Online backup – wat gebruik je?

Het is iets waar ik al tijden tegen aan hik. Sterker nog steeds vaker maakt mijn vrouw zich zorgen over alle foto’s die op mijn PC staan. Al deze foto’s staan (nog) niet online bij Picasa of Flickr. Als mijn PC nu ernstig crasht of erger nog ons huis gaat in vlammen op bijvoorbeeld dan heb ik een probleem. A. zijn wij een groot deel van onze familie kiekjes kwijt B. heb ik uit te leggen waarom ik nog steeds geen backup heb gemaakt.

Volgens mij herkenbaar voor veel mensen. Natuurlijk gaat het niet alleen om foto’s, maar om veel meer bestanden. Ook al gebruik je Google docs dan nog heb je vaak heel wat bestanden die alleen op jouw computer staan. Computer crasht. Aargh. Net de laatste 2 maanden geen backup gemaakt. En wel belangrijke documenten geproduceerd of bijgewerkt. Dus we zoeken een perfecte backup.

Niet zo maar een, maar eentje waarmee het automatisch gaat. Anders vergeet je het toch na de eerste paar keer. Het liefst ook nog eentje dit niet naast je computer staat anders heb je er bij brand nog niets aan. Mijn conclusie is dus online. Maar zeker weten doe ik het niet.

De online backup mogelijkheden zijn eindeloos. Door al deze mogelijkheden heb ik moeite met het vinden van de juiste oplossing voor de juiste prijs. Dus laten we jullie, de lezers, eens vragen om samen een top 10 samen te stellen van online backup oplossingen.

Hiervoor heb ik het volgende bedacht:

 1. In een reactie op dit artikel geef je aan wat jouw persoonlijk voorkeur is en waarom.
 2. Uit de reacties selecteer ik 10 oplossingen
 3. Dan volgt er een nieuw artikel met een poll
 4. Uit de stemming blijkt de top 10

Natuurlijk had ik ook de poll van Lifehacker kunnen gebruiken. We zouden dan mogelijke perfecte Nederlandse oplossingen kunnen vergeten, en dat wil niet.

Wat achtergrond informatie over online backup voor de geintresseerden:

Weet je nog aanvullende interessante bronnen met overzichten van online backup oplossingen? Laat het achter in de reacties.

Dus graag jouw online backup oplossing en waarom dit jouw keuze is in de reacties. Alvast dank.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

60 Comments

 • Bert Geens
  Posted 04/04/2013 12:26 pm 0Likes

  Via http://www.backupreviews.be kwam ik bij backblaze terecht. Is behoorlijk simpel maar lekker unlimited schijfruimte beschikbaar…. en de service werkt behoorlijk, want ik heb er (helaas) al een restore sessie opzitten…

 • piet lammers
  Posted 17/12/2011 4:34 pm 0Likes

  er schijnt net een nieuwe goeie bijgekomen te zijn http://www.synologybackup.com/

 • Bart Roelant
  Posted 14/11/2011 7:55 pm 0Likes

  Kijk anders even naar http://www.beecloud.eu.
  Zij bieden 512GB online backup gratis aan. Gewoon aanmelden, software downloaden en gebruiken. Werkt op PC en Mac.

 • Berend Bootsman
  Posted 23/09/2011 7:42 pm 0Likes

  Via http://free-online-backup-services.com kwam ik MeMedia (7 GB gratis) en HiDrive Free (5 GB) op het spoor. Ik gebruik beide diensten naast elkaar. Voordeel van HiDrive Free (van hostingaanbieder Strato) dat vanaf elke browser toegang heb tot mijn bestanden. Je ziet ook geen reclame op HiDrive Free en het uploaden gaat stukken sneller in vergelijking met de andere gratis diensten met een soortgelijke hoeveelheid opslagruimte. https://www.free-hidrive.com/

 • Erno Hannink
  Posted 13/08/2011 7:23 am 0Likes

  Dank je wel Ton. Is dat per maand? (E 3,20)

 • Ton
  Posted 13/08/2011 6:43 am 0Likes

  Via http://www.zzp-backup.nl heb ik Acronis online backup laten installeren. Werkt voor mij perfect, omdat ik naast losse bestanden ook een complete image (copie harde schijf) online plaats. En als extra voordeel, ik kan voor weinig geld een online backup maken van mijn pc, netbook, laptop en NAS. Ik betaal in dollars, omgerekend ongeveer €3,20.

