Notities maken – jullie ideeën

Vorige week vroegen we je om je techniek en tips te delen voor het maken van notities. Jullie reageerden veelvuldig en vandaag zetten we een aantal interessante conclusies op een rij. Aanvullingen zijn altijd weer welkom in de reacties!

Wat allereerst opvalt is het enorme spectrum aan apps die jullie gebruiken. Voor verschillende gebruiksmomenten (prive en professioneel) gebruiken jullie verschillende apps en op verschillende manieren. Maar vaak zoeken jullie wel naar één manier om alles op te vangen, te organiseren en weer te vinden. Dus de schrijf en verzamelfase is heel breed, maar uiteindelijk is het wel prettig als alles bij elkaar komt.
Het is geen hele grote verrassing dat Onenote en Evernote naar boven komen als meestgebruikte applicatie voor organisatie en delen. Evernote heeft nog wel een voorsprong bij de reageerders, maar sinds Onenote gratis is voor meerdere besturingssystemen zien we het gebruik zeker toenemen.
Gelukkig zijn we nog niet volledig overgestapt op digitaal notities maken. Scientific American heeft hier interessante inzichten over verzameld in het artikel “Don’t take notes with a laptop” waarbij een reageerder opmerkt

Wat je digitaal aan aan snelheid wint, verlies je aan inzicht.
Pen en papier blijft populair, maar bij voorkeur niet met een reclamepen van een beurs en een notitieboekje van de Xenos. Liever werken jullie in speciale notitieboeken, die het waard zijn om mooie en goede notities in te maken. Een paar quotes:

Paperblanks notitieboeken “omdat ze zo mooi zijn”

Wij merken dat schrijven in een luxe en mooi notitieboek nog steeds een favoriete keuze is bij onze klanten. Bijvoorbeeld een leren notitieboek dat fairtrade geproduceerd is en binnenin zacht katoenpapier bevat.

Op de Calle 20 # 3 in Bogotá, Colombia, bevindt zich het atelier “Corazón de Papel”, een boekbinderij waar blancoboeken gemaakt worden met gebruikmaking van precies dezelfde technieken als enkele eeuwen geleden; sommige van de apparaten zijn zelfs antiek. Hun notitieboeken, gemaakt met papier dat bijzonder fijn schrijft, zijn mijn favoriete 1.0 instrument om aantekeningen in te maken.

Apps die zijn genoemd door jullie

ColorNote voor boodschappenlijstjes (met zeer handige sorteermogelijkheden) en Keep voor losse flarden.

Simplenote voor lappen tekst. Kan ook in evernote maar dat is zo zwaar.
Velen van jullie zoeken naar dé oplossing voor audionotities en dan specifiek het omzetten van gesproken tekst naar geschreven (en doorzoekbare) tekst. In de reacties kwamen een paar oplossingen naar boven zoals Dropvox en Braintoss.

Ik start voor dit soort on-the-go invallen de app Braintoss. Ik spreek mijn idee in en de app mailt me de opname in geschreven tekst naar een e-mail adres dat ik in de instellingen van de app heb opgegeven. Het is verrassend hoe goed de app dit doet. Zelden lukt het omzetten van de opname naar tekst niet en krijg ik het geluidsbestandje. In mijn geval heb ik mijn Evernote import mailadres opgegeven. De notitie verschijnt dus automagisch in Evernote.
Maar iOS8 blijkt al ingebouwde spraakherkenning te hebben

Met de uitkomst van IOS8 is het mogelijk om tekst met spraakherkenning in te “typen” op de iPhone en iPad (als je maar een internetverbinding hebt). Naast de spatiebalk komt een microfoontje te staan en als je daar op klikt kun je, je tekst inspreken. De tekst zie je gelijk op het scherm verschijnen. Dus super handig om notities te maken in (volgens mij) elke app die je op de iPhone en iPad hebt draaien.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om het maken van de notities, maar vooral om het ordenen en terugvinden.

Elke gek kan informatie verzamelen. Evernote stelt mij in staat om het allemaal te ordenen en -daar gaat het uiteindelijk om- terugvinden.

Binnenkort besteden we extra aandacht aan de Bambook die in de reacties is genoemd. Een uitwisbaar notitieblok, volgens de makers “Het laatste notitieboek wat je ooit koopt”. We zijn benieuwd!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...3Stom

About Author

7 Comments

  • EOvermeer
    Posted 19/10/2014 10:12 pm 0Likes

    Spijt dat ik mijn bijdrage niet heb geleverd; WorkFlowy. Dacht tenonrechte dat dit toch wel genoemd zou worden. Gebruik het ruim twee jaar en in één document (meer kan ook niet) inmiddels meer dan 10.000 regels met todo’s en notities. Allemaal super vloeiend te doorzoeken met of zonder tags. Eenvoudiger als deze tool kan het eigenlijk niet. Super tevreden mee maar als GTD’er blijf ik met veel interesse de andere suggesties volgen.

  • Marjon
    Posted 18/10/2014 3:15 pm 0Likes

    Naast Bambook zijn er andere herbruikbare schriftjes, zoals http://www.esquoia.com/ Voordeel van deze laatste is dat de bladen losbladig zijn, zodat je ook je eigen schriftje kan samenstellen met blanco-, lijntjes- en ruitjesbladen. je kan ook de bladen los meenemen, bijvoorbeeld op je laptop plakken of in je iPad-hoesje meenemen…
    Is wel duurder.

  • Miriam Wesselink
    Posted 18/10/2014 12:03 pm 0Likes

    Ik ben dol op mooie notitieboeken/-boekjes: een mooi vormgegeven kaft, een zachte waslaag, knisperende blaadjes… En ik ben ook al dol op mooie balpennen en vulpennen.

    Maar het grote nadeel van deze aaibare spullen gebruiken is het terugvinden, koppelen, categoriseren, enzovoort van je notities.

    Dus gebruik ik Evernote.

  • Jean-Paul
    Posted 17/10/2014 11:07 pm 0Likes

    Erg benieuws naar de Android alternatieven van Dropvox en Braintoss voor iOS. Iemand goede suggesties? .

  • Sara S.
    Posted 17/10/2014 11:23 am 0Likes

    Heb een Bambook aangeschaft naar aanleiding van de reacties in het vorige artikel over dit onderwerp. Eerste indrukken:

    Pluspunten:
    nodigt uit tot schrijven & #sketchnotes maken
    af van het gevoel dat je ‘zuinig’ moet zijn met papier, dus je kunt de ruimte nemen
    makkelijk schoonvegen; elke dag een schone lei
    Minpunten:
    tekst of tekeningen blijven niet lang mooi, een veeg of een vlek loop je vrij snel op, dus snel fotograferen/inscannen (doe ik met TinyScan en dan húp Evernote in)
    de bijgeleverde pen kun je niet aan het schrift vastclippen

    • Sara S.
      Posted 17/10/2014 11:24 am 0Likes

      Aj, de plusjes en minnetjes zijn weggevallen.

      Voor de eerste 3 bevindingen hoort een PLUS.
      Voor de laatste 2 bevindingen hoort een MIN.

      • Frank Meeuwsen
        Posted 17/10/2014 1:19 pm 0Likes

        Dank je voor de eerste indrukken! Ik pas je reactie even aan 🙂

Comments are closed.