Nu nog makkelijker feeds delen met je vrienden dankzij bundles

Als lifehackers hebben we vaak heel veel RSS-feeds om allerlei informatie op te halen van blogs en andere websites. En dat betekent ook dat het soms fijn is om feeds te delen met onze vrienden die misschien minder op de hoogte zijn van deze informatiestromen.

Nu was het al langer mogelijk om mappen in Google Reader publiek te maken en op die manier te delen, maar hier zaten een aantal nadelen aan. Er is geen pagina met een duidelijke uitleg over het delen van je mappen en je bent verplicht de mappen te houden, terwijl je inmiddels misschien een andere indeling wilt.

Gelukkig zijn er nu “Bundles” in Google Reader die je gemakkelijk kunt delen met je vrienden!

In het menu linksboven (onder “Add a subscription”) zie je de link “Browse for stuff”. Daarna krijg je de optie om een bundel aan te maken via “Create a bundle”. Vul een titel en korte omschrijving in zodat je vrienden het later ook kunnen herkennen.

Sleep vervolgens feeds of complete mappen naar het grote vak waar “Drop a feed or folder here to add it to the bundle” staat. Het mooiste zit ‘m in het vinkje voor “Add to my shared items”.

Als je hiervoor kiest verschijnt de Bundle bij je vrienden als zij “Browse for stuff” aanklikken wat het veel makkelijker maakt om in te schrijven op de bundle van een vriend. Zo kunnen ook je minder-technische vrienden snel bij een bundle van feeds die jij voor ze hebt samengesteld!

Maar er zijn ook andere mogelijkheiden om je bundle te delen. Nadat je op “save” hebt geklikt krijg je namelijk een overzicht van je bundles met de mogelijkheid een bundle te mailen, exporteren naar OPML of er een link naar toe te plaatsen, bijvoorbeeld vanaf je blog. Uiteraard kun je de bundels ook bewerken en verwijderen.

De link die je krijgt als je besluit te delen je website of blog biedt ook de mogelijkheid om te abonneren in een andere RSS-lezer. Zo kunnen vrienden gewoon jouw bundle volgen zonder dat ze Google Reader nodig hebben. Als je je bundle nu bijwerkt, door er bijvoorbeeld nog een feed aan toe te voegen, wordt dit ook gelijk doorgevoerd bij je vrienden.

Kies je er echter voor om de OPML-file te exporteren kun je je vrienden een bestand sturen wat ze kunnen importen in hun RSS-reader. In dit geval hebben de wijzigingen die jij maakt in je bundle geen effect.

Ik ben benieuwd welke bundles jullie aangemaakt hebben, deel ze in de comments!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Martijn Engler
  Posted 29/05/2009 10:10 pm 0Likes

  @Rtgr: ik begrijp dat jij liever Netvibes gebruikt dan Google Reader, wat prima is. Wij schrijven hier op lifehacking.nl ook graag over hun service, zo komt er waarschijnlijk een artikel aan over de nieuwe “multiple startpages” die zij geïntroduceerd worden.
  Nu was het echter Google Reader die met wat nieuws kwam en dan krijgen zij dus ook even de aandacht.
  Lezers kunnen zelf uitmaken of zij moeite hebben met de privacy (of het gebrek er aan) die ze krijgen van Google.

  @PakoPako: hier viel me iets aan op.. Ik had de taal van mijn Google Reader nog even op Nederlands gezet tijdens het schrijven van het artikel, om te controleren of de opties dan ook beschikbaar waren.
  Dit gaf mij gewoon de nieuwe features..

  @Jan: Ik gebruik zelf geen iGoogle, dus misschien heb ik ongelijk, maar ik heb het gevoel dat iGoogle minder geschikt is als je veel (100+) feeds hebt, omdat het overzicht dan lastig wordt.

 • Jan
  Posted 27/05/2009 9:30 pm 0Likes

  Ik moest tot mijn schaamte eerst even kijken wat Google Reader ook alweer was. Als je al een tijd lang je iGoogle-pagina voedt met feeds heb je volgens mij Google Reader nergens voor nodig, toch?

 • PakoPako
  Posted 27/05/2009 1:26 pm 0Likes

  Werkt alleen (nog) als de taal op Engels staat….

 • Rtgr
  Posted 26/05/2009 10:27 pm 0Likes

  Lang verhaal voor iets wat al volop gebruikt wordt…

  Trouwens, op Netvibes (http://www.netvibes.com/) zijn deze zaken al lang in gebruik. Mijn ervaing is netvibes stukken mooier te maken en volop praktische/nieuwe widgets beschikbaar.

  En dan heb ik het nog niet over de ‘heerlijke’ privacy statement van google.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]