 • sacha
  Posted 16/01/2011 7:35 pm 0Likes

  Ik maak gebruik van Acronis online backup, omdat je hier van maximaal 5 pc een backup mag maken van max 250GB. Ruim voldoende voor 5 systemen een goede backup te maken.
  Ik installeer dit tevens bij klanten. Eerder gebruikte online backup’s waren mozy, kpn online. Ben van beide afgestapt, omdat bij een systeem crash je alle setting voor online backup weer opnieuw moet definieren. Settings staan namelijk op je schijf. Gebruik nu een combi van Acronis Home en Acronis online. Verzekerd van een snelle herstel bij een systeemcrash.

 • Rene
  Posted 13/09/2010 10:52 pm 0Likes

  Zelf maak ik gebruik van online backup van De Backup Provider (http://www.debackupprovider.nl). Perfecte online backup oplossing tegen een scherpe prijs en met zeer goede service.

  Echt een aanrader dus!

 • Erno Hannink
  Posted 07/07/2010 11:13 am 0Likes

  Nick dit klinkt als een zeer solide oplossing, zeker voor een klein bedrijf. Dank je wel.

 • Nick
  Posted 07/07/2010 10:42 am 0Likes

  Even een totaaloplossing:
  Schaf een Synology NAS aan, plaats deze in je netwerk en gebruik die als fileshare voor je foto’s, docs etc. Aan de Synology hang je een externe USB drive (of eSata disk) voor je back-up. Deze wordt uitgevoerd door de backup manager van synology, naast deze backup kun je ook een rSync backup maken online en voor Amazon S3 is al een client aanwezig.
  Zo heb je je data centraal staan, op een USB/eSata drive en on-line. Je kunt zelf bepalen wat en hoe vaak je waar backupt, een betere oplossing is er bijna niet!
  http://www.synology.com/us/products/features/backup_server.php

 • Julietta
  Posted 31/05/2010 11:53 am 0Likes

  Kijk ook eens op http://www.iasobackup.com/nl. IASO Backup 2010 is een betrouwbare en eenvoudig te gebruiken software. Er is geen speciale technische kennis vereist om uw gegevens te backuppen. Ook heeft de software een gebruikersvriendelijke interface. Voor het gebruik van het programma hoeven geen verdere programma’s geïnstalleerd te worden. U kunt zelf een tijd aangeven waarop het programma dagelijks automatisch een backup van uw bestanden moet maken. U kunt ook op ieder moment uw opgeslagen bestanden ophalen met het programma. Met een druk op de knop kunt u al uw computerbestanden terugzetten op uw computer. Leer meer op http://www.iasobackup.com/nl/backup-oplossingen/iaso-backup-2010.aspx.

 • Mark ter Maat
  Posted 10/05/2010 4:35 pm 0Likes

  In de vergelijking mis ik De Online Backup http://www.dob.nl. Gebruikers kunnen een gratis proefaccount van 25GB aanmaken en 30 dagen gebruiken. Geen contractduur en opzeggen kan ook per maand. Daarnaast is er een gratis helpdesk beschikbaar.

 • sacha
  Posted 03/08/2009 10:05 am 0Likes

  Zelf gebruik ik mozy.com + kpn online. Mozy.com is als beste door de security tests gekomen wat betreft de ‘men in the midle attack’.

  Settings.
  Mozy.com, meer setting mogelijkheden dan kpn online.
  – max 6 geautomatiseerde backups per dag laten maken
  – backup starten wanneer pc idle is
  – zelf upload bandbreedte bepalen (wordt automatisch ingesteld, maar kun je handmatig aanpassen)
  – enz…

  KPN.
  – kpn 1 backup per dag, en automatisch bij afsluiten pc
  – mail versturen wanneer er geen backup is gemaakt binnen 24 uur

  Backupsets.
  Mozy.com onthoud de backup sets na nieuwe installatie programma
  KPN vergeet de backupsets. Deze moet je na installatie opnieuw instellen.

