Open dag Hackerspaces 31 maart 2012

Op 31 maart 2012 openen hackerspaces in Nederland hun deuren voor iedereen die wil weten wat hackers bezighoudt en waar zij mee bezig zijn. Nederland telt momenteel tien hackerspaces. Een hackerspace is een ontmoetingsplek en werkplaats, waar technologisch geïnteresseerden, creatieven en kritische beschouwers elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en samen aan projecten werken.

“Hacken” is meer dan het testen en breken van beveiliging van computers en netwerken. Maar dat ligt niet voor iedereen voor de hand. Met deze open dag willen de hackerspaces van Nederland laten zien dat de hackergemeenschap in het land een veel omvangrijker spectrum aan interesses kent, en ook een rijke historie heeft; zo komt bijvoorbeeld internetprovider XS4ALL voort uit de hackerswereld.

Ook leggen hackers op deze open dag graag uit wat ‘ethisch hacken’ nu precies is. En waarom de gemiddelde hacker geen bedreiging vormt, maar juist graag kennis deelt over bedreigingen op bijvoorbeeld het internet en beveiligingsproblemen bij grote ICT-projecten van bedrijven en overheden.

Kennis dient gedeeld te worden. Dat is een binnen de Nederlandse (en internationale) hackergemeenschap breed gedragen waarde, die stamt uit de begintijd van de hackercultuur in Boston (VS) aan het eind van de jaren 60.
Een willekeurige greep uit de activiteiten die in de hackerspaces te vinden zijn op deze open dag:

 • Fabricage in eigen handen; veel hackerspaces beschikken over allerlei machines om materialen mee te bewerken. Diverse hackerspaces zullen hun 3D-printer demonstreren, hiermee is het mogelijk om aan de hand van een ontwerp een drie-dimensionaal object uit plastic te printen. Ook zal er mogelijkheid zijn hout, acryl en andere materialen computergestuurd te snijden met een laser-snijder.
 • Microcontrollers voor beginners; het Arduino-platform is een laag-drempelige instap om te beginnen met microcontrollers en vormt de basis voor vele elektronische en mechanische projecten. Ook mensen die nog nooit met elektronica of microcontrollers hebben gewerkt kunnen zelf aan de slag; diverse hackerspaces zullen de bezoekers kennis laten maken met de Arduino en hen op weg helpen.
 • Lockpicking; de kunst van het openmaken van sloten waarvan je geen sleutel hebt. Lockpickers komen regelmatig bij elkaar om dit, voor de sport, samen te oefenen. In diverse spaces zullen demonstraties te zien zijn, met de gelegenheid om het zelf ook eens te proberen. Wie wil inbreken kan het beter bij het breekijzer houden, deze sport laat vooral zien hoe relatief makkelijk gangbare hedendaagse sloten te openen zijn zonder sleutel.
 • Veilig surfen op internet: welke gevaren schuilen er op het internet? Wie wel eens online gaat bij de koffie-corner in het station of deelneemt aan sociale netwerken loopt ongemerkt het risico in vele vallen te lopen; leer van de hackers zelf hoe men zich hier tegen kan wapenen.

Dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten die worden ontplooid. Iedere hackerspace geeft een eigen invulling aan de open dag. Een overzicht van de deelnemende spaces:

Iedereen is welkom om bij een van de deelnemende hackerspaces een kijkje te komen nemen. Om 10:00 uur ‘s ochtends openen de deuren, om 17:00 is het programma afgelopen. Sommige spaces zijn ook ‘s avonds geopend.

Aanmelden is niet nodig, hoewel het op prijs wordt gesteld wanneer pers zich vooraf meldt.

(Foto: Towo via Flickr under Creative Commons)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Lockpick
  Posted 20/02/2019 12:55 am 0Likes

  Jammer dat ik deze gemist heb! Hoe gaaf is dit! Ik zou graag meer willen leren over het arduino systeem ik kom er zelf niet uit. Misschien binnenkort nog zoiets vergelijkbaars?

 • wim
  Posted 30/12/2015 9:18 pm 0Likes

  Weet iemand misschien wanneer er weer een hackerspace / workshop in verband met lockpicking wordt gehouden? Ik kan het al een beetje maar lijkt me leuk om meer over te leren.

Comments are closed.