Op pad met de Droam: nog een review

5 weken op pad, 5 weken door Thailand en Cambodja en 5 weken helemaal op mezelf. Maar dan wel met wat hulp. Hulp in de vorm van de trouwe Lonely Planet én internet. Want, voor Lifehacking.nl heb ik de Droam getest. En waar Mischa Coster eerder al zijn ervaringen deelde over de Droam, ga ik zijn verhaal aanvullen en mijn ervaringen delen.

Welnu, de Droam, een klein apparaatje, wat accu, een stukje simkaart en een snufje wifi. Gemaakt om een klein wifi netwerkje te maken waar je dan met de laptop, tablet of telefoon op in kan loggen. En aangezien de Droam zelf met de simkaart verbinding maakt met het internet heb je dus met die (maximaal 5) apparaten ook toegang tot het internet. Simpel, maar wat is er nu zo slim en handig aan?
Het handige zit erin dat ze er afhankelijk van je bestemming op de wereld er een bijpassende simkaart instoppen, zodat je onderweg goedkoop online bent. Met je telefoon betaal je dikwijls  €10,– per mb wat volgens de telecomprovider ‘heel gewoon’ is. Iets wat in de toekomst gaat veranderen trouwens.

 

Gebruik van internet in het buitenland
Naast het ‘casual browsing’, om gewoon een beetje rond te klikken en te kijken wat vrienden en bekenden in Nederland allemaal aan het doen waren en hun te laten zien waar ik mee bezig was, is internet op vakantie ook gewoonweg verrekte handig. Een paar voorbeelden:

 • Achtergrond informatie krijgen over plaatsen waar je bent en die niet in de Lonely Planet staan, maar waar je toch iets meer van wilt weten.
 • Vliegtickets zoeken voor korte vluchten. Ik ben op het nippertje het noodweer in Zuid Thailand ontsnapt, wat ook hier in Nederland doordrong tot het nieuws en ben eigenlijk ‘gevlucht’ met een ticket die ik via de app van AirAsia hebt gevonden én geboekt. Allemaal vanuit de bungalow die ik had geboekt aan een tropisch strand maar waar niet van te genieten was omdat het enkel regende.
 • Het in het gaten houden van het weer. En dan vooral waar het zou gaan regenen en ik dus niet heen moest reizen.
 • Up-to-date houden van het thuisfront via Twitter en Facebook, want die vinden het erg fijn om te weten of alles goed gaat. Vooral als er vervelend nieuws voorbij komt over een gebied waar een bekende van hun zit.
 • Het bepalen van routes, bij gebrek aan goed kaart materiaal in een onbekende omgeving.
 • En als mooiste toepassing tijdens de hele vakantie, het met Google Maps icm met gps van de iPhone bepalen wanneer ik de bus uit moet stappen om op de plek te komen waar ik heen wilde en ik aan niemand duidelijk kon maken waar ik er exact uit wilde.

Gebruik van de Droam
Veel mensen vroegen we gedurende de vakantie en erna, hoe ik dat nu precies deed. Online zijn in het verre buitenland. En met het noemen van de naam ‘Droam’ werdt het nog niet veel duidelijker uiteraard. Dus omschreef ik het apparaatje steeds als ‘mini wifi punt’. En dat is ook precies wat het is. Aanzetten, wachten tot ie verbiding krijg met het mobiele netwerk en dan via wifi op het apparaatje aanmelden en online zijn. Zeer simpel.

In de Droam zat namelijk een Thaise simkaart en die kan met het mobiele netwerk verbinding maken. En dat gaat overal perfect, want het land is ontwikkeld genoeg om overal gewoon vol bereik te hebben.

De snelheid is vergelijkbaar met een nette verbinding in Nederland. Geen 3G, maar zeker niet traag. De exacte snelheden weet ik niet, maar het is nooit hinderlijk geweest dat het traag was. Sterker nog , ik had het idee dat in heel Thailand meer bereik had dan in menig steegje in Groningen.