  Support.
  Mozy.com; alleen via online ticket systeem. Reactie binnen 24u, persoonlijke ervaring praktijk binnen 2 uur.
  KPN, telefonisch en via mail. Gratis nummer.

  Tip.
  Maak naast online backup ook een locale backup op andere partitie of externe usb hd. Goed programma is cobian backup; vol automatisch, en maakt ook backup van bestanden die “in gebruik zijn”, zoals je outlook pst files. Komt al jaren als beste uit de tests.

 • Jan Hazenberg
  Posted 27/07/2009 10:42 am 0Likes

  Dirk,

  Ik sluit me bij je aan. Overigens vind ik het wel jammer dat er VEEL nieuwe updates zijn en veel hotfixes moeten worden geinstalleerd. Er komt dan een antwoord dat het al helemaal aan te raden is de pc altijd up-to-date te houden. Als je veel meldingen krijgt met hotfixes, is het raadzaam wat vaker te updaten zeiden ze. Verder super tool hoor!!! Met de hotfixes blijf je met een Windows Update goed veilig, kan er moeilijk het tegenovergestelde van maken.

  Deze week had ik een kapotte laptop en met Online Backup Server een herstel gemaakt wat prima ging! Super dus!

  Online Backup Server

 • Dirk Suijkerbuik
  Posted 04/06/2009 3:48 pm 0Likes

  Nog nooit heb ik zo’n goed bedrijf gehad. Ik ben al 2 jaar klant bij ze (toen het nog een automatiseringsfirma was) en ben tot op de dag van vandaag klant. Super support, goede kwaliteit en ze zijn zo super klantvriendelijk.

  Wensen en eisen worden ze genoteerd en hun systemen worden hier aan aangepast.

  http://www.onlinebackupserver.nl, super!

 • Arthur
  Posted 27/12/2008 3:22 pm 0Likes

  Hierbij nog een suggestie om aanbieder van online backup te vergelijken: http://www.vergelijkbackuponline.nl

 • Ceriel
  Posted 05/09/2008 1:52 am 0Likes

  Zelf gebruiken we Time Machine voor de onsite backups. Vroeger gebruikten we Novastor’s Novanet web backup. Met 250.000 bestanden werkte dat al super traag (een 10 user licentie hebben we nog te koop voor de liefhebbers). Tot we CrashPlan.com tegen kwamen, de consumenten/home editie heeft wat privacy bezwaren en is niet helemaal echt P2P, zodoende zijn we overgestapt naar de PRO editie. Tot zoveel tevredenheid dat we het zelfs als dienst gaan aanbieden.
  Tevens nog een paar mogelijk nuttige links:
  1. een prijs vergelijking van zo’n 70 online backup aanbieders gebaseerd op 50Gb opslagruimte:
  http://www.crashplan.nl/Online_backup_prijs_vergelijking.html
  2. een snelheids vergelijking (in ontwikkeling) van verschillende online backup producten:
  http://www.crashplan.nl/Online_backup_snelheid_vergelijking.html

 • Erno Hannink
  Posted 15/07/2008 2:21 pm 0Likes

  @Hilco Ja, bekeken. En? Eerste indruk; duur en .nl of .be doen Nederlands vermoeden maar gehele site is in het Engels.

 • Hilco
  Posted 15/07/2008 1:49 pm 0Likes

  kijk ook eens op http://www.remote-backups.nl

 • Alex
  Posted 13/05/2008 10:26 am 0Likes

  Ik gebruik zelf de online backup software van Backupgarantie.nl. Tot nu toe ben ik er zeer tevreden over.
  Ook als ik ze bel voor vragen, wordt ik niet heel lang in de wacht gezet ofzo, maar wordt ik meteen geholpen…
  Je kan verder gewoon een backup schema invoeren zodat je verder ook niet meer na hoeft te denken.

