Opruimen: waar begin je?

Een opgeruimd huis, alleen spullen hebben die je daadwerkelijk nodig hebt en die je ook daadwerkelijk wilt bezitten, in plaats van een overvol huis waarvan je geen idee hebt wat er in de kasten, dozen en lades zit. Klinkt goed? Dan ben je misschien al eens begonnen met opruimen, maar gedesillusioneerd weer gestopt na een paar uur, omdat je ogenschijnlijk niets bent opgeschoten. Een grote opruiming is ook geen klus die je in een paar uur doet (ik heb het erg vaak geprobeerd)…  Hoe begin je dan toch met opruimen en hoe ga je door tot je je doel hebt bereikt?

Begin ergens, maakt niet uit waar

Waarschijnlijk is er wel één kast, hoek of kamer waaraan je je het meest stoort. Begin daarmee. Voor mij was dit ruim twee jaar geleden mijn Ikea-expedit kast, die tegen de muur stond, en waar ik bijna al mijn spullen in had gezet. Vooraan stonden op verschillende planken boeken, maar wat daar achter stond? Een paar maanden na mijn verhuizing had ik er geen idee meer van. Ik ben op een avond de hele kast uit gaan mesten. Het werd nachtwerk, maar na afloop had ik wel overzicht en twee verhuisdozen met spullen die ik op Marktplaats kon zetten, een doos met spullen voor de kringloop en een bak vol met oud papier. Later heb ik dit proces herhaald, maar wel met slechts één vakje per avond.

© Erich Ferdinand (under CC lincence)
© Erich Ferdinand (Creative Commons lincence)

Pak één ding tegelijk aan

Is die ene plek opgeruimd? Ga dan verder met de volgende. Bijvoorbeeld de zolder. Een zolder vol met verhuisdozen is demotiverend, maar wanneer je één doos per dag uitkiest om uit te zoeken, is het al een stuk makkelijker om aan te pakken. Misschien ben je een paar maanden verder voordat je alle dozen langs bent geweest, maar dan heb je veel meer bereikt dan wanneer je al die maanden tegen de grote klus op hebt gezien en er niets aan hebt gedaan.

Groepeer

Vind je op zolder bijvoorbeeld verschillende dozen met allemaal keukenspullen? Breng deze dan naar de keuken. Daar horen ze. Alleen: dan is je keuken waarschijnlijk veel te vol. Dat betekent dat je teveel keukenspullen hebt. Selecteer de spullen die je echt gebruikt en die waarde voor jou hebben, breng de rest naar de kringloop. Grote kans dat dat de spullen zijn die op zolder stonden, want daar stonden ze niet voor niets.

Meer hierover in het eerder verschenen ‘Een net huis in tien stappen

Herhaal?

Pas op: opruimen is verslavend en kan leiden tot minimaliseren 😉 Als je dat wilt, herhaal dan de stappen. Is de eerste kast die je hebt opgeruimd nog steeds overzichtelijk? Waarschijnlijk niet. Bij deze tweede ronde vind je waarschijnlijk wel weer items waarvan je nu vindt dat ze wel weg kunnen, terwijl je dat de vorige keer niet vond. Door het proces te blijven herhalen, blijft vanzelf datgene wat je écht belangrijk vindt over. Zelf had ik geen keus toen ik in 2008 veel kleiner ging wonen. Opruimen moest wel, want al mijn spullen pasten niet in mijn huis. Inmiddels ben ik groter gaan wonen, maar ik ben niet gestopt met opruimen. Sterker nog: ik heb veel minder spullen. En daarmee heb ik veel meer overzicht, wat een hoop rust geeft.

 

Lees ook:

– Op Lifehacking: Hoeveel spullen heb jij?

– Ook op Lifehacking:  De meest basic lifehack van allemaal

– Op Zenhabits: Your Top 10 Clutter Questions, Answered

– Op Lijstjes.info: voor deze zomer, de 100 things summer challenge

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Alexandra
  Posted 30/09/2013 3:57 pm 0Likes

  Grappig, ik doe precies hetzelfde met mijn Expeditkast! En ook 1 lade per keer van m’n ladenkast.

 • Willianne
  Posted 02/09/2013 9:40 am 0Likes

  Nog een tip. Breng je spullen niet naar de kringloop maar geef ze zelf weg. zo help je mensen die het goed kunnen gebruiken en je krijgt er nog een goed gevoel van ook.

  • Bert
   Posted 09/09/2013 1:34 pm 0Likes

   Op Facebook heb je een aantal groepen welke hier speciaal voor in het leven zijn geroepen. Ik bedoel de “ikgeefweg” groepen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]