Pebble smartwatch review, het slimme horloge

Pebble watch review

De Pebble E-Paper Watch is een slim horloge welke in contact staat met jouw Android of iOS apparaat. Zo kan Pebble notificaties laten zien, muziek besturen en verschillende stijlen horloges laten zien. Bijzonder is dat het horloge door middel van crowdfunding tot stand is gekomen, als één van de meest succesvolle projecten op Kickstarter tot nu toe. Deze reviewer was er vroeg bij en heeft zijn Pebble al ontvangen, dus hierbij de Pebble Watch review!

Wat lost Pebble op?

Je telefoon zit in je tas en je krijgt een smsje/agenda melding/DM/… (notificatie). Dan zul je jouw telefoon moeten pakken om dit te bekijken. Met de Pebble hoeft dat niet meer, je hoeft alleen maar even op je Pebble horloge te kijken.

Daarnaast kan de Pebble jouw muziek (of podcasts) bedienen op jouw telefoon. Een iPhone headset kan dat echter ook, die heb je toch al in tijdens het luisteren van muziek en gaat een stuk sneller. Daarnaast kun je met het horloge alleen speel/pauzeer, volgende nummer, vorige nummer bedienen. Wat mij betreft een nutteloze functie.

Pluspunten

 • Lichtgewicht
 • Snelle bediening
 • Zit fijn
 • Prima hardware, had ik niet verwacht, maar het product voelt goed aan
 • Aanpasbaar uiterlijk, het kunnen kiezen van een andere watchface is echt heel leuk

Minpunten

 • Je telefoon is 5–10% sneller leeg dankzij het continue aan moeten hebben van Bluetooth (hardware matig zit er Bluetooth 4 in, maar vooralsnog wordt alleen maar de energie onzuinige 2.1 gebruikt, wordt dus misschien opgelost)
 • De samenwerking met iOS is niet geweldig, bij elke herstart moet je de Pebble App opnieuw moeten opstarten en in instellingen koppelen aan je telefoon.
 • Nog geen WhatsApp ondersteuning op iOS (kun je wel krijgen door je iPhone te jailbreaken en de BTNotificationEnabler tweak te gebruiken)
 • Kleine onhandigheden die makkelijk oplosbaar zouden moeten zijn, zoals automatisch terug naar boven scrollen zodra het einde van het menu is bereikt, vanuit het menu terug naar het horloge gaan is lastig en je moet elke keer door alle watchfaces scrollen om het menu te bedienen (en hoe vaak pas je de watchface nou aan?)

Nog mooier in de toekomst

De hardware is prima, maar de software is vooralsnog nog ontoereikend. Ik voorzie echter wel een paar hele mooie toepassingen in de toekomst. Zoals de telefoon in de tas laten, maar via Pebble de GPS instructies krijgen, mini Pebble Apps voor situaties wanneer het makkelijker is de Pebble te bedienen dan de iPhone (een kookwekker aanzetten, Pomodoro Timer), een GoPro aanzetten en nog veel meer. Maarja, dat is er nog niet. Iemand heeft het ooit eerder gezegd, het gaat hier vooral om de developers, developers, developers!

Maaarrrrr… (wat heb je er NU aan?)

Een horloge om je pols wat trilt als je een notificatie ontvangt op je telefoon. Nou ja, van sommige dingen krijg je een notificatie (meer op Android dan iPhone). Maar waarom zou ik nou notificaties op mijn pols willen hebben? Als ik probeer te werken zet ik mijn telefoon op stil en probeer mij zoveel mogelijk te concentreren. Nu gaat de Pebble trillen. Zelfs als ik onder de douche sta en eindelijk even niet bereikbaar ben, trilt de Pebble met notificaties. Alleen maar afleiding waar ik eigenlijk niet op zit te wachten. Dit is natuurlijk geheel mijn schuld, want ik zag Pebble en dacht ‘hebben’…

Op mijn Pebble heb ik Bluetooth weer uit gezet, want ik wil die notificaties eigenlijk niet ontvangen, het zuigt m’n iPhone leeg en, verklaar mij maar voor gek, maar ik krijg een beetje hoofdpijn van die Bluetooth de hele tijd aan staat.

Kopen, niet kopen of proberen?

Heb je dringend behoefte om voor te lopen, geloof je in de belofte of wil je graag meer afleiding in je leven (grapje), koop er één.