 • Tom
  Posted 13/03/2008 6:21 pm 0Likes

  Ik ben net geupgrade naar Backup Online 2.0 van KPN en het is echt vreselijk traag geworden allemaal (t.o.v. 1.x). Heeft iemand deze ervaring ook of gaat het bij iedereen hardstikke snel??

 • Erno Hannink
  Posted 19/10/2007 3:20 pm 0Likes

  Dank je wel Daan voor de tip. Hier geen Mac, maar wel iets gevonden voor Win:
  uitleg op lifehacker.com over automatische backup.

 • Daan Kortenbach
  Posted 19/10/2007 5:03 am 0Likes

  Ik gebruik een combinatie van Carbon Copy Cloner en DeJaVu.

  – CCC voor en wekelijkse backup van mijn systeem (dat is dus alles behalve mijn homedir).
  – DeJaVu voor een dagelijkse backup van mijn homedir. DJV begint trouwens pas met backuppen als ik mijn Mac even met rust laat zodat ik er geen last van heb als ik aan het werk ben.

  Alles gaat volledig automatisch en er is geen omkijken naar.

  Beiden gaan naar een dedicated schijf die intern in mijn Mac Pro zit. Daarnaast gaat er een keer per maand weer een kopie van die twee backups naar een externe schijf. Nadeel is dat ik wel zelf die backup naar die externe schijf moet doen… daar moet ik nog even een automater script voor maken.

 • Erno Hannink
  Posted 12/10/2007 12:19 pm 0Likes

  Deze zojuist nog gevonden via Lifehacker.com
  “who.hasfiles offers a free 100 MB space ($1 per GB per month after that)”
  http://who.hasfiles.com/

 • Bob
  Posted 30/09/2007 11:15 pm 0Likes

  Goed item! Ik ben op zoek naar een service die een online backup functie combineert met een ‘synchronisatie’-mogelijkheid, zoiets als een ‘zwevend profiel’ in een domein omgeving. Ofwel ik wil naast mijn backup ook de mogelijkheid hebben om meerdere mappen over meerdere PC’s te synchronisren, waarbij offline werken ook een mogelijkheid blijft..

  Heeft iemand ervaring met zoiets?

 • Krekjong
  Posted 26/09/2007 9:08 pm 0Likes

  Dit is ook een absolute aanrader! http://www.onlinebackupprovider.nl Ze bieden onbeperkte opslag voor 3,99 per maand! Je kunt zelfs een gratis online backup account aanvragen van 2 GB!!!

  Het leuke is dat ze werken met een Tell a Friend systeem waarbij je een vriend kan aanmelden en zo gratis maanden kan verdienen 🙂

  Helemaal toppie, werkt als een speer!

 • Rob
  Posted 25/09/2007 1:24 pm 0Likes

  Koop een DVD brander man! (-:

 • Jeroen Sangers
  Posted 24/09/2007 12:25 pm 0Likes

  @Edwin: De eerste backup duurt inderdaad erg lang, maar daarna hoeven alleen de gewijzigde bestanden on-line gezet te worden. Zoals je zelf al aangeeft, gaat het niet om grote hoeveelheden bestanden, en in mijn ervaring hebben on-line oplossingen dan ook geen enkel probleem om alles up-to-date te houden.

 • Toni
  Posted 21/09/2007 3:10 pm 0Likes

  @ Mieke: Mozy is misschien leuk voor thuisgebruik, maar 2000 gig over een ADSL of breedbandverbinding synchroniseren??? Daar is het denk ik echt te traag voor. Zelfs al slaat een service als Mozy niet elke keer alles op, maar alleen de veranderingen, dan nog.

 • Edwin
  Posted 21/09/2007 2:29 pm 0Likes

  Online backuppen lijkt mij niet ideaal als thuisgebruiker. ADSL verbindingen hebben zo’n lage upload snelheid dat het erg lang gaat duren. Ik doe het zelf dmv. een externe harddisk die ik mee neem naar mijn werk en die neem ik bijv. eens per maand mee naar huis, zet de data er weer op en leg hem weer op mijn werk.
  Van zelf gemaakte DVD’s maak ik images, die ik dan ook weer op die harddisk zet.
  Voor kleine hoeveelheden data tot 4 Gb zou ik zeggen, gebruik 1 of meerdere flinke USB sticks OF een setje DVD+RW’s. En die leg je dan ook weer ergens anders neer.
  Het is voor mensen thuis niet zo dat grote hoeveelheden bestanden dagelijks wijzigen. Dus zou je bij een brand eventueel tot maximaal een maand gegevens kwijt zijn, dat is in mijn geval nog wel te overzien.

