Open snel een folder met je favoriete bestanden

Wanneer je veel aan het werk bent met een aantal bestanden in één folder op je computer, is het handig als je die folder steeds opnieuw snel kunt openen.

Eén van de manieren om dat te doen is door een snelkoppeling naar die folder op je bureaublad te zetten – en die snelkoppeling dan een sneltoets te geven. Dan kun je (waar je ook aan het werk bent) die folder met de sneltoets openen.

Hoe stel je dat in?

 • Ga in Windows Verkenner naar de folder die je veel nodig hebt
 • Klik met je rechtermuisknop op de folder
 • Kies in het menu “Kopiëren naar”
 • Kies in het volgende menu “Bureaublad (snelkoppeling maken)”

Nu heb je op het Bureaublad een icoontje met een snelkoppeling naar jouw folder. Als je wilt kun je die folder al vrij vlot openen door naar het Bureaublad te gaan (Windows+D) en dan de folder te dubbelklikken. Maar het kan nog sneller met een sneltoets.

Kies een sneltoets

 • Klik met je rechtermuisknop op het icoontje met de snelkoppeling op het Bureaublad
 • Kies in het menu “Eigenschappen”
 • Voer bij “Sneltoets” de sneltoets in die je wilt, bijvoorbeeld Ctrl+Alt+1 – dat moet je doen door echt die toetsen in te drukken
 • Druk op de OK knop

Als je voortaan op je sneltoets (Ctrl+Alt+1) drukt, opent Windows de folder voor je.

Ik gebruik zelf meestal Ctrl+Alt-combinaties voor dit soort Windows-brede sneltoetsen, om zo min mogelijk conflicten te krijgen met andere sneltoetsen in programma’s die ik gebruik.

Dit trucje werkt ook met de Favorieten-folder in Windows.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

25 Comments

 • Taco Oosterkamp
  Posted 29/10/2008 10:39 am 0Likes

  Hoi Miriam,

  Je kunt als bestandsnaam C:\WINDOWS\Explorer.EXE opgeven en dan als parameter de naam van de folder die je wilt openen. Werkt bij mij uitstekend.

  Maar het staat op de lijst voor een nieuwe versie om dit nog makkelijker te maken vanuit Fingertips zelf.

  Groeten, Taco

 • Miriam
  Posted 28/10/2008 5:15 pm 0Likes

  Is er niet een manier om een directory snel te openen met Fingertips? Sneltoetsen vergeet ik altijd maar in Fingertips kun je handige, betekenisvolle afkortingen maken.

 • Loeka
  Posted 01/03/2008 11:25 pm 0Likes

  Ik gebruik zelf altijd de volgende 2 manieren (wel voor de muisgebruikers (terwijl ik ook een sneltoets-gebruiker ben)

  Kies bestand openen in een office programma:
  In de linkerkolom op rechtermuisknop
  Kies voor kleine pictogrammen
  Zoek de map waarin je altijd je documenten kiest
  Bijv. op de S-schijf, de map secretariaat
  Klik op Extra en kies voor Toevoegen aan mijn locaties.
  Deze link blijft windows onthouden en zo ben je snel in de juiste map en hoef je niet steeds te klikken bij openen of opslaan als.

  De tweede handigheid is in Outlook:
  Ga naar postvak in
  Klik in de menubalk op rechtermuisknop en kies voor Aanpassen
  Sleep een Map… naar de Menubalk
  Klik met je rechtermuisknop op de nieuwe map
  En kies voor hyperlink toewijzen / openen.
  Zoek het bestand op waarvan je de snelkoppeling wilt maken.
  Bijv. brievenboek / klantenlijst / kilometerregistratie etc.
  Klik nog een keer met je rechtermuisknop op de map en geef je map een naam. Kies eventueel ook nog voor knopvlak wijzigen en kies een figuur.
  Kies dan voor afbeelding en tekst en je hebt je snelkoppeling naar je veelgebruikte bestanden.

 • staffie
  Posted 27/02/2008 7:43 am 0Likes

  Pffff, wat omslachtig, ben ik ff blij met m’n appeltje “-)

 • Sypie
  Posted 24/02/2008 12:24 pm 0Likes

  Voor de mensen met een Mac en een Mighty Mouse: de scrollknop kun je ook een actie laten doen als je die indrukt. Bij mij staat die op het openen van een Findervenster. Op die manier hoef ik iedere keer, als ik naar de Finder moet, niet meer via het Dock. Hierbij hoef ik dus ook niet mijn muis naar de onderkant van het scherm te brengen wat weer wat muismeters scheelt.

 • Stijn
  Posted 22/02/2008 10:42 am 0Likes

  Ook erg interessant! http://www.conceptworld.com/RecentX/ (klik op “view demo”) !

 • Nietsje
  Posted 16/02/2008 11:28 am 0Likes

  @Mans
  Apple is altijd wat eenvoudiger geweest dan Windows. Ook niet echt een kunst, wanneer je de apparatuur eronder standaardiseert (en eigenlijk ook monopoliseert).

