Paint.Net, nog zo’n mooi gratis alternatief

Back to school, maar dan wel met zoveel mogelijk mooie en gratis software. Nog een tip voor een mooie en gratis photo & image editor.

Professionele en semi-professionele fotografen en illustratoren gebruiken veelal Adobe Photoshop of Paint Shop Pro voor image- en fotobewerking. Geweldige software, maar beslist niet gratis. Voor de educational versie van Photoshop Elements betaal je toch nog een behoorlijk bedrag, net als voor Paint Shop Pro. Photoshop is mooie software, maar ook niet super eenvoudig. Niet professionele gebruikers vallen vaak terug op Microsoft Photo Editor of zelfs Microsoft Paint. Deze twee toepassingen zijn wel vrij eenvoudig maar weer niet zo mooi. Ik gebruik ze nog regelmatig, maar echt blij wordt ik er niet van.

Gisteren liep ik tegen een gratis alternatief aan via een collega. Ik hoorde hem tegen iemand roepen, “Dat moet je in Paint.Net doen!”. “Wat is dat dan, Paint.Net?”, vroeg ik. “Een gratis paint, maar dan 100 x zo goed, met layers en transparency, cropping, noem maar op. Google maar even op paint.net”. En jawel, op http://www.getpaint.net/ kan je het gratis en voor niets downloaden.

Voor mij als niet-professionele gebruiker een verademing. Het programma biedt veel opties, maar ook weer niet te veel dat je er in verdwaalt. Het werkt intuïtief, goeie undo functie, de Esc toets reageert zoals je verwacht. Je plaatje sized lekker mee met je window. Grid, rulers, layers, verschillende eenheden, het zit er allemaal op en het maakt het bewerken van plaatjes en foto´s een stuk makkelijker. Eenvoudige kleurselectie, plakken in een layer of nieuwe tekening, lassoselectie, het zit erop en het werkt prettig.

Ik heb eigenlijk tot nu toe maar 1 nadeel kunnen ontdekken en dat is dat het niet voor de Mac beschikbaar is. Alleen Windows. Maar ik werk nog vaak genoeg op windows pc’s om te kunnen genieten van deze mooie en gratis oplossing.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

10 Comments

 • Cas Tuyn
  Posted 21/02/2011 11:57 am 0Likes

  Ik gebruikte op het werk ook altijd Paint.NET, maar bij het scalen (kleiner maken) van grote foto’s tot webpagina-formaat kun je daar alleen percentages kiezen. Omdat ik thuis op Ubuntu altijd GIMP gebruikte waar je wel de grootte in pixels kunt aangeven, heb ik op het werk (Windows) ook GIMP geinstalleerd (hier heb je geen admin rechten voor nodig).
  Mijn werk PC staat trouwens vol met handige ‘Linux’ software: Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Filezilla, GIMP. Thuis en op het werk dezelfde software gebruiken is veel handiger omdat je er al aan gewend bent.

 • Jan Kolstee
  Posted 29/08/2010 7:46 pm 0Likes

  http://www.aviary.com een toppertje

 • Bram
  Posted 29/08/2010 2:35 pm 0Likes

  sumo paint (www.sumopaint.com) werkt eveneens op alle browsers
  hier is de layer ondersteuning en de beschikbaarheid van vele filters een troef!

 • Jeroen
  Posted 29/08/2010 10:47 am 0Likes

  http://pixlr.com werkt op alle browsers met flash-ondersteuning, ‘photoshop in the cloud’.

 • Detlef
  Posted 28/08/2010 11:52 am 0Likes

  Ik ben zelf fan van aviary om snel vanuit mijn browser (lees Firefox) plaatjes te bewerken.
  Wil ik echt aan de slag dangebruik ik gimp2

 • Niels Gouman
  Posted 28/08/2010 11:38 am 0Likes

  Probeer zeker ook eens The GIMP, dat is een gratis, opensource Photoshop vervanger, voor alle platformen. http://www.gimp.org/

 • Bas Dalenoord
  Posted 28/08/2010 10:49 am 0Likes

  Paint.NET heeft als groot voordeel dat je je eigen plugins kunt ontwikkelen en zodoende de mogelijkheden als je enige programmeerervaring hebt zijn de mogelijkheden dus eindeloos…

 • Marcel Vos
  Posted 28/08/2010 7:25 am 0Likes

  Gimp dan? heb ik goeie ervaringen mee. Ook gratis

 • Yves Recour
  Posted 28/08/2010 12:13 am 0Likes

  Ik werk zelf ook vaak met paint.net, zelfs professioneel. Thuis werk ik echter voornamelijk met Mac en Linux, en daar heb je een schitterend alternatief voor: Pinta (http://pinta-project.com).

  Moet je zeker eens checken, het is niet identiek maar komt wel héél dicht in de buurt.

  Veel plezier 😉

Comments are closed.