 • Robert
  Posted 21/09/2007 2:00 pm 0Likes

  Ik gebruik Foldershare (http://www.foldershare.com/), op mijn mac, om mijn documenten te synchroniseren met mijn MACMini server. Deze gooit op zijn beurt de hele boel ook nog eens op een externe schijf en met behulp van box.net (en webdav) ook online. (de gratis variant van box.net heeft een bestandslimiet van 10 mb per bestand, wel ies om rekening mee te houden).

  Op deze manier heb ik mijn data op drie plekken, welke alle drie ook online voor mij te bereiken zijn. Ook synct Foldershare alles direct en werkt ook achter nat/firewall.

  Bijjkomend voordeel van foldershare is dat hij het ook synchroniseerd met mijn andere mac, waardoor ik op alle computers altijd dezelfde documenten heb, erg handig vind ik zelf.

 • Mieke
  Posted 20/09/2007 3:42 pm 0Likes

  Bij de weg… mocht je nu niet zoveel op te slaan hebben….

  Kijk eens op http://www.lacie.com/nl/products/product.htm?pid=10875 voor 109,- euro heb je 12 gig in je binnenzak zitten! Twee keer dat en je kunt zonder problemen zelf offline backuppen. Gewoon regelmatig de twee verwisselen als je naar de buren gaat (of iets dergelijks).

  Ik zit daar verlekkerd naar de netwerk harde schijven vanaf 1 TB te kijken 😉

 • Mieke
  Posted 20/09/2007 3:08 pm 0Likes

  Met grote belangstelling heb ik deze entry gevolgd, ben zelf ook serieus aan het zoeken naar een goede backup. In eerste instantie naar KPN gekeken en die ziet er goed uit, maar hier zie ik een aantal keren mozy langskomen door mensen die volgens mij, net als ik, grote hoeveelheden gigs te backuppen hebben.

  Heb net gekeken en zie twee versies staan: degene voor thuisgebruik en die voor zakelijk gebruik. En daar zit nogal een verschil tussen zeg! Die voor zakelijk gebruik kost me per 2 gig een dollar (ofwel 72 eurocent) en dat is in mijn geval best wel heel duur (ben aan m’n vierde 500 gig schijf bezig). Heeft iemand een idee wat het verschil tussen de twee producten is of zit iedereen op die voor thuisgebruik?

  Wat ik ook niet snap zijn de prijsverschillen die ik bij KPN zie tussen harde schijf online en b.v. documenten delen online…..

 • Edo
  Posted 18/09/2007 10:18 pm 0Likes

  @Willem;

  Je kunt voor een backup van je mysql databases kpn server backup online gebruiken.

  http://www.kpn.com/kpn/show/id=1857517

 • Coen de Jong
  Posted 18/09/2007 10:07 pm 0Likes

  Ik gebruik een 100% gratis systeem voor on- en offline backups:

  1. Ik gebruik iBackup voor het wekelijks backuppen van me belangrijkste bestanden (zo’n 30GB).
  2. Deze worden weggeschreven naar een 40GB draagbare speler (had ik nog over) die alleen aangaat wanneer er gebackupped moet worden (schijfuitval minimaliseren)
  3. Na het backuppen wordt door een simpel Applescriptje een Automator workflow in werking gezet om die bestanden over te gooien over het netwerk naar een fileserver.
  4. Op deze fileserver draait een scriptje die het automatisch naar Usenet (nieuwsgroepen) upload. De beste mass storage oplossing die je maar kunt vinden. En als je een goede provider hebt nog helemaal gratis ook en 40 – 60 dagen retentie.

