Perfectionistisch? Niet nodig!

shutterstock_95792515Perfectionisme kan je helpen om verder te komen, maar het kan ook tegen je gaan werken als je té perfectionistisch bent. Hoe laat je je eigen overtuiging om alles perfect te doen gaan?

Merk je dat je de neiging hebt om iets perfect te willen doen, stel jezelf dan enkele vragen. Schrijf het antwoord bij voorkeur op, om ze af en toe terug te kunnen lezen.

1. Waarom wil ik dit perfect doen?

Grote kans dat je iets perfect wilt doen, om zo een imaginaire criticus te ontwijken. Kritiek krijgen is immers nooit leuk. Toch leer je van het krijgen van kritiek meer dan van het perfect afronden van een klus. Bovendien: de leukste belevenissen en verhalen hou je over aan fouten. Als alles in het leven perfect was, zou het ook maar saai zijn. Denk bijvoorbeeld aan dat ene verhaal over een kerstdiner van jaren geleden, waar je oom als kleine jongen een servet met een kaars in de brand zette en je oma deze in paniek uit maakte door het servet in de appelmoes te dopen (waargebeurd!). Alles behalve perfect!

2. Wil ik perfect ergens in worden, of beter?

Er wordt in onze westerse cultuur altijd gehamerd op steeds maar beter worden. Ga je vooruit, dan is het nog niet goed genoeg. ‘Practice makes perfect’ is de typisch Amerikaanse uitdrukking hiervoor. Je kunt echter nooit ergens perfect in worden: je resultaat is altijd afhankelijk van vele omstandigheden. Ook de beste pianisten ter wereld spelen nooit iets honderd procent hetzelfde. Wees niet zo streng voor jezelf en wees blij met alle vorderingen die je maakt. Het voelt misschien niet alsof je veel vooruitgang hebt geboekt de afgelopen jaren, maar als je concreet terugkijkt op wat je hebt bereikt, zie je ongetwijfeld dat je veel hebt gedaan, geleerd en verbeterd.

3. Wat kan ik meer doen dan mijn best?

Niets. Meer dan je best kun je niet doen. In onze cultuur wordt je vaak gezegd dat je verder moet gaan dan je best, dat je een tandje bij moet zetten. Als je écht je best doet, valt er echter geen tandje meer bij te zetten. Soms schrijf ik voor mijn eigen site een artikel waar ik veel meer uit had kunnen halen, maar door keuzes te maken op verschillende gebieden, bleef het artikel klein. Als perfectionist is dat balen, maar op dat moment was het het beste wat ik kon doen, om een juiste balans tussen dat artikel en andere werkzaamheden te hebben.

4. Als ik een fout maak, wat is dan het ergste dat er kan gebeuren?

Perfectionisme is een illusie. Iedereen maakt fouten. Of het nu je oom is die een servet in de brand steekt, of een pianist die een toets één miliseconde te laat aanslaat. Maak je er niet te druk om. Als perfectionist ben je bang om een fout te maken en die angst kan verlammend werken. Laat die gedachte aan je voorbij gaan en doe gewoon je best, want: wat is het ergste dat er kan gebeuren? En is dat écht zo’n ramp?

5. Wie is mijn grootste criticus?

Grote kans dat je antwoord is: dat ben ik zelf. Tenzij je baas een vreselijk persoon is misschien ;-). Je kunt proberen om kritiek te ontwijken door iets perfects af te leveren, maar daardoor ontneem je jezelf de kans om te groeien. Kritiek van anderen komt toch wel, en als het uit verschillende hoeken komt, doe je veel verschillende inzichten op.

 

Conclusie

Niemand is perfect en of kan dat zijn. Als je je verlamd voelt door perfectionistische gedachten, beantwoord dan (één van) bovenstaande vragen en laat die gedachten gaan!

Via Think Simple Now

Ook verschenen op Lifehacking: Maken jouw verwachtingen je gestressed?

 

(Beeld: Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Ron
    Posted 23/09/2013 6:23 pm 0Likes

    Mooie samenvatting van een aantal stappen om beter om te leren gaan met perfectionisme. Voor de liefhebbers is er ook nog een variant met 7 stappen die gebruikt wordt in een gratis e-course “Omgaan met perfectionisme”. Kijk maar eens op http://wiehelptdedokter.nl/perfectionisme-7-stappen/.

  • Carla
    Posted 19/05/2013 6:42 pm 0Likes

    De hang naar perfectie is de vijand van iedere vreugde. Gij die perfectie nastreeft is een tragisch figuur, zal nooit tevreden zijn, zal altijd achter het onbereikbare aanjagen aldus Notker Wolf, Benedictein.

  • Jelle Derckx
    Posted 13/05/2013 10:47 pm 0Likes

    Dank, voor weer een goed artikel Janine!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]