  Apple is daardoor ook beperkter in mogelijkheden en daarin zit gelijk de verklaring waarom het tot een minder veeleisende doelgroep beperkt is gebleven. Als bedrijfsplatform is het ongeschikt en als entertainment platform (game industrie) voldoet het ook niet.

  Maar voor tekstverwerking, mp3-tjes afspelen, beetje surfen en tetris is het inderdaad een toegankelijk systeem.

 • koen
  Posted 16/02/2008 10:23 am 0Likes

  Zie ook http://www.folderview.com erg handig!

 • Taco Oosterkamp
  Posted 15/02/2008 2:15 pm 0Likes

  @Stijn, ik beschreef hier een “omslachtige oplossing”, omdat die met je toetsenbord werkt. De manier die jij beschrijft gaat ervanuit dat je met je muis werkt – en dat is toch al snel 30% trager. Ik besteed dan zelf liever wat meer tijd aan het instellen, zodat ik daarna (als het erop aan komt) sneller kan werken.

  Overigens werk ik voor veelgebruikte bestanden gewoon met Fingertips (www.getfingertips.com), dat is helemaal makkelijk.

  Vriendelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Stijn
  Posted 15/02/2008 2:10 pm 0Likes

  Ik heb nooit echt op een apple gewerkt, dus ben wel benieuwd…

  Apple werkt toch ook met een mappenstructuur? of werkt dat anders? Er vanuitgaand dat Apple wel met een mappenstructuur werkt, dan heb je toch soms ook dat er een map is die je veel gebruikt maar die wel ‘diep’ in de mappenstructuur verborgen zit. (de map werk\project x\financiën\2008\ o.i.d.)

  Zulke mappen zijn gemakkelijk te vinden zonder ‘lifehacks’. Moet je toevallig de hele maand heel vaak in die desbetreffende map zijn, kan je regelmatig een aantal seconden sparen door bovenstaande tips te gebruiken.

  Ik moet trouwens zeggen dat ik de post zelf ook redelijk omslachtig vind vergeleken met de optie die ik opperde een paar posts terug.

 • Mans
  Posted 14/02/2008 2:27 pm 0Likes

  De allerbeste life hacking tip die alle andere life hacking tips betreffende computers overbodig maakt: Koop een Apple.

  Apple gebruikers als ik krijgen jeuk van de bovenstaande beschrijving om in windows ‘handig’ en ‘snel’ mappen te kunnen openen. Als je voor een zo veel voorkomende taak als het snel openen van een map al zoveel handelingen moet verrichten (sterker nog, als je daarvoor überhaupt instructies nodig hebt) heb je het als softwaremaker echt niet begrepen en verdien je het voorgoed in het vuilnisvat der geschiedenis te verdwijen als een totale mislukking.

 • bart
  Posted 14/02/2008 8:55 am 0Likes

  Net als Leo gebruik ik ook al jaren Total Commander. Ultieme filemanager.
  En al je directories onder handbereik. En met F3 even snel bestanden inzien, ook msoffice bestanden als je de plugin installleert.

  Daarnaast gebruik ik om programma’s te starten zonder muis het kleine Launchy. Deze kan allerlei dingen indexeren, ook je Firefox bookmarks, IE favorieten, en ook directories.

  Openen met zelf in te stellen shortcut (default CTRL-spatie, maar dat is niet erg handig als je programmeert, dus bij mij WIN-spatie). Type naam van programma of directory en Enter.

  Het programma is zelflerend, dus dingen die je veel start komen bovenaan de ‘zoekresultaten’, zodat je niet steeds ‘Mozilla Thunderbird’ hoeft te typen, maar ‘th’ al voldoet.

 • Toppie
  Posted 14/02/2008 8:38 am 0Likes

  Het gratis programmaatje Winkey is ook heel handig:

  http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/WinKey.shtml

  Maak zelf je eigen toetsenbord-combinaties. Zo kun je ook eenvoudig veel gebruikte documenten snel openen.

 • Stijn Biemans
  Posted 11/02/2008 11:20 pm 0Likes

  Da’s ook best slim inderdaad! Ik gebruik dergelijke werkbalken alleen nooit omdat ik geen een kant handig vind. Links gaat nog redelijk, maar vooral boven en rechts vind ik heel onhandig omdat ik dan als ik op de bovenrand van een venster klik (of een gemaximaliseerd venster wil sluiten) vaak die balk al tevoorschijn tover zonder dat ik dat bedoelde! En er zit een kleine vertraging op die “tevoorschijntovering”

  Als je pc trouwens snel genoeg is en je dit systeem gaaf vind kun je ook zo’n dock gebruiken zoals Apple die heeft (semi-transparant en met icoontjes die groter worden waar je muis overheen gaat, zoals hier: http://files.computertotaal.nl/2007/5/ObjectDock12.png)

  Vreet wat meer geheugen maar als je dat kan missen… het ziet er wel supercool uit natuurlijk!

