Onbetaald werk leveren: wel of niet doen?

Krijg je als ZPP’er ook wel eens (of regelmatig) te maken met verzoeken om gratis werk te leveren in ruil voor exposure of promotie? Bedenk dan goed voor wie en waarom je het zou doen. Onderstaande flow chart en video leggen op een leuke manier uit waar je bij stil zou moeten staan.

In de flow chart op shouldiworkforfree.com zie je vele smoezen waarom mensen je niet willen betalen:

 

Krijg je een smoes te horen waarom je niet betaald wordt, terwijl dit wel de afspraak was? Bekijk deze speech van Mike Monteiro, genaamd ‘Fuck you, pay me’. Humoristisch, maar vol informatie:


(via illustrator Sandra de Haan)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • karin r.
  Posted 01/08/2012 10:43 pm 0Likes

  Stel dat je met iedereen in discussie gaat over wel of niet betalen en wanneer:

  De kassière van de supermarkt keek me even fronsend aan. ‘Wat?’ Ik had de boodschappen netjes in mijn plastic tas gestopt en ik vertelde haar dat ik volgende week kwam afrekenen. Het kwam nu even slecht uit: http://www.met-k.com/2012/05/15/dit-is-een-test/

  Stel, je zit bij de kapper en je zegt, nadat de kapper klaar is met knippen, ik vind dat je dit geweldig gedaan hebt, ik zal in ruil veel over je winkel vertellen op twitter en facebook. Okidoki? …

 • Jeremy Timessen
  Posted 30/07/2012 12:03 pm 0Likes

  Interesse gedachte. Ik zelf zou nooit gratis werken, tenzij het me zoveel promotie oplever waardoor ik juist geld bespaar en/of verdien. Anders is het verloren tijd/moeite dunkt mij. Het punt dat Patty aanhaalt ben ik het helemaal mee eens, zo erg is het dus soms; bedrijven die wel zelf geld vragen maar weigeren de mensen te betalen die het mogelijk maken.

 • sypie
  Posted 25/07/2012 10:19 pm 0Likes

  Da’s beter dan een ZZP’er (Zelfstandige Zonder Perspectief)

 • frits
  Posted 25/07/2012 2:08 pm 0Likes

  “Als ZPP-er” ? Zelfstandige Plus Personeel?

 • Kim van Velzen
  Posted 24/07/2012 3:29 pm 0Likes

  Door ‘schade en schande’ wijzer geworden ben ik tot een aantal uitgangspunten voor mijzelf gekomen. Uiteraard obv haalbaarheid in tijd/planning etc. De uitgangspunten gaan trouwens ongetwijfeld met de tijd meebewegen.

  1. Ik spreek met plezier éénmaal per maand zonder een geldvergoeding. Dat doe ik voor organisaties (veelal non-profit) waar ik mij verbonden mee voel of het gaat over mijn domein social business irt food en hospitality. Uitgangspunt is dat de organisatie er geen ‘geld voor zichzelf verdienen’ doel mee heeft.
  2. Naast geld bestaat er nog meer waarde. Organisaties die geen geldbudget hebben maar wel een creatieve en voor mij waardevolle beloning voorstellen (en dan niet een bord eten en een fles wijn..:)) neem ik serieus in overweging. Dat zegt niet dat ik het altijd doe maar het is een grote pre.
  3. Bereidheid om mee te doen in een risicomodel. Is het mijn domein, geloof ik er in en voelt het goed dan maak ik een overeenkomst waarbij een deel van de opbrengst per persoon/ticket oid voor mij is. Soms is dat minder, soms meer dan mijn reguliere tarief maar ik kan er iig invloed op uitoefenen.
  4. Iedereen die eerst en alleen met een lange lijst komt waarom het voor mij zo goed is om dit te kunnen doen (gratis) die vraag ik ‘waarom organiseert u dit als het vooral goed is voor een ander?’
  5. Enthousiast zijn en (steeds weer) korting willen; dan stel ik de vraag ‘wat doet u als u tevreden bent in een restaurant?’…

  Ik merk dat mij dit dit rust en focus geeft wat weer leidt tot creativiteit…enz.

 • Patty Golsteijn
  Posted 24/07/2012 2:35 pm 0Likes

  In het verleden heb ik die chart ook al gedeeld en werd ik ook altijd boos als mensen me weer iets wilden laten doen zonder te betalen. Ik ben er echter wat op teruggekomen. We kunnen natuurlijk ook de vraag stellen of we OVERAL geld voor moeten vragen en krijgen. Ik geloof niet dat iemand daar beter van wordt.

  Voor mezelf heb ik nu 2 regels/vragen als mensen me vragen om iets te doen zonder ervoor betaald te krijgen:
  1. Krijgen anderen ook niet/weinig betaald? (Zeker organisatoren! 1 x vraag gehad van commercieel bedrijf dat zelf iets organiseerde voor jeugdzorg en dikke prijzen ervoor vroeg, maar weigerde om sprekers te betalen. Dat heb ik dus niet gedaan en ook heel duidelijk uitgelegd waarom.)
  2. Word ik hier blij van?

  Als het antwoord op beide vragen JA is, dan doe ik het met alle plezier. Mits natuurlijk praktisch haalbaar (duur, reistijd, etc.).

  We vergeten nog weleens dat iets soms veel waardevoller kan voelen (op korte én lange termijn) als je het weggeeft dan wanneer je er geld voor vraagt. Inspiratie: http://geefeconomie.nl en http://www.givingisallwehave.com/

  Volgens mij vooral een gezonde balans zoeken dus!

 • paul van der hart
  Posted 24/07/2012 10:16 am 0Likes

  Kijk, dit is nou precies een hele goeie! Nuttig, en vermakelijk!

  Overigens niet alleen nuttig voor zzp-ers of startups, menig ander bedrijf kan hier aardig wat van opsteken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]