Een opruimmethode die het opruimen makkelijker maakt

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Waar begin je met het opruimen van je troep? Opruimen, schoonmaken, organiseren, inrichten, noem het maar op, wordt niet door iedereen gezien als een leuke taak. Met deze opruimmethode hopen we je een manier te geven waardoor jij zin krijgt om aan de slag te gaan.

Marie Kondo

Een Japanse vrouw wonend in Tokio, inmiddels is deze vrouw wereldbekend. Marie Kondo is bekend geworden doormiddel van haar boeken. Ze schrijft zelfhulpboeken gericht op het opruimen. Deze opruimgoeroe heeft haar eigen opruimmethode ontwikkeld, genaamd de KonMari-methode. Ooit is Marie Kondo begonnen als ‘professional cleaning consultant’, opruimen zit in haar bloed.

Volgens Marie Kondo, staat een opgeruimd huis gelijk aan een opgeruimd hoofd.

KonMari-methode

De KonMari- methode bestaat uit twee simpele stappen.

 • Weggooien
 • Opbergen

De methode draait voornamelijk om de inmiddels wel bekende vraag: ‘Does it Spark Joy?’ oftewel maakt dit mij gelukkig(er)/ blij? Je raadt het al, is het antwoord nee dan gooi je het weg. Is het antwoord ja dan ruim je het netjes op.

Het weggooien van spullen doe je natuurlijk niet zomaar, doe je een zak met kleding weg, dan zijn daar genoeg eindbestemmingen voor te verzinnen. Schenk/ doneer het of verkoop het door.

Het is volgens Marie Kondo belangrijk dat je opruimt per categorie. Begin bij je kleren om vervolgens door te gaan naar je boeken, papieren, spullen met emotionele waarde. De volgorde hier is belangrijk omdat je volgens Marie Kondo de minste moeite hebt met het weg doen van kleding. Hoe langer je bezig bent, hoe makkelijker het wordt dingen weg te doen.

 1. Kies een ‘categorie’ : Kleding
 2. Gooi alle kleding die je hebt uit je kast, op de grond. Echt je hele kast moet helemaal leeg zijn.
 3. Pak een kledingstuk per keer en voel de stof en stel jezelf DE vraag: ‘Does it Spark Joy?
 4. Zo ja, ruim het later (volgens de ‘regels’ van Marie Kondo) op. Nee, stop het dan meteen in een vuilniszak.

Dit is de KonMari-methode in een notendop! In het boek staan nog veel meer en uitgebreider!

2002cul%2520illu%2520spread

Alternatieven methode

Omgekeerde Kleerhang methode

Je hangt al je kleding netjes op in de kast. Zorg ervoor dat alle haakjes de zelfde kant op hangen! Heb je een kleding stuk gedragen, hang dan nu het haakje andersom terug. Zo zie je na 1 a 2 maanden wat je wel en niet gedragen hebt.

De Dozen en Tassen methodeslide-2

Bij een verhuizing is deze methode goed toe te passen. Al je spullen en bezittingen zitten als het goed is al in dozen. Bij deze methode gaat het niet om meteen opruimen. Wat je doet is namelijk het volgende: Je laat alles in de dozen of tassen zitten. Als je iets nodig hebt en gebruikt, geef je het een plaatsje. Na 1 a 2 maanden kijk je wat je in al die weken niet hebt gebruikt en gooi je weg.

Deze methode is ook toe te passen als je niet verhuist, nadeel is dat je dan al je spullen eerst moet gaan inpakken. Werkt iets minder effectief. Je laat toch altijd het een en ander uit de doos.

Play a Game

Minimize

Het is de bedoeling dat je steeds meer spullen weg doet. Bouw het langzaam op. 1 januari, 1 item op 2 januari 2 en op 24 januari 24 items. Kijk hoe ver je komt. Maakt er een wedstrijd van door iemand uit te dagen, als je fanatiek bent, vergroot je zo ook de kans dat je het eind van de maand haalt.

Heb je het gemist?

Voor dit spel heb je een ‘mede-speler’ nodig. Het is namelijk de bedoeling dat je partner/ huisgenoot spullen voor je verstopt. Mis je het item/ object na twee weken nog niet, dan mag het weg. Jij mag natuurlijk ook spullen van je partner/ huisgenoot verstoppen.

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Christiaan Koeter
  Posted 21/02/2017 3:02 pm 0Likes

  Alles wat je hebt op marktplaats zetten, het levert geld op en ruimt op. Te emotionele waarde? Haal je het er weer van af 😉

 • Daphne Orth
  Posted 13/01/2017 12:41 pm 0Likes

  Goede tips!! Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]