Omgaan met Internet (URL) filters

internet_lock.jpgJe bent op vakantie. Je zit in een internetcafé. Of in een hotel. Of je bent aan het werk en zit bij een bedrijf waar je een presentatie geeft. Of je bent gedetacheerd. De gemeenschappelijke deler van deze situaties is dat je op dat moment internet nodig kunt hebben. Nu is er een goede kans dat er een zogenaamde ‘internet filter’ op de verbinding van je gastheer zit. Deze zorgt ervoor dat je sommige websites wel kunt zien, en andere niet. Welke wel en welke niet is afhankelijk van het beleid van de betreffende organisatie, directie of regering.

Zo kan je bijvoorbeeld in Turkije veel Amerikaanse websites eindigend op .com niet bekijken en is de toegang tot YouTube geheel afgesloten vanwege een recent geplaatste beledigend filmpje. Veel organisaties en ook internetcafés hebben natuurlijk zeer legitieme redenen om zo’n filter op de verbinding te installeren. Het houdt, grofweg gezegd, allerlei narigheid buiten de deur. Narigheid die schadelijk kan zijn voor de werking van het interne netwerk van jouw gastheerbedrijf. Narigheid zoals virussen, worms, porno, illegale downloads en nog veel meer.

De andere kant…

… van deze (vanuit security oogpunt zeer legitieme) medaille is natuurlijk dat zo’n filter jou als privé persoon of als professional kan belemmeren in de activiteiten die je wilt uitvoeren. Dit kan zijn:

Prive:

Professioneel:

  • Webmail benaderen (Outlook Web Access)
  • Relaties beheren en benaderen (LinkedInPlaxo)
  • Blog online bijwerken (WordPress)
  • Research doen naar bepaald onderwerp (GoogleWikipedia etc)

De lijstjes kunnen jullie zelf aanvullen. Hoe dan ook, vaak zul je dit soort sites niet kunnen bereiken.

De oplossing (work-around)

Nu zijn er een aantal slimmerikken geweest die een service hebben uitgevonden om dit ‘probleem’ te omzeilen. In de VS wordt dit systeem bijvoorbeeld veel gebruikt door jongeren die de opgelegde beperkingen van de computer op school willen omzeilen. Het systeem heet een anonymous proxy en komt erop neer dat de door jou opgevraagde pagina wordt getoond binnen een andere pagina die wel door het filter wordt toegestaan.

Twee voorbeelden van deze anonymous proxies:

Het werkt als volgt: je voert op de website van deze proxy (waar je wel bij kunt) het adres is van de pagina die je wilt opvragen. Vervolgens ‘vertaalt’ de proxy alle bestanden op de opgevraagde site naar URL’s die binnen het – toegestane – domein van de proxy vallen.

youhide.com_adresbalk.png

Vervolgens kan je naar de desbetreffende website surfen en kan je de adresbalk van de proxy gebruiken om je volgende adres in te vullen. youhidecom_adresbalk.png

Waarschuwing: Boetes

Enig woord van waarschuwing is hier wel op zijn plaats. URL filters zijn er niet voor niets. Zoals eerder gezegd houden ze allerlei ‘malware’, kwaadaardige content buiten de deur. Dit kan er echter toe leiden dat ook ‘legitieme’ sites geblokkeerd worden. In zo’n geval biedt de anonymous proxy uitkomst.

Let er dus wel op dat je door gebruik te maken van een anonymous proxy ook allerlei narigheid je computer binnen kunt halen. De gevolgen hiervan kunnen vervelend tot zeer ernstig zijn.

Bijvoorbeeld:

  • Eigen computer op netwerk van een derde: virussen, worms etc
  • Internetcafe: Waarschuwing of boete
  • Hotelcomputer: Boete en ontzegging van toegang tot internet
  • Bedrijf: Blokkeren van je account enof slechte naam achterlaten
  • Overheidsgereguleerd filter: Zeer hoge boete, mogelijk gevangenis

Waarschuwing: Geen vertrouwelijke gegevens

Daarnaast geldt ook voor anonymous proxies (net als voor reguliere proxies) dat zij websites ‘onthouden’, ze bewaren een kopie in het cache geheugen. Hierdoor ondersteunen veel anonymnous proxies dan ook niet SSL (beveiligde) verbindingen en andere protocollen. Mochten zij dit wel doen, zou mijn advies alsnog zijn: NIET DOEN. Je zult dan ook zien dat je sommige sites niet (goed) kunt gebruiken zoals LinkedIn en Hyves. Maar dit verschilt per proxy. Verstuur geen vertrouwelijke of persoonlijk gegevens over zo’n verbinding. Ze maken jou als gebruiker anoniem maar zijn dit vaak ook zelf, je weet dus vaak niet wie er achter zo’n proxy zit.

Dus: niet telebankieren, geen medische dossiers bijwerken, geen vertrouwelijk e-mails etc.

Ik ontmoedig dan ook iedereen die niet weet welke site ze via de anonymous proxy gaan bezoeken of die niet op de hoogte is van de op dat moment geldende regels met betrekking tot het omzeilen van het filter dit NIET te doen. Wel doen is op eigen risico. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je de anonymous proxy het beste kunt gebruiken om bepaalde publieke, vooraf bepaalde sites te bezoeken.

Tot slot

Ondanks alle waarschuwingen hoop ik toch dat jullie hier iets aan hebben. Het heeft mij geholpen om tijdens mijn vakantie in contact met en op de hoogte van mijn omgeving thuis te blijven via sociale sites en nieuwssites.

