Positievere kijk op het leven met Five Minute Journal

Terwijl ik deze blog schrijf kijk ik naar buiten (ik kan heel goed blind typen). Vanmorgen deed ik de Luxaflex helemaal open, om optimaal van het zonnetje te genieten. Ik heb zelfs een raam open gezet, zodat ik de frisse wind in mijn gezicht voel. Het gaat goed. Ik zit lekker in mijn vel, het gaat goed met de zaken en ik ben ontzettend dankbaar voor alle leuke dingen waar ik op dit moment mee bezig ben. Toch is die dankbaarheid heel vluchtig. Als het even tegen zit, dan ben ik alles behalve dankbaar. Ik kan vreselijk balen van een opdracht die niet door gaat bijvoorbeeld. Dan ben ik alles waar ik nu zo dankbaar voor ben heel snel vergeten. Lees ook: Gebruik een pindakaaspot voor chocomelk.

En dat is zonde.

Daarom ben ik sinds kort begonnen met het bijhouden van alle dankbare momenten. Gewoon, zodat ik ze niet vergeet en er ook bij stil kan staan op de momenten dat het even niet zo soepel gaat. Om deze momenten te beheren gebruik ik de Five Minute Journal. Ik hoorde voor het eerst over dit dagboek in een podcast op Smart Passive Income. Pat Flynn, degene die je hoort op de podcast deelt hier zijn ochtendritueel en één van de dingen die hij elke ochtend doet is schrijven in zijn Five Minute Journal. Pat heeft gekozen voor de papieren variant, maar er is ook een app voor je iPhone waarmee je jouw dagboek bij kunt houden. En deze gebruik ik.

De app maakt onderscheid tussen de dingen die je ‘s ochtends noteert en de zaken die je aan het eind van de dag pas weet. Elke ochtend om acht uur krijg ik een notificatie om de volgende dingen te noteren:

Ik ben dankbaar voor…

Dat kan echt van alles zijn. Dat is een afspraak die je voor die dag gepland hebt staan. Of een opdracht waar je de vorige dag akkoord op kreeg. Echt van alles. Het hoeven ook geen grote dingen te zijn. Ik heb bijvoorbeeld deze zaken genoteerd:

 1. Leuke middag gehad gisteren bij de klant.
 2. Deze week al bijna 2,5 kilo afgevallen.
 3. Klant is erg enthousiast over de blogs die ik voor ze heb geschreven.

Wat zou mijn dag geweldig maken?

Staan er leuke dingen op de planning? Of moet je er zelf voor zorgen dat vandaag een geweldige dag wordt? Hier noteer ik een soort van taken voor mezelf die mij dwingen om het maximale uit de dag te halen. Zo heb ik vanmorgen de volgende dingen genoteerd:

 1.  VriMiBo, de week afsluiten met een klein borreltje.
 2. Als proefdruk van onze content planning goed is.
 3. Lekker wandelen tijdens de lunch.

Ook geen wereldschokkende zaken, zoals je ziet. Kleine dingen kunnen een dag al perfect maken, maar die weet je pas als je ze noteert.

Dagelijkse bevestiging

Dit vind ik wel een lastige. De Five Minute Journal is in het Engels en daar heet het Daily Affirmations, in het Nederlands vertaalt Dagelijkse Bevestigingen. Geen idee of ik het zo goed doe, maar ik vul hier elke ochtend een motiverende tekst in voor mezelf. Vanmorgen noteerde ik:

 • Ik kan makkelijk praten. (oppepper voor het gesprek van vanmiddag)

Andere voorbeelden van motiverende teksten die ik heb gebruikt:

 • Ik zie er goed uit vandaag.
 • Ik kan goed netwerken.
 • Ik ben erg waardevol voor een brainstorm.
 • Ik doe het goed.

Nogmaals, geen idee of ik het zo goed doe, maar ik vind het fijn om het zo terug te lezen. Als er iemand een beter idee heeft, dan hoor ik het graag.

Elke avond om tien uur krijg ik een melding dat ik mijn bevindingen van die dag in mag vullen. dat betekent dat ik het volgende in moet vullen:

3 Geweldige dingen die vandaag zijn gebeurd

Simpel. Welke dingen maakten jouw dag vandaag geweldig? Vandaag heb ik nog niets ingevuld natuurlijk, maar dit zijn bijvoorbeeld zaken die ik eerder deze week heb genoteerd:

 1. Naar het werk op en neer gefietst.
 2. Voor het eerst weer hardgelopen met Evy.
 3. Rustig aan gedaan met eten.

Wat had je vandaag nog beter kunnen maken?

