Opstartproblemen: Beginnen met iets makkelijks

In de keynote van Gina Trapani, op de Lifehacking Academy in Amsterdam, vertelde ze over het beginnen van de dag en wat voor haar de lifehack is om goed te beginnen; Begin met iets makkelijks.

Vaak merk ik dat ik ’s ochtends moeite heb om in mijn werkflow te komen. Vooral bijvoorbeeld in het weekend. Ik heb een boel dingetjes die ik nog op zondag moet doen – stofzuigen, opruimen, designwerk, etc etc – en juist omdat het lekker een vrije dag is, gebeurt het zomaar dat ik net te lang voor de buis blijf hangen en mijn geplande zondagstaken niet gedaan krijg.

Destijds vertelde Gina dus om te beginnen met iets makkelijks en dat is nu iets wat ik probeer. Beginnen met iets wat niet teveel energie of brains nodig heeft, zoals bijvoorbeeld even rustig de woonkamer opruimen of de afwas doen, om vervolgens door te rollen in de wat complexere zaken.
Uiteraard hoeft dit niet alleen in de ochtend te zijn. Na bijvoorbeeld een (lunch)pauze is het ook handig om zo weer rap je werk in te rollen. Je kan zo bijvoorbeeld voor de lunch bepalen welke simpele taak je na je lunch als eerste oppakt.
Wellicht is deze hack een beetje common sense, maar als je er niet op deze manier bewust mee bezig bent is het zeker een aanrader.

Vraag aan de lezers: Wat is jouw manier om een snelle start te maken in de ochtend om in je flow te komen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • Marcel B
  Posted 12/08/2008 10:34 pm 0Likes

  ik heb 3 kinderen een dochter van zes en een tweeling van 2jaar een jongen en een meisje ,geloof mij maar die zorgen dat ik elke morgen in een flow zit en anders mijn vrouw wel die is een en al flow dag in dag uit jaar in jaar uit (erg vermoeiend),maar ja ik heb er zelf voor gekozen dus niet zeuren en go with the flow.

 • Marcel B
  Posted 12/08/2008 10:30 pm 0Likes

  Ik heb 3 kinderen waarvan een tweeling (jongen en meisje) en nog een dochter van 6 geloof me die zorgen wel dat ik s’ochtends in die flow terecht kom en anders mijn vrouw wel die heeft niets anders dan een flow elke dag.

 • Matthijs Roumen
  Posted 24/07/2008 12:13 am 0Likes

  Aangepast! πŸ™‚

 • Rosanne
  Posted 23/07/2008 11:56 pm 0Likes

  “gebeurD het zomaar” moet met een t πŸ™‚
  graag gedaan πŸ™‚

 • Rogier
  Posted 21/07/2008 4:20 pm 0Likes

  Doet mij een beetje denken aan een eerdere lifehack op nu.nl waarin dit ook werd verteld, en die dat nog een beetje uitbreidde door dergelijke “no-brain” taken ook al vast te bedenken en in te plannen. Omdat juist ook het verzinnen/plannen van die slappe taken, soms al te veel moeite vergt als je in een after lunch dip bent geraakt.

  Desalnietemin goed om even aan herinnerd te worden.

 • Jonathan
  Posted 20/07/2008 9:16 pm 0Likes

  Wat verstaat een normaal mens onder “iets makkelijks”? Alle huishoudelijke taken zoals, stofzuigen, afwassen, de was doen, koken etc. zijn klusjes waar je niet teveel bij na hoeft te denken. Het kost mij alleen veel energie om er uberhaupt aan te beginnen.
  Achteraf ruimt het wel lekker op.

 • Zomaar
  Posted 20/07/2008 4:50 pm 0Likes

  Gewoon doen en niet zeuren πŸ˜‰ Dan word je ook nog eens goed oud πŸ™‚

 • Dick
  Posted 15/07/2008 11:00 am 0Likes

  @gerben: zelf een bug maken in mijn code, en die vervolgens na de pauze oplossen. Is dat niet een beetje inefficiΓ«nt? En als ik die methodenaam aanpas en ik kom terug van pauze, is dat toch weer 1 seconde werk om dat weer terug te zetten, terwijl ik wel de hele pauze aan die bug moet denken voordat ik het dadelijk weer vergeet terug te zetten…

 • Jeroen
  Posted 14/07/2008 2:36 pm 0Likes

  het gebeurt, stam + t weet je nog?

 • Gerben Wiersma
  Posted 14/07/2008 9:30 am 0Likes

  @dick dat is dus ook exact de bedoeling! Zoals jezelf al concludeert je pakt het heel makkelijk op daarna. En ja je moet de bug zelf maken inderdaad! Natuurlijk wel een makkelijk zoals een methodenaam aanpassen en niet een hele classe verwijderen πŸ˜›

 • Dick
  Posted 14/07/2008 8:50 am 0Likes

  @gerben: “Introduceer een bug”, op zich een leuk idee om daar na de pauze mee door te gaan, maar het is wel tegen mijn gevoel in. Als ik namelijk een bug zie, dan ben ik juist geneigd deze eerst op te lossen alvorens ik met pauze ga. Daarnaast klinkt het alsof ik een bug zou moeten maken, om deze vervolgens op te lossen.

  Overigens denk ik wel dat dit concept werkt, pak even iets makkelijks zodat je erin zit en daarna de complexe dingen. Zo begin ik elke ochtend met het controleren van de logs van de nachtelijke processen. Een taak van nauwelijks een half uur, waarbij ik amper hoef na te denken, maar veelal wel leuke foutjes tegen kom en niet echt hoef in te spannen!

 • Gerben Wiersma
  Posted 14/07/2008 8:18 am 0Likes

  Het staat wel een beetje tegenover het “eat that frog”-principe, waarin je eerst datgene doet waar je het meest tegenop kijkt. Verder een kleine aanvulling voor de programmeurs onder ons op de lunch-tip van Mathijs: introduceer een kleine bug in je programma vlak voor lunch zodat je deze daarna makkelijk oplost en verder kunt in je flow. (volgens mij ook een tip van Gina)

 • Matthijs Roumen
  Posted 13/07/2008 10:13 pm 0Likes

  @Jelle: Context speelt zeker een grote rol mee. πŸ™‚
  @cysoon: Uiteraard! Zelf ben ik ’s ochtends merkbaar minder productief. Gek is dat.

 • cysoon
  Posted 13/07/2008 9:59 pm 0Likes

  Eerst een lekker bakkie koffie… πŸ˜‰
  Het heeft ook te maken of je een ochtend- of een avondmens bent.
  Persoonlijk zou ik in de ochtend de ‘eenvoudige’ klussen pakken en later de grotere, complexere. Ben dus een avondmens…

 • Jelle
  Posted 13/07/2008 11:32 am 0Likes

  Als je op zondagmorgen twee kids hebt die in de kleren moeten, eten, luiers vol poepen etc. zit je zo in je ‘flow’ hoor…

  Maar verder een leuke ’tip’! πŸ˜‰

Comments are closed.