Ik ben benieuwd:

  • Gebruiken jullie wel eens zo’n proxy?
  • Zo ja, welke proxy gebruik je?
  • Welke sites bezoek je en werken deze goed?
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

  • Wat is beleggen
    Posted 07/12/2008 3:54 pm 0Likes

    Ik gebruik zelf de tool anonymizer , maar erg bedankt voor deze tips!

    • Cursist
      Posted 11/01/2016 10:36 am 0Likes

      Bij mij werkt die ook niet

  • Mischa Coster
    Posted 13/09/2008 2:25 pm 0Likes

    Dit is ook wel aardig:

    www@web2mail.com – Send an email with the URL of the web page in the Subject field (e.g. http://www.cnn.com) and you’ll soon find a copy of that web page in your Inbox. A perfect option when there’s no Internet access in the area or access is restricted (for instance, you want to read the BBC homepage in China).

  • Mischa Coster
    Posted 04/09/2008 10:02 pm 0Likes

    Tja zo’n slimmerik ben ik dan ook weer niet blijkbaar. Gelukkig verwijs ik ook niet naar mijzelf…

  • Jan
    Posted 04/09/2008 7:51 pm 0Likes

    (…) Nu zijn er een aantal slimmerikken geweest die een service hebben uitgevonden om dit ‘probleem’ te omzeilen (….)

    Slimmeriken schrijven dit woord met één ‘k’ 😉
    Échte slimmeriken schrijven ook “Nu is er een aantal…” omdat ‘aantal’ enkelvoud is 😉 😉

  • Jan
    Posted 04/09/2008 7:47 pm 0Likes

    Wat Marco eerder zei, herken ik. In de beschreven situaties zijn proxy’s doorgaans ook (per definitie) geblokkeerd, zo ook op m’n werk. Vervelend omdat functies als Google Translate dan ook niet werken. Ben benieuwd naar de eerste hack die daar een oplossing voor weet.

  • Edwin
    Posted 04/09/2008 5:05 pm 0Likes

    Bij mij op het werk zijn alle hier genoemde sites geblokkeerd en lukt het niet om via proxies het web op te gaan.
    Een alternatief wat wel werkt, maar iets omslachtiger is:
    Remote desktop naar de thuis PC en dan vanaf je internetverbinding thuis het web op.
    Dat kan prima mbv de gratis service van LogMeIn.com bijvoorbeeld. Je installeert thuis een kleine hostapplicatie en vervolgens log je vanaf je werkcomputer via logmein.com in en activeert remote access.
    Ook handig om files thuis op te halen, een programma of download te starten, etc.

  • Mischa Coster
    Posted 02/09/2008 1:17 pm 0Likes

    @Jan: Inderdaad handig voor VS sites. Schijnt dat je bijvoorbeeld op sites van televisiestations zoals NBC etc. hele series online kunt bekijken maar dat dat gedeelte afgeschermd is voor de rest van de wereld, omdat die in de VS dan al op de buis zijn geweest….

    Ik gebruik zelf het programma HotSpot shield. Dit zorgt voor 3 zaken:

    1. Ik krijg een ander (VS) IP adres zodat ik allerlei leuke zaken kan bekijken en bovendien anoniem kan surfen
    2. Het programma zet een VPN verbinding op tussen mijn computer en de Proxy server. Het is dan ook oorspronkelijk bedoeld om veilig te surfen op publieke WiFi netwerken
    3. Ik kan (soms) bij websites komen die door een URL filter normaal gezien niet bereikbaar zijn.

    Zie ook http://anchorfree.com/downloads/hotspot-shield/
    Beschikbaar voor bijna alle platforms!

  • Jan
    Posted 02/09/2008 1:05 pm 0Likes

    Ik gebruik zelf http://proxy.org en neem dan een van de “groene” proxies bovenaan. Nog nooit problemen mee gehad, maar voor vertrouwelijke zaken gebruik ik ze dan ook niet.
    Voornamelijk gebruik ik ze als je een site of deel van een site alleen kan bereiken als je een IP adres hebt uit de VS. Even een Amerikaanse proxy gebruiken lost het op. Verder uiteraard de standaard ZIP code: 10005 = Wall Street, New York City

  • Z0C
    Posted 02/09/2008 10:22 am 0Likes

    Ik ben zelf werkzaam als systeembeheerder op een school en ik heb ook last van die geblokkeerde webpagina’s (deze worden geblokkeerd door netwerkbeheer).

    wat ik veel gebruik is:
    http://www.hidemyass.com of
    http://www.schoolinternetten.nl / http://www.werkinternetten.nl (zelf in elkaar geflanst)

  • Mischa Coster
    Posted 02/09/2008 9:36 am 0Likes

    Er zijn er uiteraard meerdere. Dit waren slechts twee voorbeelden die ik zelf in het verleden heb gebruikt. Als je in google “anonymous proxy” zoekt dat krijg je een lijst met die dingen, waaronder bijvoorbeeld proxify, browser9, hrmovie en anonymouse.org.

    Succes!

  • Marco
    Posted 02/09/2008 9:28 am 0Likes

    Bij mij op het werk werken de beide sites die hier genoemd staan ook niet. Deze zijn geblockt onder de noemer “proxy avoidance”

    Dus voor mij werkt deze hack niet.

Comments are closed.