Nooit meer je was verpesten met deze tips

Het is misschien een clichébeeld: het witte hemd dat roze uit de wasmachine gehaald wordt vanwege een verdwaalde rode sok. Goed, er worden tegenwoordig misschien weinig rode sokken gedragen, maar er zijn nog meer dan genoeg dingen je kan doen die je kleding verpesten. Maar met deze tips voor de was doen komt alles weer helemaal goed!

Schoonmaken met natuurlijke producten

Scheid je was

Deze spreekt redelijk voor zich maar het is echt belangrijk om kleur niet bij je witte was te wassen en je zijde shirt niet in de kookwas te doen. Scheid daarom je was in verschillende categorieën: wit, bont, zwart, kook en eventuele delicate stoffen. Hangt er een geurtje aan je was? Dan moet je even je wasmachine doorspoelen door een 90 graden programma te laten draaien. Dit kan prima terwijl je bijvoorbeeld je handdoeken en/of poetsdoeken wast.

 

Koop het juiste wasmiddel

In combinatie met het sorteren van je was, dien je ook voor bepaalde was ander wasmiddel te gebruiken. Wasmiddel voor witte was zorgt ervoor dat deze extra gaat stralen. En wist je dat als je de witte was in de zon te drogen hangt, dit effect nog eens extra vergroot wordt? Ook voor zwarte kleding bestaat speciaal wasmiddel zodat je kleren langer zwart blijven. Lees voor het beste gebruiksadvies altijd het label in je kleding en dat op de verpakking van het wasmiddel.

 

Bereid je kleding voor

Nu denk je vast: ‘huh? Waarom kan ik mijn kleding niet gewoon in de wasmachine sodemieteren?’ Nou, omdat ritsen en knopen vast kunnen komen te zitten en printjes sneller vervagen als je ze gewoon zomaar in de machine doet. Zorg er daarom voor dat alle ritsen en knopen dicht zijn en dat je je was binnenstebuiten draait. Zo bescherm je de kleur en de eventuele printjes van je kleding. Hierdoor gaat je kleding stukken langer mee. O, en check ook even de zakken van je kleding. Een papieren zakdoekje bij je zwarte was is écht niet leuk.

 

Gebruik een waszakje

Heb je echt delicate spullen zoals kanten ondergoed of kleding met franjes en kralen? Dan bescherm je deze het best door ze in een hiervoor bestemd waszakje te doen. Door het waszakje kan er niks vastraken in de wasmachine en blijft je kleding (langer) intact.

 

Selecteer het juiste wasprogramma

Nu de tijd is gekomen om de wasmachine in te laden, is de laatste stap het selecteren van het juiste wasprogramma. Kleding kun je tegenwoordig vaak op een lage temperatuur van ongeveer 30 graden wassen. Heb je speciale stoffen zoals wol of zijde? Let er dan op dat je hiervoor het juiste programma selecteert! Wol kan namelijk in een gewoon wasprogramma gaan krimpen en dient voorzichtig gewassen te worden en niet gecentrifugeerd te worden.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek3Leuk1Serieus?2Meh...2Stom

About Author