Is het niet lastig als er een dvd vastzit in je dvd-lezer? Of als je Windows Media Player (wie gebruikt ‘m nog?) crasht en je cd of dvd geen teken van leven meer geeft? En het ding wil niet open… Misschien heb je net je PC afgesloten en heb je de cd nodig die er nog inzit.

Hoe kan je nu in 10 seconden je cd-speler openen? Met een onwaarschijnlijk eenvoudige low-tech lifehack : de paperclip!

Als goed kijkt, zie je een klein gaatje aan de voorzijde van je cd/dvd-writer/reader. Op onderstaande foto’s zie je er eentje voor een desktop en eentje voor een laptop.

Je neemt nu een paperclip en buigt de langste zijde open. Je steekt vervolgens het rechte stuk in het gaatje en dan springt er een mechanisme in werking die je cd-speler opent (mechanische veer, geen stroom nodig!).

Makkelijker dan dit wordt moeilijk 😉

PaperclipGaatje in dvd-writerGaatje in dvd-writer

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • thomas
  Posted 14/08/2008 4:10 pm 0Likes

  ff rebooten en nog eens proberen?

 • Anouk
  Posted 14/08/2008 2:42 pm 0Likes

  @ Jos: nu je het zegt… Heb ‘t nog nooit nodig gehad sinds mijn overstap naar Mac, maar inderdaad!

  Ik wacht ook even een Mac-hack (ey, dat rijmt!) af, die van Peter lijkt me minder grappig…

 • Arjen
  Posted 13/08/2008 5:46 pm 0Likes

  Laatst nog gedaan toen me pc ontplofte, je moet het maar net weten.

 • Peter Nabrander
  Posted 13/08/2008 12:45 pm 0Likes

  Voor een slotloading labtop of imac etc. heb ik de volgende oplossing:
  Zet je labtop vast in een bankschroef met het slot naar boven gericht. Goed vast aandraaien, want als hij losschiet kan hij beschadigd raken. Doe er een doekje tussen als je bang bent voor krasjes, maar dus wel echt goed draaien tot hij muurvast zit. Dan neem je een houten wig of een buitenmodel schroevendraaier. Die zet je met de punt in slot. Nu even een fiks klap met je hamer, die heb je vast wel ergens liggen. Zo niet dan kan het ook met bv een baksteen of oude stoeptegel of zoiets. Meestal breekt het slot dan wel open en dan kan je je cedeetje of dvdeetje er zo uithalen. Veel succes ermee!

 • Jos
  Posted 13/08/2008 9:43 am 0Likes

  Ik kende hem wel, maar heb er niks aan voor mijn huidige Macs (MBP en iMac), die allebei slotloading zijn.
  De truuk met het bankpasje van Sypie werkt volgens mij alleen als de MAc al wel een poging heeft gedaan om de CD/DVD uit te werpen. Ik heb het probleem gelukkig nog nooit bij de hand gehad.
  Ik ben beniueuwd of de Mac mensen, die hier volgens mij voldoende zijn, nog een andere suggestie hebben, voor als de machine echt niet wil loslaten.

 • Bert Verdonck
  Posted 13/08/2008 7:36 am 0Likes

  @Anouk
  Uiteraard is dit wellicht één van de oudste hacks, maar je zou versteld staan van hoe weinig mensen dit eigenlijk (nog) weten…

  @Sypie
  Leuke toevoeging!

 • Toni
  Posted 12/08/2008 11:58 pm 0Likes

  Mag dan een oude hack zijn ik kende ‘m niet en op mijn laptop zie ik het gaatje nog wel. Die informatie gaat me dus ongetwijfeld nog een keer redden.

 • Senol
  Posted 12/08/2008 10:47 pm 0Likes

  helaas
  oude hack, maar op de nieuwere cd laden zit dat gaatje er soms niet meer
  zeker niet op een pc met een klep voor de lade 🙂

 • Sypie
  Posted 12/08/2008 6:53 pm 0Likes

  Altijd handig. Maar tegenwoordig moet je ook een bankpas bij je hebben om een schijfje uit een drive te kunnen krijgen. Zo heeft de MacBook Pro of de PowerBook nog wel eens de eigenschap om een kromme behuizing te krijgen waardoor de schijf tegen het aluminium/titanium komt i.p.v. er uit te komen. Doe je een bankpasje zo de gleuf van de drive in dat het schijfje geforceerd wordt om naar beneden te gaan dan heb je kans dat de drive weer leeg is en de CD/DVD er uit is! Dit geldt ook voor iMac’s die een slot loaded drive hebben.

 • Anouk
  Posted 12/08/2008 6:34 pm 0Likes

  “Makkelijker dan dit wordt moeilijk”…. bekender dan dit ook, lijkt me. Of zijn er daadwerkelijk mensen die dit niet weten?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]