Pas op deze standaard vakantie ‘scams’

Onlangs was ik naar Austin, Texas, om voor het eerst bij SxSW aanwezig te zijn. En tijdens die trip heb ik goed opgelet wat lifehacks waren die je tijdens het reizen gebruikt, bewust of onbewust, en hoe je het allemaal goed georganiseerd voor je zelf kunt houden en op welke manieren je het jezelf gemakkelijk kunt maken.

Daar zal ik de komende tijd wat meer over gaan vertellen. Maar we beginnen met veiligheid. Want, helmaal als je in je eentje reist, ben je helemaal op jezelf aangewezen en mis je de kennis van ‘twee weten meer dan één’. Maar ook met z’n tweeën zijn de slinkse oplichters vele toeristen te slim af.

Als je op reis bent ben je dikwijls te gast in een andere omgeving. En ken je de lokale gebruiken niet zo goed, ben je de taal niet 100% machtig en voel je je wat minder thuis.

Omstandigheden waar kwaadwillende dankbaar gebruik van maken. En dat gaat verder dan het ‘gewone’ zakkenrollen.

Oplichters ruiken bijna dat mensen op vakantie zijn. Je loopt anders door een stad, bent anders gekleed en ziet er gewoon anders uit dan de locals. De eerste tip is dan ook om je niet al te toeristisch te gedragen. Daarmee trek je alleen maar de aandacht.

• Maar pas ook op voor de nep politie. Mensen op vakantie zijn natuurlijk minder thuis in de locale gebruiken en wetten. Een oplichter die zich voordoet als de sterke arm der wet kan je zo dingen wijs maken. En omdat veel mensen de drang hebben om uit de problemen te blijven, zijn ze een makkelijke slachtoffer. Want wie wil er nu een probleem met de visum hebben, die gewoon op te lossen is door de aardig ‘agent’ een beetje geld te geven?

Taxi’s die gebruik maken van mensen die net van een lange vlucht komen en niets liever willen dan snel naar hun hotelkamer om bij te komen. Maar ze eerst nog even wat extra kilometers door de stad te laten rijden om wat extra verdiensten te genereren of een extra vergoeding willen voor dat deel van de stad waar ze officieel niet mogen rijden van hun baas.

Klassieke zakkenrollers, in deze video laat de politie zien wat je er aan kunt doen die de weg vragen en je van wat waardevols afhelpen. Of iemand die ziet dat je wat vogelpoep op je schouder hebt en heel toevallig een doekje heeft om het eraf te poetsen. Maar ondertussen liever je van je geld afhelpt dan van de vlek die ze er vlak daarvoor zelf op hebben gemaakt.

Naast deze praktijken heeft Lonely Planet een overzicht gemaakt van de nog 7 meest voorkomende ‘scams’ die je tegen kunt komen. Want een gewaarschuwd persoon telt voor 2. Blijf logisch en nuchter nadenken, geloof niet iedereen en vertrouw een beetje op je instinct.

Pas op voor zakkenrollers!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Henri Koppen
  Posted 19/04/2013 3:50 pm 0Likes

  Ik vind deze wel aardig:
  http://www.usembassy.org.uk/americanservices/?p=519

  Dat is een scam die al begint voordat je op vakantie bent (naar de VS).

  Komt er kort op neer: Het kost $ 14 om via ESTA een vliegpermissie naar de VS te krijgen, maar als je googled op ESTA dan kom je op sites terecht die je helpen met ESTA, maar dat kost dan $ 49.

  • Patrick Loonstra
   Posted 23/04/2013 11:36 am 0Likes

   Fijne toevoeging.
   Sites die dingen voor je regelen zijn altijd handig om even goed te onderzoeken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]