Passend Straffen

Een van de taken die je als ouder hebt is je kind het verschil leren tussen goed en kwaad. Vaak kan je dit oplossen door gesprekken, uitleg, een positieve draai geven aan een situatie of andere interventies. Maar soms is de grens bereikt en verdient je kind straf. Het grootste leereffect bereik je, naar mijn mening, door een straf te verzinnen die aansluit bij het negatieve gedrag dat je wilt afleren.

Een paar voorbeelden:

Huisarrest kan passend zijn als je kind structureel te laat komt, of buiten de deur rotzooi schopt. Dan kan je de koppeling leggen naar de verantwoordelijkheid die het kind blijkbaar nog niet aan kan.

Voor pubers die experimenteren met drugs kan het een idee zijn om samen een dagje mee te lopen bij een daklozenopvang, of een bezoekje te brengen aan de methadonpost. Niet om aapjes te kijken, wel om gevolgen van verslaving te zien.

Als je kind (expres) iets van een ander kapot heeft gemaakt is het vanzelfsprekend dat het z’n excuses aanbiedt aan de gedupeerde. Om het persoonlijker te maken kan je kind bijvoorbeeld een klusje doen voor diegene, een kunstwerk maken of iets anders waardoor het zich bewuster wordt van de waarde die spullen voor anderen kunnen hebben.

Mocht je kind echt nooit huiswerk willen maken dan is het een idee om inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van “drop out” worden. Veel drop outs komen uiteindelijk wel goed terecht, maar het is wel een harde leerschool. De vader van @stefan nam hem bijvoorbeeld mee naar een kippenslachterij. Je kan het ook dichter bij huis zoeken en je kind bijvoorbeeld meer klusjes in huis laten doen dan normaal, onder het motto: wie geen huiswerk hoeft te maken kan dus gewoon “werken voor de kost”

Ik zie uit naar de reacties die ingaan op “Passend Straffen” Hoe denk je er over? Misschien merk je zelf dat je kind het meeste baad heeft bij consequent dezelfde reactie op “ongewenste” situaties. Of merk je juist dat je kind veel leert van creatieve oplossingen? Natuurlijk zijn ook andere voorbeelden meer dan welkom!

Als je kind anderen pest of agressief is naar anderen dan zou je bijvoorbeeld het emoto-experiment doen. Dr. Emoto heeft aangetoond dat water wordt beïnvloed door de omgeving. Aangezien wij als mensen ook voor meer dan 80% uit water bestaan, kan je met dit experiment laten zien welk effecten woorden kunnen hebben op een ander… Meer informatie over dit experiment kan je vinden op de site van Esther van Benthem, en hier vindt je een interview dat Esther had met Dr. Emoto.
Nu een korte uitleg. Stel je hebt 2 potjes water. Tegen het ene potje spreek je elke dag een paar lieve woorden, het andere potje vervloek je elke dag een paar keer. Na verloop van tijd vormt het eerste potje de prachtigste waterkristallen (onder de microscoop te zien) het tweede potje vormt “chaosmoleculen” en kan zelfs gaan rotten… De koppeling naar pestgedrag is dan heel makkelijk gemaakt…

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

53 Comments

 • NNZ
  Posted 08/04/2008 1:14 pm 0Likes

  Ik heb twee dochters, 10 en 6 zijn ze nu; ze gaan nu eindelijk een beetje leuk met elkaar om, maar toen dat nog niet zo was… Wat ik ook probeerde te zeggen om ze ervan te overtuigen om maar lief tegen elkaar te doen, niks hielp! Uiteindelijk hielp het volgende als een trein: Zet ze tegenover elkaar met de opdracht om NIET te gaan lachen… elke keer was het binnen de minuut weer gegiechel wat de klok sloeg…

 • Evelyn
  Posted 27/02/2008 1:07 am 0Likes

  Mijn verstandelijk gehandicapte dochtertje van 10 zat tot vervelens toe steeds tegen haar zusje van 13 te zeggen “Jij moet dat doen, jij moet alles doen, jij bent mijn slaafje”.
  Ik was het zo zat, niets hielp, ondanks haar beperking weet ze donders goed wat pesten is. Ik haalde uit de keuken de pot met bonen, deed er wat in een schaaltje en vertelde dat zij nu eens het slaafje is en nu voor straf bonen moest tellen, 10 minuten lang heb ik ze bonen 3 bij 3 laten leggen.
  Nu durft ze het niet meer te zeggen, veel te bang dat ze zelf het slaafje is en bonen moet tellen!