De accu gaat behoorlijk lang mee, vooral als je niet constant gebruik maakt van de internet verbinding. Ik heb meerdere malen de Droam in de tas aangezet gedurende dag om af en toe online te gaan, en daarmee red is het al gauw een uur of 6.

Per dag had ik ongeveer 50 mg aan data te verbruiken, wat uit zou komen op 3 gig voor de hele reis. Dit was eenvoudig via de webbrowser bij te houden en was ruim, heel ruim voldoende. Ik heb voor mijn gevoel veel gebruik van het iternet gemaakt tijdens zo;n reis en heb geloof ik net de 1 gig aangetikt.

Kosten

Iedereen vergelijkt het gebruik van de Droam met hoeveel ze nu exact bespaart hebben. Honderden tot zelfs duizenden euro’s.
Maar dat is een scheve vergelijking. Je bespaart het niet. Maar hoeft het ook niet te betalen. Want als ik nu niet op reis was geweest met een Droam, dan had ik ook niet zoveel gebruik gemaakt van het internet. Dan was ik alleen bij de internetcafes langs geweest voor wat researchwerk en contact met het thuisfront.

Voor de actuele kosten kun je het beste even kijken op de site van de Droam zelf.

Aan de weg aan het timmeren
Sinds mijn reis zijn ze goed aan de weg aan het timmeren, de nieuwe site is gelanceerd, er is een overzichtelijke animatie gemaakt die laat zien wat het nu precies is en afgelopen week las ik in een persbericht dat ze een balie op Schiphol hebben geopend.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

18 Comments

 • e
  Posted 21/03/2013 4:14 pm 0Likes

  Droam is afgelopen week failliet verklaard. Zij kijken nog wel naar de mogelijkheden voor een doorstart.

 • Jaap2
  Posted 09/01/2013 1:13 pm 0Likes

  Inmiddels heb ik na een korte mailwisseling met Droam en uitleg over de vertraging de bevestiging dat de borg terug wordt gestort (uiteraard na aftrek van verbruik).

  • Patrick Loonstra
   Posted 09/01/2013 1:37 pm 0Likes

   Tof dat je dat nog even laat weten hier.

 • Jaap2
  Posted 08/01/2013 3:20 pm 0Likes

  Hier bij Lifehacking.nl bij Kassa had ik al negatieve reacties gelezen, maar dacht dat als je Droam maar even de tijd gaf dat ze dan de borg vanzelf wel terug zouden storten. Niet dus.
  In augustus 2012 heb ik een mail van ze gehad dat de eindafrekening zou komen als ze alle maandfacturen binnen zouden hebben van diverse providers. Inmiddels zijn we januari 2013 en 3 mails verder en ik heb nog geen antwoord terug gehad.

  Conclusie is dus:
  HOUD ER REKENING MEE DAT JE EEN ALL IN PRIJS BETAALT VAN 150 EURO
  (MITS JE NIET EXTRA “BUITEN DE BUNDEL” VERBRUIKT) WANT:
  DROAM BETAALT DE BORG NIET TERUG !

 • Lia
  Posted 10/04/2012 9:58 pm 0Likes

  Sluit me aan bij Jaap en Jorhuul, slechte afhandeling van betaling. Geen aanrader.

  • Rick
   Posted 18/09/2012 9:08 pm 0Likes

   Twee keer een droam gehuurd. De laatste keer grote problemen met terugbetalen borg. Droam verschuilt zich achter de partij die zijn betalingen afhandelt, multisafepay. Ook rechstreeks contact met deze partij levert tot op heden niks op. Ik wacht nu al maanden op terugbetaling maar vrees het ergste. Goed product, goed prijzen maar een administratieve klerezooi daar. Een absolute afrader dus.

