Papershow: alternatief voor white boards

Steeds vaker kom ik bij klanten met een nieuwe vergaderzaalinrichting. Alles lekker digitaal; mooi groot plasmascherm; etc. Maar … het whiteboard is er niet meer. Toegegeven, het zag er ook vaak slordig en vuil uit.

Omdat ik op mijn laptop alle documenten, referenties en voorbeelden bij de hand heb, kan ik niet echt overweg met de desktopcomputer die onder het plasmascherm staat. Dus als er al een interactieve variant in gebruik is, is het voor mij nog niet handig (als het al zou werken, want vaak zijn de wachtwoorden zoek of weet toch niemand hoe de software nu echt werkt).

Met veel plezier gebruik ik nu Papershow, waarmee ik op speciaal papier met een speciale pen kan schrijven. Wat ik schrijf wordt (via de beamer of via hetplasmascherm) op het  getoond voor alle aanwezigen. Zo heb ik dan toch m’n whiteboard terug!

Hoe werkt ‘t

 • Het papier bevat hele kleine informatie die de speciale pen kan lezen. Zo weet de software waar op het papier wordt geschreven en toont dat op het scherm.
 • De software zit op de USB-stick waarmee het zichzelf installeert als je het voor het eerst gebruikt. (het schijnt dat je wel internetverbinding moet hebben omdat het direct naar updates zoekt).
 • De tekening kan worden opgeslagen en aan de deelnemers worden toegestuurd als PDF.
 • Het speciale papier kost ongeveer 20 cent per vel.
 • De pen met software kost ex btw 119,= bij bijv. Office Centre. Dan krijg je direct een schrijfblok en verschillende andere vellen voor verschillende situaties.
 • Op hun website een filmpje met nog meer toepassingsmogelijkheden.

Nadelen:

 • De batterij van de pen gaat snel leeg als je de dop er niet op doet. Bij sessies van meerdere uren is het dus wel raadzaam extra batterijen op voorraad te hebben.
 • Je  kunt niet tijdens een PowerPoint-presentatie over de slides heen schrijven. Volgens de brochure wel, maar dan moet je slides wel in hun software inladen. Ik heb nog niet geprobeerd of alle PowerPoint-functionaliteit (animnaties) wel beschikbaar zijn.
 • Mac-versie is onderweg.

Nu enkele weken in gebruik en in verschillende presentaties, workshop en groepdiscussies gebruikt. Erg tevreden. En met m’n mobieltje een foto maken van de aantekeningen is nu ook verleden tijd …

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Marc
  Posted 19/12/2010 9:16 pm 0Likes

  Tjee, wat een gedoe zeg, en wat een kosten…
  Als ik dit lees, krijg ik bijna heimwee naar de sheet + overheadprojector.

 • Inge
  Posted 16/12/2010 3:02 pm 0Likes

  @Sietse, ik heb goeie ervaringen met Smartsheets (www.smart-sheets.com, alleen USA en Canada). Ziet er hetzelfde uit als magicwhiteboard via jouw link. Bleven goed hangen op diverse ondergronden, behalve op textiel.
  Grote voordeel voor mij (ik faciliteer meer dan ik presenteer) van een analoog whiteboard of dergelijke sheets is dat je er met de hele groep voor kan staan, en dat verschillende mensen erop kunnen schrijven ipv slechts 1 persoon. Er bestaan ook whiteboards met printer, zie bv http://www.panaboard.com/, ik weet niet of die ook naar pdf printen, dat zou wel handig zijn.

 • Sietse
  Posted 16/12/2010 11:50 am 0Likes

  Voor de analoge oplossing is er ook nog http://www.magicwhiteboard.nl/
  Je kan een vel afscheuren, op de muur plakken (statisch, geen lijm) en vervolgens als whiteboard gebruiken.
  Iemand ervaring mee?

 • Michel
  Posted 16/12/2010 10:11 am 0Likes

  Ik wil dan toch vragen om de video op deze pagina te bekijken. http://schrijfopshop.nl/digitale-pennen-anoto-penpresenter-p-78.html

  Je kan zelf printen, je kan makkelijk er over heen schrijven en snel wisselen van presentatieschermen.

 • MacBart
  Posted 16/12/2010 12:05 am 0Likes

  20 cent per vel vind ik een rip-off en een typisch voorbeeld van vendor lock-in.
  Voor zo’n systeem vind ik het belangrijk dat je je eigen papier moet kunnen printen, anders zou ik de aanschaf niet eens overwegen.

 • Spot
  Posted 15/12/2010 7:47 pm 0Likes

  ookal ben ik totaal geen apple-fan, toch ben ik het met willem eens dat dat veel makkelijk moet kunnen.

  mijn eerste gedachte was gewoon een grafische pen (je weet wel, zo’n wacom ding) die je als muis gebruikt. In de oudste versie van powerpoint kon je al over slides heen kalken dus dat zal nu nogsteeds mogelijk moeten zijn.

  Wat ook kan is een whiteboard als beamerscherm gebruiken, dan kan je ook door je slides heen tekenen. (maar die kan je als bezoeker niet zo handig mee nemen hmm)

 • Michel
  Posted 15/12/2010 11:35 am 0Likes

  Papershow is een mooi product, nadeel is inderdaad de pen. Er is een duurdere versie (Anoto penpresenter) waarbij je niet afhankelijk bent van batterijen en dat je over je presentatie heen kan schrijven. Plus je print het papier zelf uit. Maar goed papershow is wel een stuk goedkoper in eerste aanschaf.

 • Willem
  Posted 15/12/2010 11:35 am 0Likes

  Hallo Simon,

  Wat een vreselijk onhandige tool en wat ouderwets. Met een speciale pen een kleur aanklikken en dan ook nog redelijk voorzichtig schrijven op speciaal papier. Het is 2010 (bijna 2011) en de ipad is hier……met deze app:
  http://itunes.apple.com/nl/app/adobe-ideas/id364617858?mt=8

  Met adobe ideas kan je precies hetzelfde doen zonder een pen, speciaal papier en software en de app is ook nog gratis. Overigens ook voor de iphone.

  Je maakt een foto, neemt die op als achtergrond en vervolgens kan je er allerlei zaken op of overheen tekenen, snel en simpel en direct op het scherm en ook direct e-mailen……..
  Als je even in de app store zoekt heb je veel meer van deze apps…..
  Probeer het eens en je gooit papershow in de oud-papierbak:-)

Leave a comment

[wpterms id="3193"]