 • Mees
  Posted 21/02/2008 5:05 pm 0Likes

  oké in het kader van ‘we zakken af naar ouders-van-nu-nivo’ 😉

  Onze dochters heb ik ook maar 1 keer laten grijpen in een kaars omdat ze daar niet mee wilden stoppen (2 jaar oud) en tegelijk HEET gezegd….

  Nooit meer problemen mee gehad. Als ze maar naar iets kijken waarvan ze het flauwe vermoeden hebben dat het heet is kijken ze naar mij en vragen: heet?

 • Kiki
  Posted 21/02/2008 12:11 pm 0Likes

  @Stijn: Ja, als je kind bijt, gewoon terugbijten –> dan snapt ie dat t pijn doet en doet ie t nooit meer. (Schijnt ook bij honden te werken ^0) )
  Zodoende hebben wij vroeger ook maar 1x aan de kachel en de oven e.d. gezeten… Sommige mensen die ik spreek vinden t hard, maar geven me wel gelijk. En de meeste anderen zijn “watjes” omdat hun ouders ze zoveel beschermden. T werkt wel 😉

 • Stijn
  Posted 19/02/2008 2:26 pm 0Likes

  Hahaha te gekke actie Famke!

  Spiegelen kan inderdaad een heel krachtig middel zijn in de opvoeding / het werken met mensen. Zo lang mensen zelf niet door hebben waarom hun gedrag zo storend is voor anderen, is er in hun ogen totaal geen reden om dat gedrag te veranderen. Pas als dat lichtje gaat branden is er een reële kans dat er verandering optreed..

 • fanny
  Posted 14/02/2008 3:06 pm 0Likes

  @irene en @famke Waardevolle aanvullingen zeg! Klinkt heel goed, leereffect is heel duidelijk. En Famke, ik kan me voorstellen dat je zelf ook veel lol beleefde bij deze actie 🙂

 • Famke
  Posted 14/02/2008 12:07 pm 0Likes

  Een tijdje geleden hadden we thuis een periode waarin mn kinderen ja zeiden maar nee deden. Ga je tanden poetsen? Ja mama, maar intussen deden ze heel wat anders. Na diverse gesprekken, waarschuwingen en wat dan ook maar, besloot ik dat ik dat ook kon – en beter! -.

  Op een avond zaten we, het was rond half zes, in de kamer en ik zei tegen mn kinderen dat ze hun pyama moesten aantrekken. Mn jongste protesteerde meteen door te zeggen dat we nog niet hadden gegeten. Ik bevestigde dat en vertelde dat ik eten zou maken als zij hun pyama aantrokken.

  Toen ze keurig in pyama beneden kwamen zat ik nog lekker te lezen. Mn jongste, die altijd trek heeft- vroeg of ik eten ging maken. Al ja-roepend las ik lekker verder. Dit ging ongeveer een half uur door. Toen riep mn oudste ineens “wat ben jij stom zeg, je zegt steeds dat je het doet maar je doet het niet…..”. BINGO, we hebben nog een goed gesprek gehad waarin we duidelijke afspraken hebben gemaakt en het gaat nu prima (nee, niet een weekje maar wel bijna een jaar). Als het dreigt mis te gaan hoef ik alleen nog maar te roepen dat ik het beter kan ;o)

 • Kees
  Posted 12/02/2008 2:39 pm 0Likes

  gewoon slaan helpt ook wel. lijfstraffen moet weer kunnen. corrigerende tik herinvoeren!

