Path Finder 5

Path Finder 5.0Bij de overstap van Windows naar Mac was mijn grootste frustratie dat Finder voor mij geen goede vervanger was voor Windows Verkenner. In mijn zoektocht naar betere alternatieven ben ik diverse programma’s tegen gekomen, zoals Macintosh Explorer en Path Finder. De eerste biedt de “Mappenoverzicht”, zoals bij Windows Verkenner, die ik bij Finder heel erg miste. Bij deze laatste ben ik echter blijven hangen en heb ik aangeschaft. Er zaten nog een paar gebreken in, maar sinds gisteren is versie 5.0 uit en die haalt dat er allemaal uit.

Handige features van Path Finder zijn o.a.:

 • Split modus, zodat je à la Total Commander kunt werken
 • Cover flow en column mode combineren. Dit kan niet in Finder, wel in Path Finder
 • Knippen en Plakken voor het verplaatsen van bestanden. In Finder kun je alleen Kopieren en Plakken.
 • Hele uitgebreide Informatie van bestanden.

Er is ook een instructie video over Path Finder gemaakt. De kosten zijn ruim $39,95. Voor mij is dat het zeker waard. Kun jij uit de voeten met Finder of heb je alternatieve File Managers?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

20 Comments

 • cezi
  Posted 20/11/2010 4:58 pm 0Likes

  ppl,
  weet niet wat voor mac jij gebruikt maar bij mij, start alles binnen 1 seconde op,
  zelf heb ik een imac 3.06 Ghz intel Dual Core, dus niets bijzonders…

 • AdNooijer
  Posted 04/11/2008 8:45 pm 0Likes

  Ik ben ongeveer een driekwart jaar geleden overgestapt op de Mac. Voornamelijk omdat ik geen zin meer had in al dat gehannes met virusscanners, firewalls, en ander onderhoud om mijn systeem een veilig en goed draaiende te houden. Maar goed, daar gaat het hier natuurlijk niet om.

  Een van de grootste ergenissen voor mij was (en is) de totale andere benadering van de Finder tov van de explorer. Ik heb muCommander even geprobeerd, en ben nu bij Mac Explorer uitgekomen. Path Finder heb ik geen ervaring mee dus kan ik niets over zeggen. (Misschien werkt dat nog wel weer prettiger)

  Het nadeel van de Finder is het niet makkelijk kunnen navigeren tussen verschillende mappen. Ik mis heel erg de bekende boomstructuur van de Explorer, daarmee kon je heel makkelijk bestanden verplaatsen en kopieren naar een andere map. Zonder dat je bijv zoals bij de Finder, een tweede Finder moet openen. Een ander voordeel van de mappenboom is dat je een veel duidelijker overzicht hebt van in welke map je zit, en waar je je op je schijf bevindt. In de Finder heb ik daar gewoon nooit aan kunnen wennen. Je kunt wel wisselen tussen de lijst- en kolomweergave. In de een zie ik waar ik me in mijn mappenstructuur bevindt, in de ander de bestanden met “detailweergave”. Leuk, maar ik wil allebei in een oogopslag kunnen zien. En dat kon wel met de Verkenner/explorer.

  Maar misschien is het wel dat ik gewoon (wat dat betreft) erg gewend ben geraakt aan de ‘Windows-manier’ van bestandsbeheer. Mac Explorer doet wat het moet doen en is in mijn ogen al een veel beter alternatief voor de Finder, maar is wat mij betreft toch net niet zo vriendelijk als de Windows Explorer.

  Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Werk met het programma waar je prettig mee kunt werken. Probeer eens een trial uit om te kijken of een van de genoemde alternatief je bevalt, als je daar behoefte aan hebt. Hou het ander gewoon bij de Finder, zou ik zeggen.

 • ppl
  Posted 01/11/2008 3:30 pm 0Likes

  Pathfinder 5 hier ook maar eens geprobeerd. Het start ontzettend traag op (seconde of 20 a 30) en netwerkschijven mounten kost je ook al snel zoiets. Het is in ieder geval een applicatie wat schijnbaar een zeer grote fan is van de spinning beachball. Heb nog nooit zo vaak die spinning beachball in een applicatie gezien en dat terwijl de Macbook Pro hier niet bepaald slappe was is.