  100% gratis – volautomatisch (op het aanzetten van de externe schijf na dan) – zowel off- als online backups.
  Oke, oke, beetje voeten in de aarde, maar ik hou weer €5 per maand extra over 😉

 • Jan Ottenbourg
  Posted 18/09/2007 6:39 pm 0Likes

  Wij maken wekelijks een backup (manueel) met Microsoft Synctoys op een (LAN) externe harde schijf.
  Werkt vlot en snel.

 • Maaw
  Posted 18/09/2007 2:00 pm 0Likes

  ik gebruik Webdisk van XS4ALL,

  ik moet alleen nog een scriptje/progje regelen waardoor het automatisch gaat. Webdisk is gratis beschikbaar voor alle XS4ALL klanten.

 • Tibor
  Posted 18/09/2007 12:15 pm 0Likes

  Ik heb bij mijn hostingprovider (Dreamhost) inmiddels zo’n 250GB ruimte en de mogelijkheid verschillende mappen op een domein alswebDAV schijf te configureren. Met een simpele toetscombinatie mount ik zo’n map (bijvoorbeeld genaamd “Backups” ) als virtuele schijf op mijn mac, et voilà!

  Met Backup (Apple), en naar ik aanneem ook met andere backup programma’s, is het vervolgens vrij eenvoudig een automatische backup in te stellen naar zo’n schijf.

  Michael Lee schreef ook een goede tutorial om het met behulp van SSH en FTP te doen. Wel geeky, maar goed te doen.

 • Mark Monster
  Posted 17/09/2007 9:38 pm 0Likes

  Bij mijn vorige baas had ik een IBM laptop, met IBM software voor backups. Dat zijn dan offline backups, maar het systeem werkte perfect. Ik leef nu alweer een tijdje op de rand van uh… welke backups? Gelukkig heb ik het meeste online, Google Apps (GMail, Reader, Docs, Talk) for Custom Domains. Daarnaast laat ik alle Exchange mail online staan en worden alle Sources in SourceSafe op een Network Share opgeslagen (ik ben een Software Engineer).

  Toevallig van het weekend weekend gekeken naar eenvoudig backup mechanismen. Ik hou van simple XCopy, maar helaas is dat tegenwoordig steeds lastiger met data. Ik heb gekeken naar het gebruik van Picasa (desktop versie) voor beheer van foto’s, maar de teksten en alle album informatie (op de foto’s na) staat ergens in Document and Settings\…\Application Data\… . Dat vind ik niet fijn, niet ideaal voor backup, lijkt me zo.

 • Raveon
  Posted 17/09/2007 8:37 pm 0Likes

  Mozy, onverslaanbaar, zoals boven al vermeld: Set and forget.

 • freakstar
  Posted 17/09/2007 5:08 pm 0Likes

  Ik ben ook tevreden KPN Online Backup gebruiker. Geen limiet en restoren gaat prima (nog nooit nodig gehad maar wel even getest natuurlijk :)).
  Ben momenteel wat offline pakketjes aan het testen, beetje om te kijken wat er in die wereld is. Heb nu Cobian Backup (freeware) draaien en dat gaat best mooi, uitgebreide mogelijkheden en kan mooi als service draaien.

 • Sanne Roemen
  Posted 17/09/2007 4:45 pm 0Likes

  Mozy. Hoewel ik nog nooit een backup terug heb hoeven zetten. Verder spaar ik voor een Infrant Ready Nas NV, met Raid 1+0. Hoewel Daan alweer een beter alternatief had bedacht. tot die tijd doe ik het maar even met mijn Maxtor One Touch. Die heb ik wel al een keer kapot gekregen, dus ik vertrouw hem voor geen centimeter.

 • Juliette
  Posted 17/09/2007 4:11 pm 0Likes

  @Willem: ja 😉

  Draai je mysql op Linux of op Windows ?
  Op Windows kan je via de taakscheduler een automatische backup taak aanmaken.

  Op Linux kan je hetzelfde via Cron-jobs doen.