 • Irene
  Posted 12/02/2008 1:24 pm 0Likes

  @Fanny,

  Het strafstoeltje voor jonge kinderen is bij ons in huis ook een heel goed middel. het werkt als een time-out plek en brengt in eerste instantie vooral de rust terug bij ouder en kind, waarna er eventueel nog kort over gesproken kan worden..
  mijn dochter is hier inmiddels te oud voor, maar als zij ernstig over de scheef gaat, dan verwacht ik van haar een geschreven verslag over het hoe en waarom, minstens 30 regels lang, zodat ze bewust moet nadenken over wat ze op schrijft, en netjes geschreven anders moet het opnieuw..
  misschien wat ouderwets, maar ipv simpelweg te zitten mokken op d’r kamer over het feit dat ze straf heeft, moet ze nu bewust nadenken over wat ze heeft gedaan en dan omschrijven.. in de hoop dat het niet alleen straft, maar ook inzicht brengt..

  lengte valt natuurlijk aan te passen aan de leeftijd / ernst van de straf.. en in het begin werken simpele strafregels ook hoor.. het zorgt dat de kinderen actief bezig zijn met wat ze fout hebben gedaan, ipv verongelijkt op hun kamer zitten te mopperen over wat mama/papa nu weer eeft verzonnen

 • Willem
  Posted 12/02/2008 1:22 pm 0Likes

  @Karel: Ben jij (familie van) Robert Jensen? In ieder geval gaat voor jou het zelfde op als voor die mafkees:

  – Je bent gewoon erg treurig en hebt geen realistisch zelfbeeld. Ga in therapie.

  – Je bent een humorloze idioot (en dat zeg ik nog netjes) die het aan intelligentie ontbreekt om te weten waar grenzen liggen. Ga in therapie (en dat zeg ik nog netjes).

 • Harrie Weggelaar
  Posted 12/02/2008 10:02 am 0Likes

  @ Nietsje: Een tsunami bestaat uit ruimteschepen. Net als kinderen en de straf die ze krijgen.

 • Karel Worms
  Posted 12/02/2008 9:59 am 0Likes

  Ik weet nog goed, ik speelde doktertje met mijn zusje. Onze moeder betrapte ons. We zeiden dat we het leuk vonden en daarom doktertje speelden. Moeder dacht daar anders over. Ze riep vader erbij en ik moest met moeder doktertje spelen en vader ging met mijn zusje aan de slag. We waren voorgoed genezen en hebben nooit meer het zondige spel van het doktertje spelen gedaan.

 • Fanny Koerts
  Posted 12/02/2008 12:43 am 0Likes

  @iedereen jee… dit loopt uit de hand. Wat begon als een artikel over passend straffen loopt uit op een reeks reacties die met name ingaan op 1 van de voorbeelden die ik heb gebruik. Namelijk de “watertheorie” van Emoto, en hoe je dit eventueel kan inzetten tijdens de opvoeding.

  Het is intussen duidelijk dat veel van de lezers het voorbeeld (en misschien het hele artikel) klinkklare onzin vinden. Dat mag, dat kan en waarschijnlijk had ik veel beter moeten nuanceren en verduidelijken. Er worden nu verbanden gelegd die ik in ieder geval nooit had gezien of had kunnen bedenken.
  Voor mij persoonlijk is het erg waardevol om te zien wat er gister en vandaag gebeurt is. Sommige dingen zijn niet leuk om te lezen, maar dat is nou eenmaal het risico van bloggen. Opvoeden is een gevoelig thema, zeker omdat geen enkel kind hetzelfde is en er dus ook geen standaard oplossingen zijn. Zoals ik in mijn profiel ook schrijf zijn de tips die ik hier geef een mogelijke aanvulling op je eigen opvoedvaardigheden. Geen kant-en-klare oplossingen…

  Ik denk dat het goed is om een einde te breien aan de waterdiscussie. Daarom zal ik de tekst van de blog aanpassen en een aantal andere voorbeelden invoegen.