  De gewone Finder weet op alle punten Pathfinder 5 ver ver achter zich te laten, met name op gebied van snelheid en networkshares is het verschil enorm (in het voordeel van Finder). De overige mogelijkheden zijn ook niet erg bepaald super omdat je ze veelal ook met Automator kunt realiseren of middels andere wegen (de Terminal bijv.).

  De enige pluspuntjee vond ik de zoekmogelijkheden in Pathfinder omdat ze gebruiksvriendelijker zijn en het compressen van files (je selecteert wat en kiest voor gzip of bzip2 ipv zip, normaliter zou dat een tripje naar de Terminal betekenen).

  Forklift vond ik weer wat beter dan Pathfinder (hij is wel gewoon snel itt Pathfinder) maar dat is meer een FTP client dan een filemanager. Om die reden hou ik het gewoon op wat ik al had: Finder als filemanager, Cyberduck voor het FTP gebeuren aangevuld met dingen als de Terminal en Automator. Sneller en makkelijker omdat het gewoon werkt.

 • bas
  Posted 29/10/2008 4:03 pm 0Likes

  Je hoeft geen nieuw venster te openen voor knippen plakken. Als je gewoon “drag-drop” gebruikt kan je een bestand via het path in elke willekeurige folder plaatsen zonder dat je een kopie achterlaat in de originele folder.

 • Florian
  Posted 28/10/2008 9:03 pm 0Likes

  Ik heb sinds vorige week zaterdag een macbook, en de finder is veel logischer, wel even wennen, maar beter over nagedacht! Klasse van apple, wil nooit meer anders;)

 • Taco Jan Osinga
  Posted 28/10/2008 12:51 pm 0Likes

  @Roel: Waarom zou ik over moeten stappen op Windows als ik iets aan Mac OS X niet prettig vind? Apple denkt veel beter na over gebruiksvriendelijkheid dan Windows. En aangezien de onderkant ook gebaseerd is op Unix is het ook stabieler (hoewel ik qua stabiliteit ook erg tevreden was met XP).

  Maar ondanks dat ik MacOS X beter vind, is het niet perfect. Een perfect OS bestaan m.i. ook niet. OS X heeft dus ook nukken, die onder Linux of Windows juist weer beter zijn. En Finder vind ik één daarvan.

  En ik hoef zeker geen Windows kloon van mijn Mac te maken, maar wil wel kijken naar wat voor mij het beste werkt. 😀

 • Roel
  Posted 28/10/2008 12:01 pm 0Likes

  Moeilijk he wennen aan iets nieuws!
  Waarom stap je dan niet terug over op Windows als dat zo goed beviel???
  Heb er totaal geen problemen mee en heb bovendien niet een Mac aangeschaft om er een zieke Windows-kloon van te maken.

 • nicci
  Posted 27/10/2008 10:13 pm 0Likes

  Zielig!!! deze probleempjes wel eens gehoord van twee Finder vensters openen, kan alles en veel meer dan met welk hulp programmaatje, gewoon onder elkaar of naast elkaar.

 • Snirp
  Posted 27/10/2008 8:38 pm 0Likes

  Nogmaals, ik heb de mogelijkheid niet. Mijn computer slikt helaas geen OS X en ik ben erg blij met mijn computer zoals ik die heb geassembleerd, dankjewel. Ik heb ook nergens gepretendeerd dat ik pathfinder goed kan beoordelen. Dat laat ik aan jou over en blijkbaar ben je tevreden.

  Om je kde-applicaties werkend te krijgen op OS X (kan dus wel): http://www.simplehelp.net/2007/07/22/how-to-install-kde-4-in-os-x/
  Staat nog in de kinderschoen en ik geloof dat er voorrang aan wordt gegeven om de windows gebruikers te verwennen.

  In de tussentijd ga ik mijn uitgespaarde centen in bier omzetten. Fijne avond.

 • nerdo
  Posted 27/10/2008 8:20 pm 0Likes

  Ja een niet bestaand alternatief voor de mac is zeker de moeite waard om te vermelden…. lol vooral als je pathfinder zelf niet geprobeerd hebt.

 • Snirp
  Posted 27/10/2008 8:18 pm 0Likes

  Nerdo, ik snap je ergernis niet echt. Ik wil best geloven dat pathfinder evenveel opties heeft, maar er wordt om een alternatief gevraagd. Dat geef ik slechts. Nu of binnenkort is Dolphin voor iedereen een alternatief. Helaas heb ik niet de mogelijkheid om pathfinder te proberen (geen apple). Er zullen overigens best wel verschillen tussen de twee zijn die een persoonlijke voorkeur rechtvaardigen.

