Persoonlijke startpagina met Symbaloo

symbaloonews

Symbaloo is een persoonlijke startpagina of portal op het web. Daar zijn er natuurlijk meer van, waaronder IGoogle, maar Symbaloo valt op door zijn vormgeving en gebruiksgemak. Ze draaien al een tijdje mee, zo’n twee jaar, geen breaking news dus. In 2008 wonnen ze de SpinAward voor het beste website concept en werden ze verkozen tot beste portal. Knap, maar nog steeds oud nieuws. Waarom dan toch nu op LifeHacking?

Omdat er nog niet over Symbaloo is geschreven op LifeHacking, terwijl het een produkt is dat dat wel verdient. Het is mooi in zijn eenvoud. Na het aanmaken van een account, heb je direct de beschikking over een portal die overal te benaderen is. Inrichten gaat snel en eenvoudig. Je kan meerdere desks per account aanmaken. Een desk kan een pagina met links zijn of een pagina met feeds. Daarnaast heb je nog voorgeprogrammeerde pagina’s, zoals een nieuwspagina die volledig foto-gestuurd is (Zie illustratie hierboven).

SymbalooStartpagina

Een linkpagina bestaat uit 52 (default) vierkante knoppen, lekker groot, die indien gewenst, elk te voorzien zijn van een eigen image. Je kan natuurlijk de standaard icoon van de website gebruiken, die wordt automatisch ingesteld. Iets bewerkelijker maar zeker de moeite waard, is om afbeeldingen te zoeken die wat groter of gestileerd zijn en die te gebruiken. Je krijgt dan een portal die er ook uitziet en dat is leuk, want je ziet hem vaak. Het werkt allemaal lekker intuïtief en icoontjes kunnen eenvoudig worden verplaatst en verwijderd door ze te slepen. In het midden zit een container ter grootte van 8 knoppen. Deze container wordt gebruikt door speciale knoppen zoals google, gmail, buienradar, calculator, etc. en de buioutput wordt rechtstreeks op het je startpagina getoond. Als je een knop op de container sleept, verandert het in een action grid om knoppen te verwijderen, te verplaatsen of te bewerken.

Een andere mooie feature is het delen of publiceren van pagina’s. Je kunt portals maken voor je bedrijf, community of sportclub. Speciale pagina’s met interessante links voor vrienden of relaties. Veel mensen sturen nog wel eens mailtjes rond met links naar interessante websites. Nu kun je eenvoudigweg een desk maken en die publiceren of delen. Daarnaast is er een plugin voor Firefox om automatisch websites aan Symbaloo toe te voegen. Een feature die ik helaas nog niet heb kunnen vinden is het importeren van bladwijzers uit andere bronnen. Maar dat is ook het enige minpuntje wat ik zo kan bedenken.

Kortom, Symbaloo is de moeite van het bekijken waard.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Jan van der Ploeg
  Posted 02/01/2010 9:44 am 0Likes

  Super mooie en innovatieve startpagina. Desondanks kan ik er niet makkelijk aan wennen is ervaring: te veel ‘knopjes’. Dat ligt overigens volledig aan mijn ..

 • Jacco van der Pol
  Posted 12/12/2009 11:04 am 0Likes

  @Marjolein: Ja, symbaloo is gratis.
  @Rob le Pair: Ja op het eerste gezicht wel. Het is eenvoudiger en ook beperkter. Daarnaast ook anders vormgegeven. Wat je mooier en prettiger vind is persoonlijk denk ik. Persoonlijk vind ik beide systemen mooier en handiger dan IGoogle. Dus voor iedereen die dit leest, kijk ook bij Netvibes.com.
  @g.ven: Dat is inderdaad vervelend. Ik hoop dat ze snel een export en import feature bijbouwen, zodat je backups van je links kan maken. Daar zijn ook al vragen over gesteld op het forum van Symbaloo.

 • Rob le Pair
  Posted 11/12/2009 9:49 pm 0Likes

  Is Symbaloo niet veel beperkter dan Netvibes?

 • Marjolein
  Posted 11/12/2009 2:08 pm 0Likes

  Is Symbaloo gratis?

 • g.ven
  Posted 11/12/2009 12:17 pm 0Likes

  Ik ben van het begin af aan al bij Symbaloo.
  Maar ik ben al voor de 4e keer alle blokjes kwijt.
  Daarom een waarschuwing : zet NOOIT belangrijke links op deze pagina.
  Want de kans dat je ze kwijt bent is heel groot.
  Ik heb deze pagina voorgoed verwijderd.

 • Liesbeth
  Posted 09/12/2009 9:36 am 0Likes

  Er komt inderdaad een nieuwe versie van Symbaloo. Vanaf deze week zelfs!
  Symbaloo is echt superhandig!

 • Roger
  Posted 09/12/2009 9:35 am 0Likes

  Ik heb in het verleden wel eens gekeken naar Symbaloo. Ben echter erg tevreden met ‘Mijneigenfavorieten’. Is beetje zelfde functie, maar heel anders vormgegeven. Niet zo sterk als Symbaloo, maar bij Mijneigenfavorieten is het allemaal wat kleiner en kun je 1000 links kwijt. Werkt erg goed voor me.

 • Dana de Waal
  Posted 09/12/2009 8:13 am 0Likes

  Er komt binnenkort Symbaloo versie 1 (geen beta meer).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]