Personal Brain en GTD

awareness3.pngWe hebben al meerdere malen over mindmapping geschreven. Deze manier van je ideeen en gedachten op papier (of scherm) zetten is erg effectief en kan vaak in korte tijd duidelijkheid en richting brengen in je projecten. Op de GTD Summit maakte ik kennis met Personal Brain. het is te makkelijk om het een mindmap-programma te noemen, het gaat verder dan dat…

Met Personal Brain heb je zeker mindmap-mogelijkheden, maar je kunt het zien als een meta-mindmap programma. Waar je in een mindmap in het midden begint met een hoofdvraag of – probleem, is er in Personal Brain geen echt begin. Je kunt alle gedachten en punten aan elkaar relateren, taggen en extra informatie geven. Je hebt de mogelijkheid om bestanden en URL’s aan individuele punten te hangen, net als in een normale mindmap. Maar Personal Brain gaat nog een stap verder doordat het je de ultieme vrijheid geeft hoe jij je Brain wilt samenstellen.

Begin juni heeft David Allen een webinar gehouden over zijn gebruik van Personal Brain en hoe het in zijn GTD methodologie kan passen. Je kunt deze presentatie nu ook online terugkijken. Hij duurt iets meer dan een uur maar geeft een mooi inzicht in de manier waarop iemand als David Allen met dit soort software omgaat, naast mindmanager-software Mindmanager.

brain-0028.png

Personal Brain is een intrigerend programma waar ik ook nog niet het volle potentieel van heb weten te benutten. Maar ik heb wel het gevoel dat ik er meer mee kan dan alleen mindmaps maken. Het geeft je net als Evernote een ongelimiteerde ruimte om gedachten en ideeen direct uit je hoofd en in een systeem te zetten en daar ook relaties tussen te leggen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • tnzhkbqqp
  Posted 13/07/2011 11:23 am 0Likes

  C0BV8T smbgieytyugc

 • Peter van Diepen
  Posted 26/01/2010 2:35 pm 0Likes

  De link naar Personal Brain loopt dood.

 • Joannes
  Posted 03/07/2009 9:31 pm 0Likes

  Vorige maand een eenvoudig en ‘crispy’ versie voor helderer mindmaps op mijn Apple gevonden.
  Mindnode heet dit programma. Ik werk er pas mee en wacht nu al met smart op deze versie als app. (schijnt dat er aan wordt gewerkt).
  op deze manier kun je zowel vanuit je iphone als uit je mac mindmaps bijwerken.
  Dit programma is als gratis versie en een betaalde pro-versie beschikbaar.
  Mindnode werkt erg makkelijk met sneltoesten zodat je makkelijk al je gedachten en GTD activiteiten snel kwijt kunt.
  kijk even op http://www.mindnode.com als je hier meer over wilt weten.

 • /\/\/\/
  Posted 22/06/2009 9:56 pm 0Likes

  Ik gebruik personalbrain met name als archief. Hierin kun je informatie makkelijk toevoegen maar ook onderlinge links aanbrengen. Hierdoor krijgt de informatie een meerwaarde doordat onderlinge verbanden kunnen waarden aangemaakt en weergegeven. Ook heb ik een rolodex aangemaakt. Hierdoor is het mogelijk om personen aan info te koppelen.
  Goed dat er op deze site aandacht voor is. Op the site van thebrain is er sprake van een vervolgsessie met David Allen en GTD icm Personalbrain. Even in de gaten houden dus.

  /\/\/\/

 • Steven
  Posted 19/06/2009 3:27 pm 0Likes

  Handig om te mindmappen, maar ook om complexe processen snel en duidelijk in een schema weer te geven. Denk dat veel bedrijven hun effeciëntcy omhoog zullen krijgen door gebruik te maken van dit soort programma’s

 • Hans Ruijgers
  Posted 19/06/2009 12:55 pm 0Likes

  Wat geweldig dat je nu zelf een 3D-archief kunt bouwen! PersonalBrain doet me sterk denken aan het AquaBrowser systeem, ooit gebruikt op de website van de Waddenvereniging, nu vooral in gebruik bij bibliotheken om de collectie toegankelijk te maken (OB Eindhoven via http://aqua.obeindhoven.nl/ maar ook de UB van Harvard via hhttp://discovery.lib.harvard.edu/). Aquabrowser is een uitvinding van het bedrijf Medialab in West Friesland. Begin jaren negentig zag ik een presentatie van Thijs Chanowski van Medialab over aquabrowsing en nu kan ik zelf aan de slag! Ik ga PersonalBrain meteen uitproberen!

 • Peter
  Posted 19/06/2009 11:47 am 0Likes

  Jaren geleden gebruikte ik PB wel eens. Toen nog onder Win98.
  Inmiddels is er ook een Linux-port. Komende dagen ga ik die installeren op mijn laptop.

  Het geeft je inderdaad een volledig andere kijk op het benaderen van informatie. Het vereist echter wel een overeenkomstige omslag om er echt mee te werken en die omslag kost wel enige inspanning in tijd en denken.
  Kort-door-de-bocht : je moet de hierarchische opbouw van MS-Explorer omzetten naar een 3D-mindmap. Maar als je dat een keer gedaan hebt wil je niet anders meer.

 • Koen
  Posted 19/06/2009 8:00 am 0Likes

  Ik gebruik PersonalBrain naast Evernote voor mijn GTD-ecosystem. Op mijn website ga ik daar binnenkort meer over vertellen (nog in aanbouw, staat in mij !Action-list).
  Het is inderdaad een fascinerende ervaring en een eye-opener. Bekijk ook zeker het webinar gegeven door David Allen op hun website:
  http://www.thebrain.com/site/about/events/gtd_webinar/default.html

Comments are closed.