Onderzoek: Nederlanders kunnen productiever zijn

productivity.jpgDat is de korte conclusie van het onderzoek dat Life-architect recent hield op haar website en waar wij ook aandacht aan hebben besteed. Uit de productiviteitscan van Life Architect is gebleken dat het redelijk gesteld is met de productiviteit van Nederlanders.

De scan is opgezet in samenwerking met de David Allen Company en Meereffect. Hieruit is gebleken dat er veel ruimte voor verbetering is bij de gemiddelde werkende op het gebied van productiviteit. Op een schaal van 1 tot 10 (10 is het hoogst haalbare) is de gemiddelde score een 4,8, waarbij Nederlanders een 5,5 scoren.

Productiviteit

Productiviteit bestaat uit vier kernonderdelen: effectiviteit, focus, controle en balans. In de Productiviteitscan vormen de scores van deze vier onderdelen de totale productiviteit. Bij productiviteit gaat het erom dat werkzaamheden het juiste effect hebben en dat zij in het teken staan van dat wat men wil bereiken. Daarbij is controle over de eigen werkzaamheden én niet te veel stress onontbeerlijk. Uit de Life Architect Productiviteitsscan blijkt dat er een groot verschil is in de productiviteit van mensen binnen (5,5) en buiten (3,9) Nederland en mensen die GTD (Getting Things Done) van David Allen gebruiken en niet. Het meest productief zijn Nederlandse inwoners die GTD gebruiken, zij halen gemiddeld met een 6,1 een voldoende. Het verschil tussen mensen die GTD gebruiken en die dat niet doen is gemiddeld een heel punt. Dat betekent dat mensen die GTD gebruiken ruim 20% hoger scoren op het gebied van productiviteit!

Effectiviteit (4,7)

Met stellingen als “ik werk steeds harder maar er komen steeds meer losse eindjes bij” en “ik bereik de doelen die ik wil bereiken” werd de effectiviteit gemeten. De hoogste score werd gehaald op de stelling “ik kan altijd de papieren, emails etc terugvinden die ik nodig heb”, met een 5,3. De grootste verschillen tussen de stellingen werden in dit onderdeel gevonden. Zo gaven Nederlanders een 6,5 aan deze zelfde stelling maar werd er een 4 gegeven aan de stelling dat er s’avond nog regelmatig aan het werk gedacht wordt. Nederlanders die geen GTD gebruiken scoorden gemiddeld een 4,5 en Nederlandse GTD gebruikers een 5,7.

Focus (5)

Veel respondenten weten niet goed wat zij willen bereiken en hoe. Zij scoren hier een 4,8. Tegelijkertijd geven veel respondenten aan dat zij tegenstrijdige belangen hebben. Deze stelling scoort een 5. Een groot verschil betreft mensen die in Nederland en in het buitenland wonen met betrekking tot de vraag “Mijn dagelijkse werkzaamheden/activiteiten staan in het teken van de doelen die ik wil bereiken” Nederlanders geven een 6,6 terwijl mensen buiten Nederland een 3,1 geven. Een relatief lage score zeker als het gegeven wordt meegenomen dat de helft van de totale deelnemers aan het onderzoek een leidinggevende positie heeft.

Controle (5)

Er wordt veel gepraat over een overvolle e-mailinbox, en die blijkt uit de Productiviteitsscan zeker een probleem te zijn met een score van een 5,3, maar is zeker niet het grootste probleem. De laagste score betreft de stelling “Ik wil meer rust in mijn hoofd” met een 4,8. Opvallend is dat de Nederlanders hierbij laag scoren met een 3,6 en de niet-Nederlanders juist een 6,5 halen. Blijkbaar hebben Nederlanders een grotere behoefte aan een leeg hoofd. Een andere opvallende uitkomst is dat Nederlanders een leeg bureau erg stimulerend vinden (8,1) tegen een score van 2,7 van de niet-Nederlanders. Nederlandse GTD gebruikers geven die stelling zelfs een 8,8.

Balans (4,8)

“Ik heb het gevoel dat ik mijn tijd aan de juiste dingen besteed” scoort bij iedereen laag met een gemiddelde van 4,6. Ook de stelling “ik hou tijd over voor de dingen die ik belangrijk vind” scoort niet veel beter met een 4,5. Grote verschillen zijn te vinden tussen GTD gebruikers en niet-gebruikers. Zo scoren GTD gebruikers een 5,3 op de stelling “ Ik voel me rustig en ontspannen” terwijl niet gebruikers een 4,1 scoren. Een verband kan hierbij worden gelegd met het feit dat er relatief laag gescoord wordt op de vraag “ik weet wat mijn passie is”. Deze stelling scoort gemiddeld een 5,2. Bij Nederlanders ligt dat resultaat een stuk hoger met een 6,9.