  Ik zie eerlijk gezegd ook geen reden om pathfinder ooit te kopen als er een even krachtig alternatief is dat tot de lengte der dagen gratis is.

 • nerdo
  Posted 27/10/2008 7:18 pm 0Likes

  Mooi is dat als die ubernerd reacties, vooral de opsomming van Dolphin is grappig. Kan alleen maar zeggen: klopt precies, dat is exact wat Pathfinder ook allemaal doet.

  Kikkuh he dingen eerst proberen voor met een mening spuien.

  Ben niet echt een fan van Pathfinder maar moet dan ook toegeven dat de finder van de mac me altijd tenenkrommende uren heeft bezorgd met z’n stupide beperkingen. Nieuwe pathfinder 5 is een hele goeie stap in de richting. Komt toch zeker op de helft van Dopus… de enige echte goeie file manager.

  Quicksilver is geinig maar niet te vergelijken.

  Maar net als alles: je moet vooral proberen om te weten wat je lekker vindt met een beetje reactionair roepen is nog nooit iemand verder gekomen.

 • Thomas
  Posted 27/10/2008 5:42 pm 0Likes

  Wat een onzin, daar zal ik nooit behoefte aan hebben…en zeker niet voor betalen.

  Quicksilver is de oplossing voor Mac als je productief wil werken, gratis ook trouwens.

  Als je overstapt van Windows kan je beter alles vergeten en opnieuw beginnen.

 • Snirp
  Posted 27/10/2008 12:40 pm 0Likes

  De meest complete oplossing is Dolphin. Deze biedt de volgende voordelen:
  – dual pane
  – een filter om snel bestanden in een map te vinden
  – een geintegreerde commandline
  – een uniek een zeer handig navigatie menu (lastig uit te leggen, maar zeer intuitief.)
  – gratis en open source.

  Deze is nu alleen voor KDE beschikbaar, maar zal snel (of is al) beschikbaar zijn voor Windows / OSX.

 • merijn
  Posted 27/10/2008 11:09 am 0Likes

  http://www.mucommander.com/

  muCommander is a lightweight, cross-platform file manager featuring a Norton Commander style interface and running on any operating system with Java support (Mac OS X, Windows, Linux, *BSD, Solaris…)

  doei

 • Léon
  Posted 26/10/2008 10:03 pm 0Likes

  Overigens heeft Finder wel knippen / plakken….

  Echte Mac-addicts weten dit 😉

  • jASMIN
   Posted 29/11/2011 1:47 pm 0Likes

   ohja? ik ben addicted to mijn mac sindsdien ik hem heb, maar die finder is wel zoooo frustrerend voor mij- hoe en waar kan ik dan knippen/plakken etc.?

 • Jan vdP
  Posted 25/10/2008 7:37 pm 0Likes

  Ook voor niet-switchers is Path Finder een fantastische app.

  Het is eigenlijk de ideale ‘browser’ voor bestanden. Je kunt favoriete mappen aanmaken, tabs gebruiken, terminal (geïntegreerd) opstarten, bestanden comprimeren, uitgebreide filteren/zoeken en veel, veel meer.

  Minpuntje aan versie 4 was dat de app wel erg traag opstarte. Maar versie 5 is supersnel. En die split panes in versie 5, ala Transmit zijn een verademing. Ik vind het een top-app!

 • Hugo
  Posted 25/10/2008 12:12 pm 0Likes

  Ik kom niet van Windows dus ik ben al lang gewend aan de Finder. Voor het kopieren, verwijderen en verplaatsen van bestanden kan ik Quicksilver gebruiken, en sinds kort gebruik ik ook Default Folder X, dat is geen vervanger voor de Finder maar geeft erg handige extra functionaliteit aan ‘Open’ en ‘Save’ vensters. Op mijn website staat een review hier van.

  Maar ieder zo zijn ding. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die veel plezier hebben van Pathfinder, en ik vind het ook belangrijk dat het switchers makkelijk gemaakt wordt hun weg te vinden in OS X!

 • Willem-Jan
  Posted 25/10/2008 11:46 am 0Likes

  Was even wennen om een nieuw venster te openen om bestanden te verplaatsen, maar ben er aan gewent, en hoef geen Windows Verkenner look-a-like 🙂

Comments are closed.