  Ik zie uit naar de reacties die ingaan op “Passend Straffen” Hoe denk je er over? Misschien merk je zelf dat je kind het meeste baad heeft bij consequent dezelfde reactie op “ongewenste” situaties. Of merk je juist dat je kind veel leert van creatieve oplossingen? Natuurlijk zijn ook andere voorbeelden meer dan welkom!

 • Fanny Koerts
  Posted 12/02/2008 12:28 am 0Likes

  @iedereen jee… dit loopt uit de hand. Wat begon als een artikel over passend straffen loopt uit op een reeks reacties die met name ingaan op 1 van de voorbeelden die ik heb gebruik. Namelijk de “watertheorie” van Emoto, en hoe je dit eventueel kan inzetten tijdens de opvoeding.

  Het is intussen duidelijk dat veel van de lezers het voorbeeld (en misschien het hele artikel) klinkklare onzin vinden. Dat mag, dat kan en waarschijnlijk had ik veel beter moeten nuanceren en verduidelijken. Er worden nu verbanden gelegd die ik in ieder geval nooit had gezien of had kunnen bedenken.
  Voor mij persoonlijk is het erg waardevol om te zien wat er gister en vandaag gebeurt is. Sommige dingen zijn niet leuk om te lezen, maar dat is nou eenmaal het risico van bloggen. Opvoeden is een gevoelig thema, zeker omdat geen enkel kind hetzelfde is en er dus ook geen standaard oplossingen zijn. Zoals ik in mijn profiel ook schrijf zijn de tips die ik hier geef een mogelijke aanvulling op je eigen opvoedvaardigheden. Geen kant-en-klare oplossingen…

  Ik denk dat het goed is om een einde te breien aan de waterdiscussie. Daarom zal ik de tekst van de blog aanpassen en een aantal andere voorbeelden invoegen.

  In zie uit naar de reacties die ingaan op “Passend Straffen” Hoe denk je er over? Misschien merk je zelf dat je kind het meeste baad heeft bij consequent dezelfde reactie op “ongewenste” situaties. Of merk je juist dat je kind veel leert van creatieve oplossingen? Natuurlijk zijn ook andere voorbeelden meer dan welkom!

 • Nietsje
  Posted 11/02/2008 11:50 pm 0Likes

  En dan die hamvraag: Bestaat een Tsunami uit water dat is toegesproken door terroristen…? Je leest het op nu.nl.

 • Draken
  Posted 11/02/2008 11:38 pm 0Likes

  Praten, kalief, praten. Regelrecht het graf in.

 • Kalief
  Posted 11/02/2008 11:09 pm 0Likes

  Kwallen bestaan voor 99% uit water. Hoe kun je die beesten laten kristalliseren?

 • Draken
  Posted 11/02/2008 10:59 pm 0Likes

  Toch moet je dat water niet onderschatten als opvoedkundig hulpmiddel, hoor. Schijnt dat de CIA goede resultaten heeft geboekt met iets dat “waterboarden” heet.

 • Machteld
  Posted 11/02/2008 10:13 pm 0Likes

  Hai,

  Niks over potjes met water (wel grappig trouwens).

  Toen mijn zus en ik samen met onze ouders weer eens op vakantie gingen naar Ameland (zo’n 32 jaar geleden), hebben mijn ouders ons flink verrast…

  Omdat wij (toen 8 en 11 jaar) zó vaak zeurden om snoep hebben we het volgende meegemaakt waardoor we voorgoed (?) genezen waren.
  Op een dag gingen we boodschappen doen.
  Mijn zus en ik moesten in de auto blijven zitten terwijl mijn ouders de inkopen deden.
  Ze kwamen weer terug…
  In het huisje aangekomen moesten we even naar boven en als ze ons zouden roepen mochten we naar beneden komen.
  Wat er klaar stond… Een tafel vól snoep.
  En eten maarrrrrrrrrr, nee dóór eten, dóóóóóóreten…
  Ja maar, ik ben een beetje misselijk.
  Tja, was dit nu écht straf…beetje wel.

  Deze dag is de historie ingegaan als ‘snoepdag’ en er wordt nog zeer vaak aan teruggedacht.

