Oh ja! Een GTD applicatie van Nederlandse bodem

Veelvuldig hebben we het hier op lifehacking.nl over de Getting Things Done methode. Vele ‘lifehackers’ gebruiken het en zijn er zeer tevreden over om hun leven te organiseren door het hoofd leeg te maken en bij te houden wat er allemaal nog nog moet gebeuren.

Maar digitaal als ze zijn, die ‘lifehackers’, zoeken ze altijd naar nieuwe tools om het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken en dus ook naar digitale methodes om de GTD-workflow bij te houden. En als het dan ook nog eens van Nederlandse bodem komt, dan is het helemaal mooi. Want wie kent het succes van de houten iPad stands nou niet, die wereldwijd aandacht kregen?

Ohja.nl
Ohja.nl is een online applicatie om bij te houden wat je allemaal nog moet doen. En daarmee doen ze niet onder voor de internationaal opererende sites die hetzelfde doen. Het heeft alles in zich en werkt prettig genoeg om eens naar te kijken als je niet al een tool hebt die je helemaal heb ingericht naar jou persoonlijke smaak.

Om te beginnen, als er nog niets in ohja.nl staat, dan helpt het systeem om je snel alles wat je in je hoofd hebt, snel te dumpen in een lijst. Een ‘mind dump’.

Vervolgens kun je alles in gaan richten, wanneer een taak klaar moet zijn of dat het nog even in de wacht moet, en de bekende zaken die alle GTD apps hebben. Middels duidelijke hulpteksten wordt je bijgestaan in wat alles is en al doenden kom je daar dan vanzelf achter. Een beetje zoals een tutorial in een spelletjes.

En je kunt Ohja.nl zo instellen dat je elke ochtend netjes een mailtje in je mailbox krijgt met de taken voor die dag.

De extraatjes die dit helemaal anders maken dan de andere tools op een rijtje:

 • Het is geheel Nederlandstalig;
 • het is van Nederlandse bodem;
 • er zit een ‘datum prikker’ in, om met meerdere personen een afspraak te kunnen ‘prikken’;
 • je kunt per sms een taak toevoegen of het zelfs inspreken in de voicemail, kost wel respectievelijk 25 cent per bericht en 20 cent per minuut;
 • hetzelfde kan per mail, dan is is het gratis;
 • je wordt volledig aan de hand genomen om de GTD-methode in te gaan richten.

Conclusie
Ik heb het enkel getest en er mee gespeeld, aangezien ik al een andere app heb voor mijn GTD-workflow, maar dat neemt niet weg dat ik er gewoon een mening over heb.

Naast het feit dat het helemaal Nederlandstalig is, wat het erg gemakkelijk maakt voor veel mensen om te gebruiken, is het vooral erg mooi dat het systeem je eigenlijk aan de hand neemt om alles zo in te richten dat het kan werken voor je. Met de duidelijke hulpteksten, de minddump én de sneltoetsen,  maakt het een mooie applicatie/website. Allen de kleur, die staat me erg tegen, die had wel wat neutraler mogen zijn, óf in ieder geval een mogelijkheid om hier je eigen kleur aan te geven.

Meld je aan of neem eerst de tour en kom er zelf achter. Laat me weten wat je denkt!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Raven
  Posted 07/05/2011 10:41 am 0Likes

  Ik mis eigenlijk een agendafunctie voor een snelle overview en de mogelijkheid om de deadline te specificeren met een tijdstip. Heb net vanmorgen het eerste hoofdstuk van GTD gelezen. Veelbelovend boek!

 • Pieter
  Posted 10/01/2011 11:37 am 0Likes

  Ik heb het uitgeprobeerd, maar het is nog alles behalve gebruikersvriendelijk.
  Ik kan me bijvoorbeeld niet eens uitschrijven en blijf dus e-mails krijgen.

 • Pippi Langkous
  Posted 06/01/2011 1:11 pm 0Likes

  Tot nu toe zie ik nog geen voordelen van Ohja tov Evernote, behalve dat het Ohja als is ‘ingericht’.

 • Sjoerd
  Posted 06/01/2011 8:54 am 0Likes

  Wat is nu precies het voordeel dat dit product van Nederlandse bodem komt? Al komt het uit Taiwan. Als het maar goed werkt toch?!

 • Marja
  Posted 04/01/2011 4:39 pm 0Likes

  Ik zie na het bekijken van de demo nog niet zo snel de extra’s t.o.v. wat er in outlook kan? Taken met einddata, groeperen, herinneringen, mails die je naar taken kunt slepen, uitnodigingen versturen enz.

 • Patrick Loonstra
  Posted 04/01/2011 2:04 pm 0Likes

  Tuurlijk kan dat en er zijn nog wel meer vergelijkbare diensten die dat doen. Maar bij ohja.nl zit het gewoon netjes in het hele sytsteem, wel opvallend.

 • Jeroen
  Posted 04/01/2011 1:26 pm 0Likes

  Leuk, maar een datum prikken kan ook zónder een account aan te maken: http://sortofdate.com/

 • Geert
  Posted 04/01/2011 12:37 pm 0Likes

  Kijk, dat is een goede zaak, te meer reden om deze tool een kans te gunnen!

 • Patrick Loonstra
  Posted 04/01/2011 12:25 pm 0Likes

  De makers reageerde gelijk na het verschijnen van dit artikel en ze gaan er een optie in bouwen dat je de kleur zelf kunt aanpassen geloof ik.
  Zeer proactief dus.

 • Geert
  Posted 04/01/2011 12:11 pm 0Likes

  Klinkt veelbelovend, en +1 voor het feit dat het van Nederlandse bodem is. Na de toer ben ik echter niet helemaal overtuigd. De look & feel is niet helemaal chill. Ik verwacht van een GTD-app een rustige uitstraling, en het mag tegelijkertijd best wat techy/fancy zijn. Ohja komt op mij nogal aanwezig over. Ik ga het eens een tijdje testen om te kunnen vergelijken met NirvanaHQ, wat ik nu gebruik.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]