Ook al was het een goede dag. Wat had je kunnen doen om de dag nog beter te maken? Betrek het op jezelf en ga bij jezelf na wat jij eraan had kunnen doen om de dag nog beter te maken. Aangezien ik vaak na de lunch een paar uur minder productief ben, zie ik vaak hetzelfde punt terug komen:

 • Productiever zijn in de middag.

Iets voor jou?

Hou jij bij waar je dankbaar voor bent? Ik merk dat het mij erg helpt. Op vervelende momenten blijf ik minder lang in negativiteit hangen en kan ik sneller omschakelen naar positieve gedachten. Als het echt niet lukt dan pak ik de app er even bij en kijk ik terug naar alle dingen waar ik dankbaar voor ben geweest. Wat mij betreft echt een aanrader!

Het boek bestel je op de website en de app kun je downloaden in de App Store.

Positief blijven na de vakantie!

Niets is zo vervelend als een kater na de vakantie door een torenhoge telefoonrekening. Dus als je nu nog weg bent, bekijk dan onze 11 tips voor mobiel internet in het buitenland. Dan voorkom je hoge kosten door roaming.

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Johan
  Posted 08/05/2021 12:27 pm 0Likes

  Ik heb de app jaren geleden aangeschaft, en schrijf er dagelijks in supper app… Maar alles veranderde.

  Plotseling werkt mijn werkt de app niet meer en wordt je gedwongen om een abonnement af te sluiten. Al mijn data journals weg! Behalve als ik een abonnement neem.

  Ik vind het niet erg als ze een nieuwe app ontwikkelen naast de huidige, maar dat je plotseling een abonnement moet afsluiten voor een app die je eerder betaald hebt is niet netjes. Ze vallen hier door de mand.

  Weet iemand een alternatief? Voor een (android) app bedoel ik?

 • Maarten
  Posted 04/03/2018 10:10 pm 0Likes

  Hier een mooie uitleg van de makers: https://www.youtube.com/watch?v=kb97vYqEIOo

 • Niels Gouman
  Posted 03/08/2015 3:06 pm 0Likes

  Dank Martijn, je hebt me eindelijk doen besluiten om deze app te kopen.

  Was begonnen met “Miracle Morning”, maar dat dagboek kwam er steeds niet van. Had DayOne, maar dat is blanco, was voor mij een stap te ver. Wilde over naar 5 minute journal, maar vond de verzendkosten belachelijk (meer dan de aanschafprijs!).. En toen was ik daar gestrand.

  Nu de 5 minute journal app gekocht! Hopen dat het dagboek bijhouden me nu eindelijk gaat lukken 🙂

  • Martijn Bloksma
   Posted 15/09/2015 4:46 pm 0Likes

   Graag gedaan Niels! En? Lukt het om het dagboek bij te houden?

 • Marion Geisler
  Posted 30/07/2015 12:39 pm 0Likes

  Kost wel 5 euro, dat geintje…. Da’s wel veel… Word ik daar dan gelukkiger van?
  🙂

  • Niels Gouman
   Posted 03/08/2015 3:04 pm 0Likes

   De papieren versie kost ~€20 plus verzendkosten. Koopje dus 😉

 • Belia
  Posted 28/07/2015 11:01 am 0Likes

  Inderdaad leuk! Nu ben ik meestal heel positief gestemd, ik ga het toch eens proberen. Alleen dan in een word-document, want ik heb geen iPhone. Zeker als je vaak in een gestreste situatie verkeert (project, relatie of dergelijke), lijkt het me meerwaarde hebben.
  Affirmaties is ook een Nederlands woord. Maar wat Geert zegt is eigenlijk leuker: een schouderklopje voor mezelf. Daar spreekt meer waardering uit dan uit dat cleane woord ‘affirmatie’.

  Dank!

 • Marion
  Posted 28/07/2015 10:42 am 0Likes

  Klinkt geweldig – maar is er ook een vergelijkbare app voor Android? Wat ik onder dit onderwerp vond (Attituds of Gratitude) is niet echt wat jij beschrijft…. Heb je een betere tip?

 • Geert H.
  Posted 28/07/2015 10:18 am 0Likes

  Leuke suggestie! Dank je!

  “Daily Affirmations”, alternatieve vertaling: mijn (dagelijks) schouderklopje, of, mijn (dagelijks) zonnestraaltje, of, (dagelijkse) waardering

Leave a comment

[wpterms id="3193"]