie “Gadgets”

  Misschien een idee om dit soort content wel te plaatsen maar diverse RSS Feeds aan te bieden, á la Nu.nl

Leave a comment

[wpterms id="3193"]