 • John & Willeke
  Posted 11/02/2008 10:11 pm 0Likes

  Deze side is top!

 • ferdinand
  Posted 11/02/2008 4:50 pm 0Likes

  Ik heb met enig enthousiasme het rijst-potjes experiment zelf ook uitgevoerd.

  Ik heb 3 potjes met lassie toverrijst neergezet met op de eerste 2 de teksten ‘Flapdrol’ en ‘liefje’. Helaas weigerde nummer 3 mee te werken aan dit

  experiment en heeft verzocht om niet meer genoemd te worden. Gezien de zorgwekkende kristalvorming heb ik besloten om aan dit verzoek te voldoen.

  De resultaten waren tegelijkertijd beangstigend en opwindend. De eerste paar weken gebeurde en niet veel. Flapdrol leek zich neer te leggen bij z’n netelige

  situatie. Dagelijk kwam ik langs om ‘m de huid (of moet ik zeggen pot) vol te schelden.

  Liefje zag het allemaal gelaten aan en reageerde ook niet echt op mijn tedere aanrakingen.

  Maar na 3 weken kwam ik s’ochtends beneden na mijn dagelijkse raja-yoga oefeningen en wist niet wat ik zag. Flapdrol Had een boze rode kleur aangenomen en

  keek me ontzettend boos aan. Het meest ongelovelijke was nog wel dat liefje al niet veel blijer keek. Hier snapte ik niets van. Na een paar nachten wakker

  gelegen te hebben kwam het besef als een donderslag aan. Liefje had medelijden met de behandeling van Flapdrol! Ze kwamen immers uit het zelfde pak. Ik

  besloot onmiddelijk dat dit experiment immoreel was en meteen moest stoppen.

  Om het goed te maken heb ik flapdrol een paar daagjes extra vertroeteld. Daar knapte hij zichtbaar van op. Ook liefje zag nu dat de situatie beter was

  geworden en reageerde zelfs op mijn liefkozingen met een schattige roze kleur.

  Ik heb hier in ieder geval van geleerd dat ik in het vervolg wel twee keer

  uitkijk voor ik het pak basmati rijst laat staan omdat het 23 cent duurder was dan de lassie in de aanbieding. Het is me het ongemak simpelweg niet meer waard.

 • Wim Heitinga
  Posted 11/02/2008 4:26 pm 0Likes

  Over lifehacking gesproken, als kind hackte ik al het leven van mijn buurmeisje. Bond ik haar vast en ging ik lekker met mijn vriendjes op straat spelen…

 • Wim Heitinga
  Posted 11/02/2008 4:25 pm 0Likes

  Ík ben de echte Wim Heitinga! Check mijn WH-nummer maar: 503442-001/qhw

 • stephan
  Posted 11/02/2008 4:22 pm 0Likes

  Grappig hoe iedere poging tot een logische reactie op dit soort pseudo wetenschappelijke prietpraat altijd wordt afgedaan met het zelfde gezwets over dat vroeger de aarde nog als plat werd gezien enz. enz.

  Iedereen met een halve hersencel en de bereidheid om zich echt ergens in te verdiepen moet kunnen zien dat dit alleen maar onzin is.

  Maar roepen dat de rest oogkleppen op heeft is idd makkelijker.

  welterusten

 • Jeroen
  Posted 11/02/2008 3:40 pm 0Likes

  De code op de webpagina wordt ook een gigantische chaos door alle negatieve en agressieve reacties. Tjonge jonge…. alsof men opeens geen leven meer heeft (als men die dan al heeft).

  Houd er wel effe rekening mee dat veel wetenschappelijke feiten die wij nu als “waarheid” beschouwen, vroeger ook zo de grond in werd gestampt en bespot. Zoals toen men zei dat de zon niet opkomt, maar de aarde draait en dat de aarde niet plat is, maar rond. I rest my case..

  Wat is het makkelijk. Aan de grond vast genageld blijven met je oogkleppen op. Tjonge jonge..