  Zelf gebruik ik de volgende 3 (dagelijkse) cronjobs ervoor (wel even je eigen gegevens invullen natuurlijk):

  // Make a backup at 1 minute past midnight every day and save the file in /dbbackups/ with a dated filename
  1 0 * * * mysqldump –user=XXXX –password=XXXX –quick –force –add-drop-table –add-locks –extended-insert –complete-insert –quote-names –lock-tables –all –all-databases | gzip > /path/to/file/dbbackups/dbbackup-`date -I`.gz

  // Every day remove the backup file from 8 days ago so that only backup from the last 8 days remain on the server
  5 0 * * * rm -v /path/to/file/dbbackups/dbbackup-`date -I –date=’8 days ago’`.gz >/dev/null

  // Mail a copy of the saved db backup to dbadmin at 10 past midnight every day
  10 0 * * * mutt -s dbbackup_`date -I` -a /path/to/file/dbbackups/dbbackup-`date -I`.gz username@domain.com

  Aanpassen naar eigen smaak & klaar is Willem !
  (de mail regel gaat ervan uit dat Mutt geinstalleerd is op de server, zo niet, dan even zelf kijken naar welke mail oplossing beschikbaar is die met attachments kan werken)

  En verder:
  Voor mijn werkcomputer thuis gebruik ik semi-ouderwets een USB-externe harde schijf waar dagelijkse alle werkbestanden heen gaan en wekelijks privé-bestanden.
  Het programma Retrospect klaart deze klus prima, inclusief het automatiseren en encrypten van de data (voor geval iemand anders de schijf in handen zou krijgen).

  En qua brand: als ik langere tijd van huis ben, dan gaat de schijf naar een andere locatie.

 • bjurn
  Posted 17/09/2007 4:04 pm 0Likes

  ik gebruik met redelijke tevredenheid dotmac. De snelheid in Europa is iets waar ze aan mogen werken.

  Maar naast de backup, heb je ook je eigen foto/film gallery online (dus flickr heb ik opgehe(ge)ven).
  En dan heb je daarnaast nog een idisk (schijf die via het web te benaderen (win en mac). Limiet van 10 gig (helaas wel), maar als je de backup binnen de 10 gig houdt zit je goed.
  Mijn belangrijkste dingen als docmenten, foto’s, contacten en e-mail sla ik hier op. Daarnaast nog een volledige kopie van alles op een externe HD.

 • Willem
  Posted 17/09/2007 3:15 pm 0Likes

  Weet iemand een programma/script dat automatisch (vooral dat is belangrijk) een backup van mysql databases kan maken?

 • Wim
  Posted 17/09/2007 2:11 pm 0Likes

  Een keer per maand ofzo alle belangrijke bestanden naar een usbstick en naar een account op internet (gaat om <100mb in totaal dus makkelijk te doen) en foto’s op DVD (3-4x per jaar ofzo). DVD bewaar ik op een aparte locatie.

  Misschien Carbonite/Mozy maar even bekijken.

 • Martijn Aslander
  Posted 17/09/2007 2:04 pm 0Likes

  Eens per maand een grote backup van alles (gebruik overigens een Mac)

  Dagelijks: op mijn desktop staan een viertal mapjes waar mission-critical data staan.
  Die backup ik dagelijks door er met 1 druk op de (muis)knop een zipfile van te maken. Die stuur ik dan door naar Gmail. Ik noem het bestand overigens naar de datum van de dag, en tik in de header van het mailtje de datum van de backup.

  In Gmail heb ik een filter gezet, dat die berichten afvangt en gelijk in een archiefmap stopt.

 • Martijn
  Posted 17/09/2007 1:20 pm 0Likes

  Ik gebruik -tot zeer grote tevredenheid- KPN Online Backup.

  Kost 4,95 per maand, zonder datalimitiet. In de ‘backup agent’ software geef je aan welke directories in de backup moeten worden meegenomen. Het backupproces draait automatisch op de achtergrond, je kunt zelf aangeven hoe vaak de backup uitgevoerd moet worden.
  Voorgaande versies van bestanden worden bewaard, dus eventuele ‘save’ fouten kun je altijd na een paar dagen nog herstellen.

