Nooit meer gaan slapen …

… na middernacht.

Komt dit jullie ook bekend voor? Je zit ‘s avonds gezellig, te facebooken, te twitteren, te chatten en te skypen, en uiteraard met vrienden niet alleen uit Nederland en België, maar ken je ook mensen uit andere tijdzones. Of je surft van de ene naar de andere leuke site, kijkt wat filmpjes en speelt nog een online spelletje. En plots is het 3 uur in de ochtend en kan je jezelf wel een trap geven omdat het wéér veel te laat is geworden.

Been there, done that. Laat gaan slapen is voor mij, net zoals voor de meeste mensen, een regelrechte aanslag op de productiviteit van de volgende dag. Daarom besloot ik een tijdje geleden om een drastische maatregel te nemen: ik installeerde een digitale schakelklok op mijn router.

Digitale behoeder van de nachtrust

Het principe is eenvoudig. Bij een digitale schakelklok kan je de stroomtoevoer naar apparaten aan- of uitzetten volgens een tijdschema dat je instelt. Concreet staat dit bij mij geprogrammeerd om exact om middernacht de internetrouter uit te schakelen. Onherroepelijk is het dan gedaan met de pret, onverbiddelijk word ik in offline-modus gezwierd en meer nog, aangezien ik ook digitale televisie via internet kijk, is het beeldbuisstaren op slag voorbij. De enige optie is dan om maar onder de wol te kruipen. Om zeven uur in de ochtend pookt de schakelklok de router weer wakker zodat bij het ontbijt mijn digitale leven weer synchroon loopt.

Uiteraard is er de mogelijkheid om in god-modus het ding te overrulen. Maar als je weet dat het om middernacht gedaan is met spelen, hou je daar echt wel onderbewust rekening mee. Voortaan is dus een goede nachtrust verzekerd.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

18 Comments

 • Stijn
  Posted 19/03/2013 4:38 pm 0Likes

  Zelf heb ik mijn lampen op afstandsbediening en voegde daar laatst mijn router aan toe. Omdat de router wegens de aansluiting naast mijn hoofdkussen staat wil ik die ’s nachts uit hebben. Of het nu tussen mijn oren zit (of dan juist niet 🙂 ) dan slaap ik beter. Maar na twee weken router aan en uit zetten heeft ie het begeven. Dus nu op zoek naar een router die daar wel tegen kan of een die ’s nachts geen signaal geeft.

 • Ruben
  Posted 16/01/2013 5:40 pm 0Likes

  Ik heb een feilloze analoge oplossing die werkt als een soort Nest thermostaat en belangrijke variabelen automatisch herkent.

  Mijn vrouw 🙂

 • Carla
  Posted 14/01/2013 10:01 am 0Likes

  Al jaren sluit ik met een druk op de knop de telefoons en router om 10.00 uur af voor de broodnodige rust. Jaren geleden gaf dat wel problemen met de KPN provider (die dat kon zien) als ik storing had. Doch ze hebben het in de (“centrale”) aangepast en kan het nu gewoon. Tijd voor hondelen en literatuur ;-D.

 • Peter
  Posted 14/01/2013 12:21 am 0Likes

  Ik heb sinds een tijdje Airytec Switch Off op mijn PC staan, die sluit op het uur dat ik instel gewoon de PC af.
  Dat werkt ook zeer goed, dit heeft al meer dan eens mijn nachtrust gered.

 • Niels Gouman
  Posted 10/01/2013 12:30 pm 0Likes

  Ik gebruik zelf al een tijdje Flux. http://stereopsis.com/flux/
  Flux zorgt ervoor dat het licht dat er uit je monitor komt qua sterkte een beetje gelijk loopt met de zon. Dus als de zon onder is heeft alles op je scherm een andere tint. Met als gevolg dat je op normalere tijden moe wordt.

  Is iets totaal anders, maar heeft voor mij hetzelfde effect.

  • Renaat Toppets
   Posted 10/01/2013 7:34 pm 0Likes

   Kende ik nog nog niet, ziet er interessant uit. Ga ik zeker uittesten. Bedankt Niels! En ik ben fan van de tips op Strategisch Lui 😉

 • Juul
  Posted 09/01/2013 1:31 pm 0Likes

  Ik vind je tip helemaal geweldig, heb het zelf ook al een hele tijd zo.
  Helemaal geen problemen met de router en een extra is dat WIFI snachts uitstaat.
  Dan krijg je weer die discussie of het bewezen is of niet, het kan me niet schelen, ik heb in iedergeval
  snachts geen straling aan mn kop. 😉

  • Renaat Toppets
   Posted 09/01/2013 5:23 pm 0Likes

   Fijn om te horen, Juul, bedankt! En inderdaad, wel of niet schadelijk, géén straling is nog steeds de beste oplossing 🙂

