Nooit meer de kleine dingetjes vergeten

Iedereen heeft van die kleine dingen die je dagelijks vergeet. Bijvoorbeeld je tanden poetsen, je medicijnen nemen, de deur op slot doen en ga zo maar door. Er zijn veel dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je ze niet meer vergeet. Zo kan je bijvoorbeeld overal briefjes hangen of een alarm op je mobiel zetten. Deze kleine dingen zorgen er dan inderdaad voor dat je het niet vergeet, maar zonder die aanmaningen zou je het net zo hard weer vergeten. Gelukkig kunnen mensen zichzelf heel makkelijk kleine dingen aanleren die een automatisme worden. Dit heeft alles te maken met conditioneren. Misschien ken je het verhaal van Pavlov die een hond zo conditioneerde dat hij na een tijdje bij het horen van een belletje wist dat hij eten zou krijgen. Dit zogenaamd klassiek conditioneren werkt net zo goed met mensen.

Ik zal eerst uitleggen wat je moet doen om bijvoorbeeld nooit meer te vergeten je tanden te poetsen, daarna zal ik uitleggen waarom dit lijkt op het experiment van Pavlov.

Hoe doe je het?
Ten eerste:  zoek een handeling die je elke dag uitvoert zonder te vergeten en die plaatsvindt vlak voor dat  je datgene moet doen dat je altijd vergeet. Bijvoorbeeld het innemen van je medicijnen voor je gaat eten. Leg je doosje met medicijnen gewoon bovenop de borden in de kast. Elke keer dat je nu een bord wilt pakken om te eten, zie je eerst je medicijnen liggen en weet je weer dat je die eerst moet nemen. Vergeet dit ook nooit te doen! Na een paar dagen/weken kan je je medicijnen gewoon weer veilig opbergen, want elke keer dat je nu een bord wilt pakken denk je aan je medicijnen.

Waarom werkt dit?
Bij Pavlov had je 2 handelingen: de ongeconditioneerde (eten) en de geconditioneerde (belletje). De ongeconditioneerde leidt altijd tot een reactie, wat in het geval van Pavlov het kwijlen van de hond was. Hoe vaker de 2 handelingen samenvallen hoe meer de hond zal reageren op alleen het belletje.
Bij het verhaal hierboven hebben we ook een ongeconditioneerde en een geconditioneerde handeling. Onze ongeconditioneerde is namelijk het zien van de medicijnen deze zorgen onmiddellijk voor een reactie, namelijk het nemen van onze medicijnen. Onze geconditioneerde handeling is het pakken van een bord om te gaan eten. Na een tijdje zal ook bij deze handeling de reactie van het nemen van de medicijnen volgen.

Je kan dit toepassen op zo goed als alles wat je altijd vergeet. Hang bijvoorbeeld een sleutel bij je jas aan de kapstok (jas pakken, sleutel zien, deur dicht doen) of leg je tandenborstel op je pyjama (pyjama aantrekken, tandenborstel zien, tanden poetsen). Probeer zelf te verzinnen wat goed werkt voor jou en je kan ervoor zorgen dat jij nooit meer die kleine dingen vergeet!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Yda
  Posted 30/09/2010 8:53 pm 0Likes

  Natuurlijk is het opbrengen van discipline belangrijk. En iedereen heeft wel een bepaalde mate van discipline, alleen hebben we dat niet allemaal op hetzelfde terrein. Daarom vind ik deze tips super handig! Dank Bianca.

 • Carel
  Posted 19/09/2010 3:27 pm 0Likes

  Is dit niet algemeen bekend ? :S En inderdaad discipline is het magische woord in dit verhaal

 • Koos
  Posted 18/09/2010 11:40 pm 0Likes

  Om die reden leg ik mijn autosleutels op m’n werk in de koelkast, bij de versproducten die ik in de lunchpauze heb gekocht. Dan kom ik er niet pas thuis achter dat ze nog op kantoor liggen.

 • Nancy
  Posted 11/09/2010 10:12 pm 0Likes

  Overigens, het aanleren van nieuw gedrag internaliseert (is eigen geworden) na ongeveer 2 maanden. Suc6.

  Aangeboden door Nance 😉

 • Nancy
  Posted 11/09/2010 10:10 pm 0Likes

  Een goed bedoeld verhaal…. zucht…. Het is veel simpeler.
  Het valt of staat met discipline.
  Dat magische woord ontbreekt.

  Dus, ophouden met soft gedoe, pak jezelf in de kladden, lurven of iets anders wat jou een onprettig gevoel geeft, hou op met klieren, gebruik je hersens (daar zijn ze voor) en pas discipline toe. Je bent tenslotte geen kleine kleuter meer.

  Aangeboden door Nance 😉

 • Bianca
  Posted 11/09/2010 8:17 pm 0Likes

  @Matthijs: Goed punt, maar in principe hoef je die handeling maar 1 keer uit te voeren. Als je je medicijnen op de borden legt laat je ze daar gewoon liggen natuurlijk. Het is niet een kwestie van ze elke ochtend terug moeten leggen.
  Je tandenborstel kan je ’s nachts naast je wekker leggen en hem ’s ochtends dan gewoon weer op je pyjama leggen. Mocht je dat dan vergeten dan zie je hem vast wel liggen naast je wekker ’s avonds.
  @Sjoerd: Die eenmalige dingen zijn idd erg vervelend. Wat je je zelf kan aanleren is om voor dit soort dingen een alarm te zetten op je mobiel.

 • Sjoerd
  Posted 10/09/2010 11:43 pm 0Likes

  Klopt, dat als iets een vast patroon heeft, ik het niet meer vergeet. MAar hoe onthoud je nu van die kleine eenmalige dingen?

 • Matthijs
  Posted 10/09/2010 9:19 pm 0Likes

  Leuk idee, maareh.. Als je vergeet tanden te poetsen, waarom zou je dan niet vergeten je tandenborstel op je pyjama te leggen / je medicijnen op de borden etc?

Comments are closed.