Organiseer je muziekcollectie met mp3tag

1074562500_780ac93ca2_m Zorg dat je digitale audiocollectie helemaal up-to-date is met de juiste metadata. Missende titels? Verkeerde artiest? Ontbrekende cover art? Met Mp3tag kun je op een eenvoudige manier de metadata van verschillende audiobestanden aanpassen. Er is ondersteuning voor ID3v1.1 en ID3v2 maar ook Vorbis en Ape comments kun je aanpassen. Daarnaast kun je cover art van bestanden aanpassen, de artiest of de titel opzoeken via de online database van freedb en Amazon, en kunnen playlists automatisch aangemaakt worden. Een handige applicatie om je muziekcollectie onder controle te krijgen en te houden!

Wat gebruik jij om de metadata van je audiobestanden onder controle te houden? Laat het ons weten in de reacties!

(Foto: WillGT09/Bron: Tweakers.net)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • Gilles
  Posted 27/03/2008 1:12 pm 0Likes

  Ik gebruik iTunes om de collectie te doorzoeken en af te spelen. Verder heb ik twee mapjes gemaakt, tagged en untagged. Alles wat untagged is, komt niet m’n itunes in en speel ik wel af met iets anders. Taggen doe ik met piccard tagger: http://wiki.musicbrainz.org/PicardTagger

  Alles wat getagged wordt door dit programmaatje komt in de map tagged. Vervolgens sleep ik dat iTunes in, zorgt iTunes dat het op een voor hem makkelijke plek terecht komt en ik verwijder de cd weer uit de map tagged!

  Zo houd je je muziek collectie perfect schoon. Moet je wel een beetje album georienteerd zijn, maar het werkt perfect!

 • Fred
  Posted 27/03/2008 1:09 pm 0Likes

  Ik ben na lang zoeken en veel proberen uitgekomen bij Magic MP3 Tagger.
  Een geweldige tool voor het automatisch; renamen, verplaatsen, taggen en alles naar wens in te stellen. Maakt ook gebruik van de online informatie. Verzamelaars hebben zo tijd over om naar hun verzameling te gaan luisteren.

 • Rob
  Posted 14/03/2008 5:03 pm 0Likes

  Ik gebruik TagScanner 5.0 inmiddels build 518.
  Sublieme tag-editor vooral voor grote verzamelingen en batch verwerking.
  Snel ontdekken waar de verschillen in de tags zitten als bv een artiest met & ipv met ‘en ‘ of met ‘En’ genoteerd staat en het dus lijkt in iTunes alsof het 2 verschillende artiesten zijn.
  TagScanner blijft al jaren continu verbeterd worden.

 • Dennis
  Posted 14/03/2008 4:17 pm 0Likes

  @ Taco -> Dubbele entries in iTunes, heb ik ook wel eens last van. Ik haal ze eruit door op naam te selecteren en dan de entries dubbel te verwijderen. Ook importeer ik nu niet meer gehele mappen vol met MP3 in de library maar sleep ik per map afzonderlijk, hou je het overzichtelijk. Ik moest heel erg wennen aan het gebruik met iTunes. Vindt het niet erg handig, als de database weg is, dan is alles weg en kun je opnieuw beginnen zonder back-up. Heb het dus liever met deze app op de MP3 zelf als meta erbij. Het is al zoveel werk…. Voor de rest ben ik prima tevree hoor.

 • Sypie
  Posted 12/03/2008 8:03 am 0Likes

  Mocht je tijd over hebben dan is dit een goede hack inderdaad. Voor de mensen die met serieuze zaken bezig zijn: Zet je muziekjes in een afspeellijst, kijk er niet naar en laat het lekker zo, daar win je pas tijd mee. Ik sleep mijn muziek (vanaf cd of gedownload) in mijn iTunes afspeellijst en die redt zich er maar mee. Als er een naam niet goed staat zal mij dat een zorg zijn. Als je 10 nummertjes hebt kun je inderdaad nog wel eens een Tag goedzetten, is je lijstje honderden nummers lang dan gaat daar veel te veel tijd in zitten.