  Ook handig is dat je via het web bij je (gebackup’te) bestanden kunt komen, als je een keer op locatie werkt en nét dat ene bestandje nodig hebt.

 • Erno Hannink
  Posted 17/09/2007 12:12 pm 0Likes

  @René klinkt ingewikkeld, ja klopt. Is er ergens een beschrijving hoe dit werkt met script? Kan iedereen dit?

 • René
  Posted 17/09/2007 12:04 pm 0Likes

  Als opslag gebruik ik Samba op een Linux-server bij een hostingprovider, veilig getunneld over SSH. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt neer op een zelfgeregelde online disk, die ik in Windows Explorer zie als een gewone map. Het backuppen doe ik met Synctoys van Microsoft en met een eigen Python-script.

 • Niwla
  Posted 17/09/2007 12:01 pm 0Likes

  Zelf heb ik een tijdje (bij wijze van test) Mozy gebruikt, maar de data (fotos) die ik terug kreeg van Mozy kan ik vervolgens niet lezen. Nog geen idee waarom. Nu kijk ik naar de mogelijkheden van de KPN

 • Erno Hannink
  Posted 17/09/2007 11:57 am 0Likes

  @Gert-jan dank voor de offline backup tips. Kan dat ook WLAN? Want dan zou ik ook een WLAN drive bij de buren neer kunnen zetten en andersom. Voor beiden een snelle en eenvoudige oplossing (als de WLAN ver genoeg reikt, en de huizen niet aan elkaar zitten).

 • Gert-Jan
  Posted 17/09/2007 11:50 am 0Likes

  Externe USB disk:
  Elke week even aankoppelen, backuppen en volgende dag mee naar ’t werk nemen/bij iemand in de buurt droppen.

  LAN harddisk:
  In geval van LAN kan alles automatisch. Doe een LAN disk in de schuur, en zelfs al brand je huis af, dan heb je nog alles.

  Al die online diensten kosten 3 uur om 1 film te backuppen of zo.

 • Erno Hannink
  Posted 17/09/2007 11:47 am 0Likes

  @govert heb je ook al eens een (uitgebreide) restore moeten uitvoeren? Hoe ging dat?

 • Erno Hannink
  Posted 17/09/2007 11:46 am 0Likes

  @Marcel, dat klinkt mij te ingewikkeld 🙂 Is er ergens een eenvoudige beschrijving te vinden hoe dit werkt (incl script)? Zodat iedereen kan genieten van jouw hack.

 • Erno Hannink
  Posted 17/09/2007 11:44 am 0Likes

  Dat was 1 van de backup diensten die ik ook miste in dat overzicht. Dank voor de tip Marco.

 • Govert
  Posted 17/09/2007 11:44 am 0Likes

  Ik heb diverse services gebruikt.
  Gebruik nu een jaar Mozy.
  Werkt perfect, geen omkijken na.
  Set and Forget!

 • Marcel
  Posted 17/09/2007 11:44 am 0Likes

  op het moment maak ik gebruik van een kopieslag van mijn foto’s naar Amazon S3. Hiervoor gebruik ik S3Drive van Suchwerk, RoboCopy en een eigengeschreven script wat gescheduled draait op mijn fileserver.

  Ik wil in de toekomst de fileserver vervangen door een homeserver waarmee ik complete backups ga maken. Dan alleen nog een manier vinden om delta’s van de diskimages over te sturen naar S3.

  Cheers Marcel

 • Jeroen Sangers
  Posted 17/09/2007 11:44 am 0Likes

  Ik gebruik Carbonite.com omdat het 100% automatisch is (ik vergeet dus nooit meer om een backup te maken), en omdat Carbonite geen limiet heeft wat betreft de hoeveelheid data; alles gaat voor dezelfde prijs.

 • Marco Geuze
  Posted 17/09/2007 11:35 am 0Likes

  In de poll mis ik nog de Online backup optie van KPN (http://www.kpn.com/kpn/show/id=812214)

  Voor 4,95 per maand kan ik onbeperkt (dus zonder datalimiet) backuppen. Inmiddels zit ik aan de 105 GB, en het backuppen of restoren gaat perfect.

Comments are closed.