  Niet dat ik de watertheorie als waarheid bestempel, maar er ik zeg ook niet dat het onzin is. Het heeft wel een kern van waarheid. En wat zou het… het is een stuk beeldspraak van de schrijver. (blijkbaar kennen we de term “begrijpend” lezen ook niet meer.

  Wat een negativiteit hier weer…. en dat nog wel met die prachtige mooie weer.

 • globalriot
  Posted 11/02/2008 1:51 pm 0Likes

  Wiens zieke geest verzint het om met je kind de daklozenopvang te bezoeken?? Hoe stigmatiserend kan je zijn??

  Daar zit je dan, uit de schuldsanering, geen huis, wel weer diverse deurwaarders aan je deur en je ziet geen andere uitgang dan maar op straat te leven.. en net als je denkt dat t niet erger kan komen er een aantal ouders met kinderen om je heen staan die hun kinderen zo leren dat je je medemens niet helpt maar een flinke trap na geeft..

  Prachtige opvoedtip seniele ziekeling!

 • Niobe
  Posted 11/02/2008 1:50 pm 0Likes

  Ik wil niet heel erg voor de hand liggend doen hoor Fanny, maar zou je voorbeelden van omgaan (of uberhaupt uitvoeren) met straffen niet uit de pedagogiek moeten halen? (Malaguzzi, Gordon, Pickler)

  Er is zo’n ontzettende berg literatuur van daadwerkelijk wetenschappelijke onderzoeken van kinderontwikkeling en opvoeding dat er mijns inziens geen reden is om zoiets controversieels (en makkelijk controleerbaars) aan te verbinden.

  Het voordeel van zweven bij psychologie is dat je de koude grond tenminste niet meer voelt.

 • Fanny Koerts
  Posted 11/02/2008 1:15 pm 0Likes

  @de mensen die de “watertheorie” onzin vinden: Bedankt voor de reacties. Ik merk dat ik iets te kort door de bocht ben gegaan. De bevindingen van Emoto zijn door Esther vertaald naar een educatief programma over pesten en de gevolgen daarvan.

  Ik had inderdaad duidelijker moeten aangeven dat het ging om een metafoor zoals thx1138 opmerkte in zijn reactie. Ik zal vandaag of morgen het stuk aanpassen zodat dit duidelijker wordt.

  Maar goed, of je nu wel of geen waarde hecht aan de “watertheorie” van Emoto, de essentie van het stuk gaat over straffen bedenken die passen bij het gedrag wat je wilt bestraffen. Het experiment van Emoto is 1 van de honderden voorbeelden die je kan bedenken rondom “passen straffen” Zie bijvoorbeeld ook de voorbeelden die @stefan en @carlo bijvoorbeeld geven…

 • MH
  Posted 11/02/2008 1:12 pm 0Likes

  Zucht ..

  Fanny, dit moet een grap zijn, toch?!?!

 • Ed
  Posted 11/02/2008 12:58 pm 0Likes

  Vergeet ik nog bijna dit, stel dat onze Dr. gelijk heeft, dan is “Aangezien wij als mensen ook voor meer dan 80% uit water bestaan, kan je met dit experiment laten zien welk effecten woorden kunnen hebben op een ander…” natuurlijk volstrekt geen gevolgtrekking die je daaruit mag halen. Je zult eerst nog moeten bewijzen dat de structuur van het water in je lichaam invloed heeft op je (geestelijke) gesteldheid.

 • Ed
  Posted 11/02/2008 12:55 pm 0Likes

  “Dr. Emoto heeft aangetoond dat water wordt beïnvloed door de omgeving.”

  Ja, alleen niet wetenschappelijk aangetoond. In gewone mensentaal betekent dat dat we dus nog nisk weten van invloed van taal op moleculen.

  Daarbij, als dat echt zo zou zijn zou het waarschijnlijk zo zijn dat het al reageert op vriendelijk klinkende geluiden. Aangezien het me zeer onwaarschijnlijk lijkt dat een stof reageert op een menselijk construct zoals taal. (Reageert water beter op Frans dan op Duits?)