Mijn Pebble gaat misschien nog wel eens een enkeltje Marktplaats krijgen. Denk ik. Maar ik blijf ’m schattig vinden en staan voor een mooi voorbeeld van crowdfunding.

Eindcijfer; een ietwat lauwe 6.5 (voor nu)

Vragen? Ben ik iets vergeten? Laat het weten in de comments!

UPDATE 06-03-13 : elke dag dat ik de Pebble om heb (met BlueTooth en Notificaties UIT) is er wel iemand die roept ‘o wauw is dat een Pebble?’. Verbazingwekkend dat de Pebble zo bekend is in Nederland. En, ja dat vind ik wel leuk. En ik vind de Pebble onderhand gewoon mooi. Ik hou ‘m nog even. En als horloge zou ik ‘m een 7 geven nu.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • chris
  Posted 28/11/2013 9:28 pm 0Likes

  Mooi initiatief dat Pebble, kan best wat worden.
  http://www.androidwatches.nl

 • Pebble
  Posted 03/05/2013 9:01 pm 0Likes

  Nieuw en per direct verkrijgbaar: Cookoo Smart watches! Deze lijken op Pebble, alleen zijn al helemaal door ontwikkeld: http://www.megahorloges.nl/pebble-horloge.html .

 • Twan
  Posted 06/03/2013 4:25 pm 0Likes

  Enige reden waarom ik hem ev. zou kopen is voor gebruik op de motor. Vind het lekker om op de motor een muziekje te luisteren maar regelmatig valt de bluetooth verbinding even weg of stopt de muziek om een andere reden. In dat geval moet ik stoppen, handschoenen uit, jas open en daar onder zit ergens een telefoon verstopt. Met een Pebble waarbij je het klokje aan de kuip bevestigd kun je een knopje indrukken en voila, muziekje speelt weer 😉

  Maar om daar nou € 150,- voor neer te tellen….

  • David Bakker
   Posted 06/03/2013 8:42 pm 0Likes

   Aha, die functionaliteit had ik nog niet aan gedacht.. Als motorrijder (I love saying that) kan ik me helemaal indenken dat het handiger is even op de Pebble wat in te stellen dan de telefoon uit het motorpak te halen.

 • Adrie
  Posted 03/03/2013 10:32 pm 0Likes

  Bluetooth is een drama zonder einde. Als je het internet afzoekt naar problemen met de koppeling van het boardsysteem in auto’s en naviagatiesystemen met smartphones rijzen de haren je te berge.
  De Pebble is in potentie een echte winnaar.

 • Ruben
  Posted 28/02/2013 4:38 pm 0Likes

  Goed om zo’n nuchter relaas te lezen! Wat me verbaast is dat jij blijikbaar ook hoofdpijn krijgt van Bluetooth. Ik had mezelf tot nu toe voor gek verklaard daar ik nergens gehoor vond, maar ik ben blijkbaar niet de enige!

  • David Bakker
   Posted 06/03/2013 8:37 pm 0Likes

   Als je daar meer in gaat verdiepen blijken wel meer mensen er last van te hebben. Grotendeel van de mensen niet, maar deeltje wel. Maarja, dat kan wel betekenen dat ik door vele mensen in de groep ‘aanstellers’ zou vallen.

 • Ruud Ravenhorst
  Posted 27/02/2013 10:33 am 0Likes

  Ha David, goede recensie; je loopt tenminste niet klakkeloos achter de halleluja verhalen aan. Vwb de muziekfunctie zie ik soms toch nog wel een toegevoegde waarde: je kunt zien welk nummer er op staat. Soms ben ik dat ff kwijt en moet ik anders mijn telefoon te voorschijn halen…
  Het batterijverbruik van mijn telefoon heeft voor mij nog geen problemen opgeleverd, maar ik kan me voorstellen dat dat voor sommigen wél speelt. Desalniettemin: ik zou’m persoonlijk nog ff houden; er komen vast mooie apps. Ik zet’m zelf i.i.g. nog niet op Marktplaats 😉

  • David Bakker
   Posted 27/02/2013 11:45 am 0Likes

   Dank Ruud! Snap ‘m van de muziek functie, had ik nog niet meegemaakt. Wat voor telefoon gebruik je? Ik een iPhone 4s, wat al een batterij slurper is, zelfs zonder BlueTooth aan de hele dag.

   Begin na hele toffe reacties van mensen gister avond en de realisatie dat ik er als vroege Kickstart backer niet veel voor betaald heb wat meer aan het verMarktplaatsen te twijfelen 😉

Comments are closed.