 • jack
  Posted 09/01/2013 12:31 pm 0Likes

  Ik heb een tijdschakelaar die het licht uit gooit als het nog niet uit staat. met een beetje discipline is de licht uit reminder genoeg om op tijd naar bed te gaan. en je houd er vanzelf rekening mee. je zorgt dat je niet in het donker de schakelaar moet zoeken door op tijd naar bed te gaan.
  tuurlijk kun je nog steeds facebook en twitter openen maar ook de push notificaties staan vanaf dat moment uit ( ingesteld op mijn apparaten )
  als je het jezelf aan leert is een routeer uitschakelen niet meer nodig. ( tenslotte kun je ook nog via 3g op facebook… )

  • Renaat Toppets
   Posted 09/01/2013 12:47 pm 0Likes

   Ook een interessante variant, Jack. Bedankt om ‘m te delen 🙂

  • Michiel van den Anker
   Posted 13/01/2013 9:46 pm 0Likes

   Verwarming op tijd (automatisch) op laag zetten helpt ook zeer goed om het onderbewuste bewust naar bed te laten gaan 🙂 !!

 • Elektro
  Posted 09/01/2013 11:36 am 0Likes

  Of koop echt zo’n lekkere ouderweste wekker met bellen zoals deze: http://www.greatbigstuff.eu/great-big-alarm-clock.html en zet die op 12:00. Scheelt weer een extra elektrisch apparaat
  Voordeel is, dat als je in slaap bent gevallen voor je TV je echt wel wakker wordt en dan wel je nachtrust haalt 😉

  • Renaat Toppets
   Posted 09/01/2013 12:15 pm 0Likes

   Hehe, da’s ook een idee! Wel ervoor opletten dat het ding je niet wakker maakt als je al in bed ligt te slapen 😉

 • Dirk de Ploert
  Posted 09/01/2013 10:20 am 0Likes

  Ik ben het eens met Guido Jansen; zeker met DSL verbindingen is het “hard” uitschakelen van je modemrouter niet al te best voor je verbinding. De centrale denkt dat er iets is waardoor je verbinding uitvalt en kan gaan proberen een verbinding te maken met een lagere snelheid.

  Je kan jezelf ook afvragen waarom je om 00:00 nog televisie kijkt? Over het algemeen is er op dat moment weinig interessants op de beeldbuis.

  • Renaat Toppets
   Posted 09/01/2013 11:36 am 0Likes

   Leuk dat je reageert, Dirk. Zie ook mijn commentaar op de reactie van Guido. En ja, af en toe is er wel nog iets interessants op de buis te zien om 00:00 u 😉

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 09/01/2013 10:00 am 0Likes

  Briljante tip! Werkt natuurlijk wel alleen als je geen huisgenoten hebt die nog tot laat willen internetten (zoals ik).

  Wat bij mij uitstekend werkt, is de Lift-app die ik sinds een paar weken intensief gebruik. Je maakt een aantal doelen aan in de app (zoals ‘niet meer na 12 uur slapen) en mag elke dag een vinkje zetten als het je lukt. Bizar wat dat voor gevolgen heeft! Alleen al het feit dat ik dan weet dat ik GEEN vinkje mag zetten als ik me ‘misdraag’, zorgt ervoor dat ik m’n gedrag aanpas. Zo helpt Lift je door de lastige eerste opstartweken bij een nieuwe gewoonte. Daarna moet het routine gaan worden en is het natuurlijk makkelijker.

  Ben benieuwd naar tips die anderen hebben om je gewoontes te wijzigen. Wat werkt bij jullie goed?

 • Guido Jansen
  Posted 09/01/2013 9:41 am 0Likes

  Bij de meeste routers kun je ook gewoon softwarematig instellen dat tussen bepaalde tijden geen verbinding gemaakt kan worden, vaak zelfs per aangesloten apparaat (op basis van IP adres). Dan heb je geen schakelklok nodig en het is waarschijnlijk beter voor de levensduur van je router 🙂

  • Renaat Toppets
   Posted 09/01/2013 11:29 am 0Likes

   Dank voor je reactie, Guido. Misschien moest ik dit artikel taggen met ‘Alleen voor België’ 😉 Wij hebben namelijk 2 grote ’triple play’-aanbieders (televisie, telefonie, internet in 1 abo over dezelfde lijn) die je min of meer verplichten van de modem 24/24 aan te laten, dit enerzijds voor updates, anderzijds om een gedeeld wifi-netwerk aan te bieden. Een schakelklok is dan helaas de enige oplossing. Fijn dat je vermeldt dat er met andere hardware alternatieven zijn. 🙂

Comments are closed.