Nieuwe rubriek: Urawaza, tips en trucs uit Japan

urawaza.gif
Een Urawaza is een tip of een truc om op ingenieuze, inventieve en creatieve manier een dagelijks probleem te verhelpen. De oplossingen zijn vaak verassend simpel en meestal ook nog milieuvriendelijk, doordat er gebruik wordt gemaakt van alledaagse materialen en strategieën.

Urawaza is een Japans woord dat oorspronkelijk door gamers werd gebruikt in de jaren 80 om short-cuts in de videospelletjes van Nintendo te beschrijven. Nu wordt het woord gebruikt om de slimme en ongebruikelijke tips en trucs die in Japan worden gebruikt te omschrijven.

In de huidige consumptiemaatschappij wordt je nauwelijks meer uitgedaagd om na te denken over innovatieve oplossingen voor normale zaken. Simpelweg omdat het niet nodig is: winkelschappen vol producten lijken het overbodig te maken om creatief te blijven. Voor elk vlekje bestaat een eigen flesje. Maar de aantrekkingskracht van een Urawaza gaat verder dan dat het alleen handig is, of goedkoper, niet-chemische oplossingen om bijvoorbeeld vlekken schoon te maken, hebben positieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid. En het is natuurlijk erg bevredigend en ontzettend leuk om vindingrijk te zijn en nieuwe oplossingen te ontdekken voor alledaagse uitdagingen.

Lisa Katayama heeft zo’n honderd Urawaza’s gebundeld in haar boek: Urawaza: secret Everyday Tips and Tricks from Japan. Elke tip wordt geïntroduceerd als luchtig dilemma, dan komt een oplossing door middel van een Urawaza en wordt afgesloten met een verklaring van hoe of waarom dit werkt.

Een voorproefje:

[HTML1]

Hoe krijg je inktvlekken van je handen? Zie in bovenstaand filmpje hoe je dat met een gebruikt theezakje voor elkaar krijgt.Al langere tijd is het team van lifehacking.nl er over aan het denken wat we met de huis-tuin-en keuken tips, de ‘oma-weet-raad-‘ categorie konden en moesten doen. We hebben nu besloten dat we ze gaan vangen onder de tag Urawaza. Voor deze nieuwe lifehacking.nl rubriek Urawaza, zullen wij af een toe een Urawaza uit het boek uitlichten en tussendoor met ‘eigen’ Urawaza-tips en trucs komen, al dan niet aangedragen door de vele lezers van dit blog.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Arjen Meijer
    Posted 18/10/2008 5:48 pm 0Likes

    klinkt leuk, en short-cuts voor gamers zijn natuurlijk ook lifehacks 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]