Omgaan met een irritante collega

Het komt iedereen helaas bekend voor: een vervelende collega. Hij is lui, arrogant en kletst je de oren van je kop… Voordat je gillend gek wordt en een bedrijfsongeval niet langer uit te sluiten is, doe je er goed aan deze tips te checken. Wij leggen je namelijk uit hoe je het beste kunt omgaan met een irritante collega.

Probeer te bonden

Als het grootste probleem met een collega een botsende persoonlijkheid is, zoek dan naar dingen die je gemeenschappelijk hebt. Wat zijn de hobby’s van je collega? Heeft hij of zij huisdieren? Is ‘ie ook fan van Max Verstappen? Het vinden van gemeenschappelijke interesses kan wrijving verminderen en een gesprek zelfs (stel je voor) leuk maken!

Vat het niet persoonlijk op

Luide muziek, stinkend eten, nagels knippen in het openbaar… Onthoud dat dit irritante gedrag niet persoonlijk is! Je collega doet het niet expres om jou te irriteren. Sterker nog: misschien realiseert hij zich niet eens dat zijn gedrag irritant voor anderen kan zijn. Vind dus die mindfulness op je werk, en laat het irritante gedrag gewoon van je afglijden.

Wraak is niet zoet

Neem geen wraak! Proberen de andere persoon net zo hard te ergeren, is echt geen oplossing. Als je het bijvoorbeeld irritant vindt dat iemand luide muziek afspeelt, is het probleem niet opgelost door zelf ook de volumeknop open te draaien. Bovendien irriteer je er ook nog andere collega’s mee.

Kalmeren, confronteren

Als het probleem zich blijft voordoen, is het zaak om op te treden! Je mag best opkomen voor jezelf en je behoeften. Besloten de confrontatie aan te gaan? Wacht tot je kalm bent en je hoofd helder is. Benader de persoon ook niet publiekelijk. Je wilt geen probleem aan de orde stellen in aanwezigheid van twintig collega’s…

Betrek het op je werk

Wanneer je je irritante collega benadert, is het prima om je werk de schuld te geven. Vertel je collega bijvoorbeeld eerlijk dat zijn gedrag je productiviteit negatief beïnvloedt. Zeg dat je normaal gesproken ook dol bent op de betere schlagermuziek, maar nu een deadline hebt en de muziek een beetje afleidend werkt.

Maak het algemeen

Als directe confrontatie niet jouw ding is, breng je het probleem ter sprake tijdens een vergadering. Je kleedt het dan echter in als algemeen kantoorprobleem. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat het tegenwoordig zo rumoerig is op de afdeling. Vervolgens vraag je of iedereen kan letten op zijn volume.

Zoek het hogerop

Bepaal of je je baas moet betrekken. Als het vervelende gedrag van je collega geen negatieve invloed op je werk heeft, kun je het misschien beter zelf oplossen. Als je werk er echter wel onder lijdt, is het ook in het belang van je baas om op te treden. Extra tip: Probeer je baas alvast een oplossing mee te geven, zoals een verzoek om een stilteruimte te maken.

Negeren, dat is ook een oplossing

Als het enigszins mogelijk is, is het ook een prima oplossing om het irritante gedrag te negeren. Als je collega bijvoorbeeld een fanatieke slacker is, maar het jouw werk niet beïnvloed, negeer het dan gewoon. Als je baas de noodzaak niet ziet om in te grijpen, is het zeker niet jouw probleem!

Wat vind je van deze hack?
6Te gek6Leuk4Serieus?12Meh...19Stom

About Author