   • Robert Steenbergen
    Posted 16/10/2012 8:39 am 0Likes

    Twee keer een droam gehuurd. Eerste keer vorig jaar kreeg ik de borg terug na 2 telefoontjes. Nu een droam gehuurd in juli en nog steeds geen geld retour ontvangen en ook geen factuur. Diverse telefoontjes en ook emails gestuurd. GEEN borg of antwoord ontvangen.
    Afrader dus. Rick ik wil een klacht indienen bij de Kamer van Koophandel wegens malafide praktijken. Interesse om samen te gaan ?

 • j.bosman
  Posted 11/01/2012 1:29 pm 0Likes

  Ik heb de droam een week mee op wintersport.
  Een dag storing gehad, en op de terugweg in de auto deed de accuoplader halverwege in de auto het niet meer. Tot nu toe nog geen geld teruggestort gehad en aan de voorgaande berichten vrees ik het ergste. Maar hier kan dit bedrijf toch niet mee wegkomen? Ik ga gelijk een mail sturen

 • Jaap
  Posted 01/11/2011 9:52 am 0Likes

  12 augustus Droam retourgestuurd, 19 oktober factuur ontvangen (EUR 85 tegoed van borg)
  Nu 1-11-2011 nog steeds mijn borg niet terug gekregen, heb al 2 mailtjes gestuurd, niets vernomen.

  Droam werkt prima in Frankrijk, maar afhandeling lijkt nergens naar

 • J Torjuul
  Posted 20/09/2011 10:02 pm 0Likes

  Idd Ron. Wij wachten sinds begin augustus al op terugbetaling van de borg. Eindeloos wachten op antwoord mail en heen en weer gebeld. Tot nu toe niets terugontvangen!!!! Dus nog duur!!! Gehuurd bij Mr. Philip Actor

 • Ron
  Posted 19/09/2011 3:32 pm 0Likes

  Ik heb de Droam een week in Parijs gebruik. Op de hotelkamer was de verbinding niet erg goed maar dit is begrijpelijk, want het is en blijft een mobiele verbinding. Buiten deed de Droam wat het moest. Helaas werkte de verbruiksstatus niet dus ik wist de hele week niet wat mijn verbruik was en dat is een gemis.

  Echter mijn grootste klacht is de administratieve afhandeling. Ik wacht nu al weken op de afrekening en terugbetaling van de borg. Ik heb hier al vaak naar gevraagd maar ik krijg smoes na smoes en nu reageren ze helemaal niet meer. Ik heb het zakelijk gehuurd dus Droam moet dit gewoon netjes afhandelen.

 • Bart
  Posted 01/08/2011 11:14 am 0Likes

  Evert: De Telegraaf op vakantie lezen (en verder nóóit) is voor mij onderdeel van dé vakantiebeleving 🙂
  En over de Droam: Zojuist besteld. Ben erg benieuwd!

 • Evert Kuiken
  Posted 16/07/2011 1:48 pm 0Likes

  Waarom de Droam voor mij wel gaat werken. Denk ik 😉
  Over enkele weken gaan we met 2 campers naar Italië. 8 mensen, veel mobiele devices waaronder mijn iPad. Op mijn iPad kan ik van Vodafone de Data Dagbundel op reis kopen (€ 7,50 per dag dat je het gebruikt, 50 MB limiet, daarna € 1 per MB). Omdat ik Waze wil gebruiken voor navigatie en vast ook wel eens Google Maps, denk ik wel over die 50 MB per dag heen te gaan. Verder gebruik ik niet veel data (Twitter, mail, Facebook). Een Droam1000 voor Italië kost € 65 voor 30 dagen, 1 GB limiet. Daarmee kan ik gemakkelijk elke dag internet gebruiken (1 GB haal ik denk ik niet, maar elke extra GB kost € 45,-). Bij Vodafone zou me dat 160 euro kosten, nog afgezien de extra MB’s à 1 euro. Ik ga een Droam1000 bestellen! Kan ik ook gewoon nrc.next blijven lezen en hoef ik me niet te ergeren dat er alleen een Telegraaf te koop is.

