Op deze wegen staat vaker file

Bijna iedereen met een rijbewijs heeft er wel eens in gestaan: een file. Niet alle wegen zijn even druk en vooral in het Noorden kun je vaak gewoon doorrijden. Ook zijn er een aantal wegen waar alles een stuk vaker stilstaat. De ANWB heeft een handig overzicht op de website! Lees ook: Tips voor autorijden in het buitenland.

File

De ANWB heeft een speciale pagina gewijd aan de ochtend- en avondspits van Nederland. Elk jaar wordt deze kaart ververst. De ochtendspits wordt doorgaans gemeten tussen 06:30 en 9:30, terwijl de avondspits zich tussen 15:30 en 19:00 afspeelt.

De avondspits duurt vaak een stuk langer, omdat er dan ook recreatieve weggebruikers aan het verkeer deelnemen en mensen die een dagje uit zijn geweest ook terug naar huis gaan. Deze extra weggebruikers gaan ’s ochtends vaak pas de weg op nadat iedereen op zijn werk is.

Ochtend

file-ochtend

De wegen op de kaart zijn opgedeeld in Grote filekans in het rood en Zeer grote filekans in het paars. ’s Ochtends staat het verkeer vooral stil op de A6 richting Amsterdam en de A12 richting Arnhem. Ook het verkeer op de A28 richting Amersfoort stond in 2016 vaak vast. De wegen tussen Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zijn vaak overvol, waardoor de kans op file daar groot is.

Avond

file-avond

De avondspits is geen exacte spiegeling van de ochtendspits. De A6 richting Almere is ’s middags en ’s avonds een stuk rustiger en ook op de A12 is de kans op een file iets verminderd. Tussen Eemnes en Amersfoort is het tijdens de avondspits juist drukker.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author