Nu interessant op Kickstarter

Ben je bekend met Kickstarter/crowdfunding? Ga dan meteen door naar de laatste paragraaf over welke projecten nu interessant zijn.

Wat is Kickstarter (niet)?
Kickstarter is de bekendste zogenaamde crowdfunding website. Mensen met ideeën zoeken mensen die ook willen dat dat idee realiteit wordt. Door met geld hun project te ondersteunen. Als ‘backer’ krijg je meestal een beloning, meestal in de vorm van het eind resultaat. In dit artikel gebruik ik alleen de term en website Kickstarter, maar er zijn vele crowdfunding websites.

Vaak wordt gedacht dat je op Kickstarter een aandeel koopt in het bedrijf of dat het gewoon een website is waar je producten besteld. Beide is niet waar. Je krijgt geen aandelen en het is afwachten of de producten uiteindelijk zo goed worden als de makers beloven in de filmpjes.

Waarom zou een project ‘backen’?
Mocht je van gadgets houden, producten testen of graag de eerste zijn dan is Kickstarter de site voor jou. En je ondersteund creative mensen.

Waarom zou je niet meedoen aan Kickstarter?
De producten vallen nog wel eens tegen. Ik heb 14 projecten gebacked, waarvan ik er uiteindelijk nog vier gebruik. Daarnaast zijn vele toffe projecten gebaseerd in Amerika en moeten er nog wel eens importrechten en belastingen betaald worden. En elke project op Kickstarter loopt maanden vertraging op. Maanden. En weet dat je altijd een product koopt wat niet door gewone mensen is getest, alleen door de makers in een gelikt filmpje. Je koopt dus op belofte. En hoe het zit met garantie en ondersteuning is in de meeste gevallen niet duidelijk.

Van de 14 nog vier in gebruik
Op Kickstarter kun je het lijstje van 14 Kickstarter projecten die ik gebacked heb zien. Van die 14 heb ik er nog vier in gebruik. De rest bleek niet zo goed te zijn of te werken als verwacht. De leuke omkeerbare USB kabeltjes van Belay cords gebruik ik bijna dagelijks, de magnetische schoenveters van Zubits zitten nu twee weken in mijn schoenen, met de (te dure) CO2 meter heb ik wat metingen verricht in trainingsruimten en de Pebble is soms leuk om te dragen. De rest? Well… activily collecting dust.

Welke producten zijn nu interessant op Kickstarter?
Af en toe blader ik weer door Kickstarter heen om te kijken of bijzondere dingen tussen zitten. Met het Lifehacking idee in het achterhoofd, was de oogst in juni 2015.

Een super kleine sleutelhanger met Micro USB of Lightning oplader. Goedkoop, gratis verzending en het lijkt een doordacht, af product.

Een mini frisbee gadget. Goedkoop, lollig en ik vind ‘m te gek. Misschien straks ook wel gewoon zelf uit de 3D printer te halen. Jammer dat de verzendkosten duurder zijn dan het product.

Super simpel fysieke voorwerpen als computer controller laten werken, de Makey Makey Go. Wil ik zeker hebben, maar ga ‘m wel kopen als deze op de reguliere markt komt. En dat komt deze ongetwijfeld. Ben bang dat er anders toch import belasting over betaald moet worden. T.z.t. gewoon bij floris.cc o.i.d. bestellen.

Soms hoef je ook niks te backen om er iets aan te hebben. Dit leuke nachtkastje met automatisch lees licht is prima zelf na te maken.

De Drawstring rugzak ziet er cool uit, maar geen idee wat het voordeel is t.o.v. een gewone rugzak. Een eigen lightsaber is mij te nerdy en alle producten die gemaakt worden onder het motto ‘met Bluetooth wordt alles beter’ sla ik meestal over. En zeker als het een Bluetooth waterfles is.

Waterproof boeken kunnen een heel leuk cadeautje zijn, als er een leuk boek tussen zit (The Art of War). Een Kindle in een ziplock zak doen kan ook, maar dat is natuurlijk lang niet zo charmant. En zeker niet als cadeau.

Een  activity tracker van $30 is echt goedkoop, maar nog steeds net zo slim/dom als alle andere activity trackers.

En als laatste een life coach boek waar de maker duidelijk een berg liefde in heeft gegoten. Leuk, mooi, misschien best een heel goed idee, wel iet wat aan de prijzige kant. Maar voor slechts een $1 krijg je de .pdf versie al.

Welke zou jij hier van backen? Wat voor interessants heb jij voorbij zien komen op Kickstarter?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author