Paardebloemen verwijderen… én opeten

Paardebloemen zien er mooi uit, maar het is eigenlijk onkruid. Je kunt ze gemakkelijk verwijderen zonder gif te gebruiken. Daarna kun je ze ook nog eens gebruiken voor het maken van honing of als voer voor je knaagdier.

De paardebloem als onkruid

Op Apartmenttherapy.com staat helder uitgelegd hoe je efficiënt én effectief de paardebloemen uit je tuin kunt verwijderen: pak de bloem én de blaadjes vast, steek een tuinmes naast de wortel recht naar beneden in de grond, ongeveer 10 tot 15 centimeter. Beweeg het mes in een hoek van 30 graden om zo de aarde rond de wortel los te maken. Beweeg de bloem heen en weer om zo de wortel los te maken van de aarde en je haalt de paardebloem met complete wortel er uit. Zo blijft er geen wortel achter waar weer een nieuwe bloem uit kan groeien.

Als je alle paardebloemen uit je tuin hebt gehaald, kun je ze bij het groene afval gooien, maar je kunt het ook gebruiken als voedsel, voor je huisdier, geven aan de lokale boer voor zijn vee, maar je kunt ze ook zelf opeten.

(Via lifehacker)

 

De paardebloem als voedsel

Paardebloemblaadjes zijn ideaal groenvoer voor konijnen en andere knaagdieren. Geef het ze wel met mate. Ook zelf kun je baardebloemen prima gebruiken om zelf eten mee te maken, bijvoorbeeld : Jam van paardebloemen, stroop van paardebloemen, en salade van paardebloemen.

Lekker voor na een dagje tuinieren, toch? 😉

Bron: Flickr | ugod (creative commons)
Bron: Flickr | ugod (creative commons license)
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Cas Tuyn
  Posted 27/05/2013 9:20 am 0Likes

  Voor Jordan van Bergen: koop een Fiskars onkruidtrekker, die verwijderd heel snel en zonder moeite alle paardenbloemen. Kijk op YT hoe hij werkt: http://www.youtube.com/watch?v=nYaFOIMcspQ
  Ik heb jaren lopen klooien met de boven omschreven aspergestekersmethode, totdat ik dit tegenkwam. Ik gebruik hem zelfs in de grasstrook van de gemeente, om overwaaiende zaadpluisjes naar mijn tuin te voorkomen. Het kost toch weinig moeite!

 • Richard Kok
  Posted 22/05/2013 3:17 pm 0Likes

  Heb bij het sympathieke evenement Red een Kaas (www.redeenkaas.nl) afgelopen maandag een potje paardenbloemengelei gekocht. Smaakt heerlijk!

 • Jordan van Bergen
  Posted 20/05/2013 11:08 am 0Likes

  Klinkt als een prima oplossing maar ik kan in de praktijk aangeven dat het geen pretje is deze oplossing toe te passen in een tuin met > 200 paardenbloemen. Dan ben je iets meer dan een middag zoet 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]