 • Nietsje
  Posted 11/02/2008 8:54 am 0Likes

  @vlortje
  Kun je als voorstander van de ‘normale constructieve manier’ naast de oordelen die je hebt, ook iets bijdragen?

  Reden waarom mensen scherp constructief reageren is mijns inziens omdat ‘Praten met water’ niet op een zichzelf respecterende nieuwssite thuishoort, maar op het ‘Zie jij ook roze olifantjes – korsakov patienten’-forum.

 • Dain
  Posted 11/02/2008 8:40 am 0Likes

  Ik ben het met vlortje eens…

 • vlortje
  Posted 11/02/2008 3:23 am 0Likes

  Ik kom hier nooit, maar….

  …goh, wat zijn jullie agressief tegen elkaar zeg. Ongelofelijk.
  Alsof je leven ervanaf hangt.

  Denk dat ik maar even een forum ga bezoeken waar mensen op een normale, constructieve manier met elkaar communiceren.

 • Nietsje
  Posted 11/02/2008 1:03 am 0Likes

  @Thx1138, ga de gelijknamige film nog eens kijken en probeer er dan wat van te begrijpen (of ga bambi kijken). Straf voor non-conformisme aan onzinnig gedachtegoed was daarin één van de hoofdthema’s. Een metafoor is vaak beeldspraak en dat is geen synoniem voor onzinnige uitspraken. Handig om beeldspraak en onzinnige uitspraak een beetje uit elkaar te houden in de toekomst.

 • thx1138
  Posted 11/02/2008 12:38 am 0Likes

  Ik vind dat allen die die dit verhaal in hun reactie afdoen als onzin, voor straf nogmaals het artikel en de uitlegpagina van lifehacking.nl moeten lezen. Dat dit soort tips niks met lifehacking te maken zouden hebben is van zichzelf natuurlijk al dikke bull, en daarbij is het natuurlijk duidelijk dat het experiment van Dr. Emoto met de twee glazen water slechts een *metafoor* is voor een zelfde soort situatie met echte mensen.

 • Nietsje
  Posted 10/02/2008 11:49 pm 0Likes

  Niet dat het op zal vallen, maar verhoogd moet met een d.

 • Nietsje
  Posted 10/02/2008 11:45 pm 0Likes

  Voor de rubriek lifehacking wil ik verwijzen naar een uitspraak van stampertje in Bambi: Als je niets te zeggen hebt, zeg dan ook niets.

  Met andere woorden:
  Onderbouw je verhaal door uitleg over welke effect geluidsgolven bij verhoogt dopamine-gehalte zouden moeten hebben op de bipolaire brug tussen watermoleculen tijdens faseverandering bij normale luchtdruk, of zeg gewoon eens helemaal niets en ga bambi of idols kijken.

 • Heinz
  Posted 10/02/2008 10:48 pm 0Likes

  Wat een pseudowetenschappelijke onzin zeg. Kunnen we nu ook lifehackingtips verwachten over aardstralen, wichelroedelopen, piskijken, reiki en numerologie?

 • Arnold
  Posted 10/02/2008 10:30 pm 0Likes

  Pieter en Rik +1!!
  Misschien is het voor de geloofwaardigheid van lifehacking beter als dit soort ONZIN subiet geschrapt wordt van de site.

  Ik heb trouwens ook nog een betere theorie. Aangezien de mens uit wel 95% water bestaat(!!) kun je ongelimiteerd bier drinken omdat dat ook uit 95 % water bestaat zonder dronken te worden?!?!

  Wegjorissen dus dit item!

 • Jeroen
  Posted 10/02/2008 9:34 pm 0Likes

  Tsjonge jonge, wat een onzin. Lifehacking moet zich richten op iets anders dan die tips uit grootmoeders tijd… Bleeeh

 • Bart
  Posted 10/02/2008 7:10 pm 0Likes

  http://www.nieuwnieuws.nl/archives/video/2008/02/dief_14_met_bord_op_straat_gez.html

  Bovenstaande link laat zien wat ook wel een passende(en effectieve) manier van straffen is.