 • Ruben
  Posted 11/02/2008 9:33 pm 0Likes

  Handig! Op mijn werk heb ik een 2e werkbalk toegevoegd op de manier die stijn beschreef. Deze heb ik echter van de startbalk afgesleept en tegen de bovenrand van mijn scherm geplaatst..

  Vervolgens automatisch verbergen aanzetten en hij komt alleen tevoorschijn als je met je muis omhoog gaat. Zo is t opgeruimd en heb je toch je icoontjes en mappen binnen handbereik…

 • Stijn Biemans
  Posted 11/02/2008 11:55 am 0Likes

  Hier op mijn werk (Windows XP, Office ’03) kan ik bij office-programma’s ook zelf kiezen welke mappen ik aan de linkerkant in het “Mijn Locaties” sneltoetsen-rijtje zet. Standaard staan daar “onlangs geopend” “mijn documenten” “deze computer” “netwerklocaties” e.d. Ik heb nu helemaal bovenaan mijn werkmap staan, zodat ik met één druk op de knop in die map kom.

  Dit stel je in door naar de favoriete map te gaan en dan bij het menu “extra” (rechtsboven) te kiezen voor “toevoegen aan mijn locaties”. Daarna kun je door rechtermuisknop te doen op die map in het linkerrijtje zeggen of hij hoger of lager in het rijtje moet (ik zet hem altijd helemaal bovenaan)

 • Mark
  Posted 11/02/2008 9:49 am 0Likes

  Programma openen, als je bestanden wilt opslaan, bijna altijd in de map ‘mijn documenten’. Ook in deze map kan je een snelkoppeling zetten naar je favoriete werkmap(pen), 1 keer dubbelklikken op de snelkoppeling en dan zit je in de gewenste map en kan je het bestand opslaan.

 • Stijn Biemans
  Posted 11/02/2008 9:25 am 0Likes

  Ik doe, net als freek, ook die dubbele taakbalk, maar voeg er op mijn werk altijd nog een extra werkbalk aan toe, namelijk mijn belangrijkste werkmap. Als je rechtermuisknop op je taakbalk doet en dan bij “werkbalken” kiest voor “Nieuwe werkbalk”, kun je een map kiezen. Daarna sleep ik die werkbalk helemaal naar rechts zodat je alleen de mapnaam ziet met een pijltje ernaast. ALs je dat pijltje indrukt komt de inhoud van die map dan als een soort tweede start-menu omhoog. Zo hoef je niet eens naar je bureaublad maar kan je meteen snel bij al je bestanden!

  hier een voorbeeldplaatje: http://home.casema.nl/stijn.biemans/taakbalk.jpg

 • Leo
  Posted 11/02/2008 9:21 am 0Likes

  Ik gebruik al jaren Totalcommander om mijn folders te beheren. Vroegah, toen alles beter was, had je Norton commander. Totalcommander is hiermee vergelijkbaar en, omdat het net zoals firefox allerlei handige uitbreidingen ondersteund, naar wens uit te breiden.
  Het mooie van Totalcommander vind ik dat ze sneltoetsen tot in het oneindige ondersteunen. De lijst met favoriete folders open je bijvoorbeeld met ctrl-d. Om een andere schijf te zien in je linkerscherm: Alt-F1, rechterscherm Alt-F2. BEstand of map zoeken? Alt-F7.

  Mijn sneltoetsvoorkeur gaat zover dat ik al jarenlang het programma’tje Winkey (1e zoekresultaat van google) gebruik. Hiermee kun je elk willekeurig programma of folder als sneltoets combinatie met de windows-toets instellen. Ideaal!

  Mijn instellingen:
  winkey-Q -> firefox
  winkey-W -> totalcommander
  winkey-A -> outlook (email)
  winkey-S -> outlook (agenda)

  Op deze manier heb je alles onder bereik van je linkerhand. De standaard windows sneltoetsen blijven ook gewoon werken:
  winkey-E -> verkenner
  winkey-R -> start-uitvoeren
  winkey-D -> alles minimaliseren zodat je het bureaublad ziet
  winkey-F -> zoeken

 • Freek
  Posted 10/02/2008 11:32 pm 0Likes

  Ik maak trouwens zelf ook veel gebruik van de snelstarten balk. Heb mijn taakbalk vergroot tot een dubbele regel en hierop een hoop snelkoppelingen naar veelgebruikte software en mappen.
  Het “aankoppelen” van sneltoetsen naar veel gebruikte dingen moet ik nog eens mee bezig, begin er steeds meer het nut van in te zien!

 • Taco Oosterkamp
  Posted 10/02/2008 7:48 pm 0Likes

  Freek, je hebt helemaal gelijk.

  Ik maakte een foutje bij het uitproberen en heb het nu nog eens geprobeerd. Ik zal m’n tekst aanpassen 🙂

  Bedankt!
  Taco Oosterkamp

 • Freek
  Posted 10/02/2008 12:10 pm 0Likes

  Wat werkt er niet met de Favorieten folder? Hier wil dat wel gewoon?

 • Robbie Veldwijk
  Posted 10/02/2008 11:19 am 0Likes

  Dat is zeker nog eens handig!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]