 • Fanmeel
  Posted 11/03/2008 6:35 pm 0Likes

  @ Frank: Woohoo! Bedankt. Ongelooflijk hoe snel je ergens overheen leest…

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/03/2008 5:38 pm 0Likes

  @Fanmeel – kijk voor je foto’s eens naar Picasa (van Google) of Lightroom (van Adobe). Picasa is gratis en verschrikkelijk snel, Lightroom is een stuk langzamer maar biedt veel betere bewerkingsmogelijkheden voor de (semi-)professionele fotograaf.

  @Iedereen – ik gebruik iTunes, maar zoek iets om de iTunes database op te schonen wanneer ik tracks verwijderd heb uit Windows Explorer (heb ik gedaan omdat ik HD ruimte tekort kwam op m’n notebook). Ook heb ik af en toe dubbele tracks om de één of andere reden, die krijg ik ook niet eenvoudig verwijderd. Wie weet raad?

 • Frank Meeuwsen
  Posted 11/03/2008 5:14 pm 0Likes

  Persoonlijk ben ik ook groot fan van Mediamonkey. Zeker de Gold License is zijn geld meer dan waard met de extra mogelijkheden. @Fanmeel Minimaliseren in taakbalk is zeker wel mogelijk (Extra > Opties > Algemeen), zelfs een miniplayer in je taakbalk zetten behoort tot de mogelijkheden.

 • Fanmeel
  Posted 11/03/2008 4:28 pm 0Likes

  Heb trouwens meer moeite met het organiseren van mijn fotocollectie. Bestaat er geen programmaatje waarmee ik verschillende tags aan mijn foto’s kan toevoegen?

 • Fanmeel
  Posted 11/03/2008 4:27 pm 0Likes

  Mediamonkey is te gek. Doet inderdaad alles wat je wil (behalve minimaliseren in de taakbalk, maar ach…).
  Daarnaast heb ik op 1 schijf van 200 gieg een mappenstructuur van A tot Z gemaakt, waar de artiesten op achternaam in te vinden zijn. Altijd makkelijk wanneer je een compilatiecd’tje wil branden.

 • RuKo
  Posted 11/03/2008 1:49 pm 0Likes

  Ik gebruik (net als Hans) MediaMonkey. Ideaal om te taggen, muziek lijsten te maken en het overzicht te behouden. Het syncen tussen mp3 speler en MediaMonkey is goed (gebuik diverse mp3 spelers, waaronder een iPod). Het is ook mogelijk om met MediaMonkey muziek bestanden van een iPod af te halen, is me toch al een keer erg goed uitgekomen.

 • Fabian
  Posted 11/03/2008 1:32 pm 0Likes

  iTunes voor mij 😀
  Ik vind het een geweldig makkelijk programma in combinatie met mijn iPod. Alles wat ik met iTunes open wordt naar een map gekopïeerd en op mijn iPod gezet als ik die synchroniseer. Als ik een nummer open waar de artiest o.i.d. ontbreekt, dan vul ik die zelf even aan. Zo blijft alles overzichtelijk.

 • Hans
  Posted 11/03/2008 12:19 pm 0Likes

  Ik ben helemaal verzot op MediaMonkey. Superapplicatie om dit te regelen en met alle addons en scripts die er op de website ook voor zijn kun je nog veel meer dan alleen afspelen en taggen etc.

 • Hirm
  Posted 11/03/2008 12:01 pm 0Likes

  Winamp kan de tags ook automatisch uit de Gracenote database halen. Prima voor de grote bulk, maar soms klopt het niet helemaal.

 • Martien
  Posted 11/03/2008 11:48 am 0Likes

  @Mitch volgens mij slaat iTunes niet de gegevens op in de MP3 zelf, maar wordt dit bij gehouden in de database van iTunes, moet je maar eens de tags van een mp3 goed zetten, verwijderen uit iTunes en opnieuw importeren, de tags zijn weer weg…

 • Mitch
  Posted 11/03/2008 10:34 am 0Likes

  Ik gebruik iTunes, dat heeft veel mogelijkheden voor het indelen in genres, in ‘ratings’ van 1 tot 5 sterren, en je kunt ook altijd nog zelf commentaar of steekwoorden invoeren waar je dan afspeellijsten op kunt baseren. Ik kan me voorstellen dat het minder fijn is voor als je een mp3-speler hebt waar je met de hand de muziekbestanden op sleept, maar in combinatie met een iPod is iTunes naar mijn mening echt de enige beste oplossing!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]