 • Rik
  Posted 10/02/2008 6:49 pm 0Likes

  Dat lifehacking af en toe engelstalige sites overschrijft om een aardig stukje te bedenken is nog tot daar aan toe, maar als we zweverige pseudo-wetenschap geen promoten dan kan ik er nog wel een paar bedenken. Misschien handig om het voortaan te houden bij gedegen, bewezen methoden? (oja, en samen bij de daklozenopvang helpen als straf? wat heeft dat precies voor effect? is de kernboodschap hier ‘zorgen voor anderen is een straf’? Als je wil informeren moet je informeren, als je wil straffen moet je straffen. Al met al een beetje jammer, deze column..

 • marco
  Posted 10/02/2008 5:25 pm 0Likes

  Watertheorie werkt waarschijnlijk alleen bij Indigo ouders.

 • Berend
  Posted 10/02/2008 1:31 pm 0Likes

  yannic Says:

  februari 7th, 2008 at 16:23
  dit is wel een hele goeie :D:)
  bedankt!
  aangezien er 30 van dit soort koters @ scouting zitten

  He d8 ik ook direct aan 😛 helaas zijn t bij ons wat minder Koters 🙁

  Maar Kan IIg Prima werken. een testen zou ik zeggen

 • fotow
  Posted 09/02/2008 10:38 pm 0Likes

  Dit vind ik eigenlijk niet zo bij de lifehacking tips horen.

 • Stefan
  Posted 08/02/2008 10:07 am 0Likes

  Als 15/16 jarige tiener waren mijn schoolresultaten nogal bedroevend.
  Oudes praten als brugman, maar hielp niet veel.
  Totdat mij vader me een keer meenam naar een kippeslachterij om te laten zien dat dat ook werk is.

 • Marco
  Posted 08/02/2008 8:58 am 0Likes

  @ Carlo,

  Ik kan me dezelfde ‘straf’ herinneren, maar dan op een vluchtstrook langs de snelweg, nadat mijn zus en ik op de achterbank erg vervelend waren.

 • carlo
  Posted 07/02/2008 10:06 pm 0Likes

  Vroeger was ik regelmatig aan het vechten met mijn broer, tot mijn vader ons midden in de nacht wakker maakte en we verplicht moesten vechten. “Hup, Kom op, Dit vinden jullie toch zo leuk!”, zie hij. Daar was niets aan en we wilden niets liever dan slapen. In het vervolg moest hij maar kijken en we wisten waar we verstandig aan deden natuurlijk.

 • Selma Foeken
  Posted 07/02/2008 8:26 pm 0Likes

  Ik heb zelf geen kinderen, maar kan me één straf die ik van mijn moeder kreeg nog heel goed herinneren.

  Samen met een vriendinnetje had ik als zesjarig meisje naar een ‘raar mannetje’ bij ons in de flat ‘gekke namen’ geroepen. Helaas had mijn moeder dat gehoord (ook niet zo slim om dat voor mijn eigen voordeur te doen natuurlijk). Als straf moest ik mijn excuses aanbieden. Ik zie me nog staan. Samen met mijn moeder aan de voordeur bij deze man. Vreselijk! (Maar ik heb het sindsdien nooit meer gedaan :-).

 • Rene
  Posted 07/02/2008 5:33 pm 0Likes

  Bedankt voor deze water “theorie”. Ik heb vreselijk moeten lachen. Hoe verzin je het.

 • Pieter
  Posted 07/02/2008 5:11 pm 0Likes

  Klinkklare onzin die watertheorie. Zie bijv. http://www.skepsis.nl/emoto.html
  En dan de redenatie dat een mens voor 80% uit water bestaat, en dan concluderen dat dus die watertheorie van toepassing is?
  Tuurlijk, de manier waarop je tegen kinderen praat maakt wel degelijk uit, maar deze verklaring slaat echt nergens op.

 • yannic
  Posted 07/02/2008 4:23 pm 0Likes

  dit is wel een hele goeie :D:)
  bedankt!
  aangezien er 30 van dit soort koters @ scouting zitten 😛

Comments are closed.