 • Patrick Loonstra
  Posted 08/06/2011 11:46 am 0Likes

  @GertJan Via de browser kun/kon je het verbruik zien, zie het laatste fotootje in het artikel.

 • Gertjan Bos
  Posted 08/06/2011 11:15 am 0Likes

  Zojuist terug uit de USA en had 4 weken de Droam mee.

  Voordelen:
  – Zowel mijn notebook en telefoon gelijktijdig verbinding op de droam, en ook de iPad en iPhone van mijn vriendin.
  – icm google maps handig om te zien waar je bent, werkt beter dan tomtom. (maar kost nogal wat data volgens mij…)
  – 50mb per dag (voor ons tweeen genoeg, foto’s uploaden, facebook, twitter, mail).
  – paar cruciale momenten mee gemaakt waar ik internet verbinding echt nodig had! En dat had ik dan ook. Dan had ik een Hotel nodig bijvoorbeeld en dan snel via priceline of booking hotelletje in de buurt zoeken, Handig!

  Nadelen (of eigenlijk wat ik gemist heb):
  – zou wel willen weten hoeveel ik nu verbruikt heb aan data (jij daar geen last van Buxx?)
  – af en toe geen verbinding, dan wil ik graag weten waar het aan ligt, of geen bereik of ligt het aan Virgin. In downtown San Francisco wil je er vanuit gaan dat je gewoon een goede verbinding hebt, en ja, midden in de Dessert begrijp ik dat het wat lastiger wordt 🙂
  Maar na inloggen kun je wel zien wat er aan de hand is met de droam (searching, not activated , connected etc),

  Overigens
  – batterij verbruik is circa 4 uur ? Zat meestal in de auto dus dan geen probleem.
  En lopend of fietsend onderweg stond ie uit en ging aan zodra ik iets nodig had.

  Volgende trip weer een droam?
  – ja

  (ik gebruik de Droam zowel zakelijk als voor mijn eigen plezier)

 • Phillip Actor
  Posted 05/06/2011 1:18 pm 0Likes

  Even voor de goede orde; 7,50 x 7 is meer dan 48,50 die wij vragen voor een week. In hoeverre dan nog een faire vergelijking wordt gemaakt vind ik lastig. Die aanbieding van Voda ken ik trouwens niet, het is dacht ik 35MB voor 2 Euro pd; die 15MB extra kosten dan nog eens 20 euro of zo. Bovendien is die 6 uur waar jij aan refereert de beperking van de batterij; als je dat werkelijk vervelend vindt (bijna niemand hoor) vraag en krijg je een 2e mee.
  En tenslotte : de harmonisatie en prijsverlaging IN DE EU is onderdeel van ons business plan en is juist de drijvende reden geweest om dit wel te gaan doen. Er reizen heel veel mensen van buiten de EU naar de EU; en die doen we een prachtige aanbieding met die steeds lagere EU kosten. Bovendien vergeet je dat heel veel EU bewoners ook buiten de EU reizen en de bulk van onze “export” business is USA, Australie, Turkije enzovoort. Kortom, er is echt prima nagedacht, voor nu misschien iets teveel buiten de box, maar ik denk dat dat zich wel laat gebeuren 🙂

 • Gijs
  Posted 03/06/2011 5:52 pm 0Likes

  Voor mijn vakantie naar zuid spanje kan ik bij vodafone per dag voor €7,50 online zijn
  Zelfde tegoed, zelfde prijs (zonder start tarief) en geen last van de beperking van 6 uur.
  Vodafone kan dit natuurlijk doen omdat ze in veel landen hun netwerk hebben, maar ik voorspel:
  Als de eu regels doorgaan, krijgt dit bedrijfje het nog moeilijk.
  Ik moet wel zeggen dat het een leuk alternatief is, echter met wat research zou ik het niet gestart zijn…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]