Ontdek waar je muziek vandaan komt met WhoSampled

Het is je vast wel eens overkomen; je hoort een nummer en denkt ‘dit komt me bekend voor’. Vaak is dat niet zo gek, aangezien het niet bepaald zeldzaam is dat er een stukje van een bestaand nummer wordt gebruikt ter inspiratie voor een nieuw nummer. Om antwoord te geven op de vraag ‘waar ken ik dit van?’, is de database WhoSampled in het leven geroepen.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-beste-lifehacks-voor-je-sociale-vaardigheden/

WhoSampled

Het werkwoord samplen wordt gebruikt als iemand een bestaand fragment gebruikt in een nieuwe productie, ze gebruiken dan een sample van een andere artiest. Je herinnert je vast nog wel het nummer Vandaag van Bakermat, waar de speech van Martin Luther King werd gesampled. Het nummer Flashdance van Deep Dish is eigenlijk gewoon een moderne remake van He’s a Dream en Drake’s hit Hotline Bling is gewoon een versnelde versie van Why Can’t We Live Together. De database van WhoSampled staat er vol mee.

WhoSampled Screen

Toch zijn er ook samples die minder herkenbaar zijn en waarbij je soms pas het verband hoort als je de twee naast elkaar zet. Zo wist je waarschijnlijk niet dat One More Time van Daft Punk grotendeels is gebaseerd op het intro van More Spell On You van Eddie Johns. En wat dacht je van het geluid bij 3.30 van dit nummer?

Veel populaire muziek wordt gesampled of simpelweg in een nieuw jasje gestoken. Het nummer Fast Car van Tracy Chapman uit 1988 werd ons deze zomer opnieuw voorgeschoteld door Jonas Blue. Welke versie je voorkeur heeft hangt waarschijnlijk grotendeels van je leeftijd af en in hoeverre je originaliteit en creativiteit belangrijk vindt.

Het hergebruiken van muziek en fragmenten is dus van alle tijden en we moeten er niet raar van opkijken als over 10 jaar een nummer in de top 40 staat die artiesten van deze tijd sampled zoals Adele of Coldplay.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]