Conclusie

Opvallend zijn de lage scores, en dat geeft ook aan dat onze respondenten de vragen eerlijk hebben ingevuld. Kort gezegd doen veel mensen dingen zonder te denken aan de gewenste uitkomst, het te bereiken doel, het effect en het belang van de werkzaamheden. Mensen denken er wellicht wel over na, maar nemen niet de stap om daadwerkelijk prioriteiten te stellen en doeltreffende actie te ondernemen. De productiviteit bij bedrijven is ook afhankelijk van deze factoren, een bedrijfsscan kan daar snel licht op werpen. Het is immers voor iedereen belangrijk om de productiviteit verbeteren. Wel is er een duidelijk lichtpunt. Bij het inzetten van GTD van David Allen scoort iedereen snel 20% hoger.

Wilt je kennismaken met GTD (Getting Things Done) van David Allen en de man zelf ontmoeten? Hij komt 19 februari 2009 naar Amsterdam voor het GTD seminar Making it All Work.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Jeroen
    Posted 17/02/2009 1:14 pm 0Likes

    Tja… kunnen Nederlanders ook gelukkiger zijn? Dat zou ik veel mooier en interessanter vinden. Dergelijke artikelen als deze geven mij zo’n gevoel van “wij zijn allemaal productiemachines die nog gelikter moeten gaan draaien.” Ik weet niet waaarom, maar ik vind het altijd een nare bijsmaak hebben.

  • Marcel
    Posted 14/02/2009 4:15 pm 0Likes

    @Frank, ik wil geenszins pleiten voor Much2Do of voor andere systemen, ik vind wel dat de berichtgeving op deze site te eenzijdig is. Dit bericht bevestigt mijn gevoel bij het lezen van een aantal andere berichten op lifehacking: “Wow Mike, GTD is fantastisch!”

    DTG werkt niet voor iedereen, Much2Do ook niet, things ook niet. Ze kunnen allemaal iets dat een ander niet kan. Ik vind het belangrijker om jezelf en je werk goed te analyseren en dan een manier van werken te zoeken die past bij jouw situatie. Geen enkel systeem is zaligmakend.

    Maar dit is geen plaats voor een discussie over GTD, ik wilde me alleen aansluiten bij de eerste reactie over de WC eend. Ik vind het niet alleen lachwekkend maar ook niet passend om een gekleurd onderzoek in een bericht te plaatsen en dan nog eens af te sluiten met een commerciele oproep. Jammer!

  • Frank Meeuwsen
    Posted 14/02/2009 2:44 pm 0Likes

    De opmerking over de lage scores en het eerlijk invullen heeft er mee te maken dat bij sommige vragen jezelf een score kon geven. Daarbij geldt dat een lage(re) score zou betekenen dat je jezelf minder productief/efficient vindt. Daaruit zou je kunnen concluderen dat de respondenten de vragenlijst zo eerlijk mogelijk hebben ingevuld.
    @Marcel Ben het met je eens dat een uitgebreider onderzoek naar andere productiviteitsmethoden (bv Much2do) meer inzicht kan geven. Gelukkig had iedereen de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer ze dit onderzoek invulden

  • Marcel
    Posted 13/02/2009 11:27 pm 0Likes

    Ik onderstreep deze reactie. Het is alsof je onderzoek doet naar de reistijd van A naar B en je concludeert dat mensen die een auto hebben sneller zijn dan mensen die te voet gaan. Dus: koop allemaal een auto!

    Ik kan mij voorstellen dat mensen die GTD gebruiken effectiever zijn dan mensen die dat niet doen. Maar er is kennlijk niet onderzocht wat scores zijn van mensen die methode B of C gebruiken. 10% effectiever, 30%?

    Maar als een onderzoeker concludeert dat lage scores betekent dat respondenten eerlijk zijn, neem ik niet serieus. Stuur mij dit onderzoek niet toe, wie tijd heeft voor dergelijk onderzoek en een volle inbox heeft die maakt niet de juiste keuzes (ik schrijf dit stukje wel, maar mijn IN box is leeg, automatische distributie mbv VBA 😉

  • ric0
    Posted 12/02/2009 1:38 pm 0Likes

    Mooi onderzoek: “Wij van WC-eend, adviseren WC-eend”.

    >Opvallend zijn de lage scores, en dat geeft ook aan dat onze respondenten de >vragen eerlijk hebben ingevuld.

    Ik zie het verband niet. Lage scores, dus eerlijk?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]