Powerpoint: Een flashy timer in je presentatie

In mijn trainingen zitten een aantal oefeningen die tijdgebaseerd zijn. Soms moet je bijhouden hoe lang je over iets doet, soms moet je een bepaalde taak binnen zekere tijd afmaken.

Tot voor kort had ik daarvoor een losse timer, maar het nadeel daarvan was dat je toch weer extra rommel met je meesleept. Bovendien was-ie niet zo gek groot, dus bij grotere groepen was het aflezen van de juiste tijd niet echt makkelijk. Gelukkig kun je met een trucje zo’n timer in je presentatie opnemen, zoals hier:

Timer in presentatie
(Klik voor originele grootte)

 

Het trucje werkt als volgt:

 1. Ga naar www.online-stopwatch.com en download één van de flash applicaties. Er zijn er verschillende — leef je uit! — maar in dit voorbeeld gebruik ik de “original”.

  Online-stopwatch.com website
  (Klik voor originele grootte)
 2. Sla het SWF bestand bij voorkeur op in dezelfde map als waar je presentatie woont.
 3. Open je Powerpoint presentatie.
 4. Ga naar het menu Bestand op het lint, en kies Opties.
 5. Klik links op Lint aanpassen, en zorg er voor dat rechts het Hoofdtabblad Ontwikkelaars is aangezet.

  Lint aanpassen
  (Klik voor originele grootte)
 6. Voeg een nieuwe, lege dia toe.
 7. Ga naar het tabblad Ontwikkelaars, en kies in de groep Besturingselementen het goed verstopte Meer besturingselementen…
 8. Selecteer Shockwave Flash Object.

  Flash object invoegen
  (Klik voor originele grootte)

   

 9. Teken een rechthoek waarbinnen de timer moet verschijnen; normaliter het grootste deel van de dia.
 10. Klik-rechts op de rechthoek, en kies Eigenschappen.
 11. In het venstertje Eigenschappen, type achter Movie de bestandsnaam van het flash bestand. Gebruik een volledig pad als SWF en Powerpoint bestand niet in dezelfde map zitten; anders kun je volstaan met alleen de bestandsnaam.

  Eigenschappen van het object opgeven
  (Klik voor originele grootte)
 12. Sluit het Eigenschappen-venster, sla voor alle zekerheid je presentatie op, en druk dan op F5 om de presentatie te proberen.

 

Een paar opmerkingen:

 • Als je je Powerpoint bestand verplaatst (naar een andere computer, bijvoorbeeld) moet je er wel aan denken dat je ook het bijbehorende SWF bestand meeverhuist, anders raakt Powerpoint ‘m kwijt.
 • Bovenstaande truc gaat uit van Powerpoint 2010, maar werkt ook in 2007 en 2003.
 • Als het Flash programmaatje eenmaal loopt krijgt het de controle over je presentatie. Verder gaan met je presentatie gaat alleen als je de focus weer verplaatst naar de dia’s zelf. Concreet komt het er op neer dat ik m’n muis nodig had om naar de volgende dia te gaan. Even uitproberen dus, en bij voorkeur vóórdat je de presentatie moet geven.
 • Deze timer komt terug zoals je ‘m achterlaat; dus voor je presentatie even de boel weer op nul stellen.
 • Dit is een algemeen flash-geintje; je kunt dus ook andere flash objecten in je presentatie verweven. Mocht je daar creatieve suggesties voor hebben, ik hoor ze graag!
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

15 Comments

 • Kirsten
  Posted 15/05/2017 8:24 pm 0Likes

  Helemaal te gek! Duidelijke omschrijving, het is me in 1 keer gelukt!
  Alleen kun je niet downloaden op de home page, dan moet je dus naar http://www.online-stopwatch.com/download-stopwatch/ zag ik in 1 van de afbeeldingen.

  Groeten, een hele dankbare docent Frans 🙂

 • Lennart
  Posted 24/03/2016 11:15 am 0Likes

  Uit eigen frustratie hebben wij een PowerPoint timer ontwikkeld waarmee je in twee klikken een timer toevoegt aan je slide. Geen gedoe met transities, overgangen, enzovoorts. Gewoon een duidelijke analoge of digitale timer: http://www.pp-timer.com.

 • Gert de Jong
  Posted 26/02/2016 10:20 am 0Likes

  Goed dat deze timers onder de aandacht worden gebracht. Ik gebruik ze ook vaak. Alleen heb ik een probleem. Veelal gebruik ik PP in de presentatorweergave; dat wil zeggen dat ik op mijn scherm ook al de volgende dia en eventuele notities zie, terwijl op het scherm alleen de huidige dia te zien is.
  Ik kan die timers (en andere flash) niet gebruiken als ik die presentatorweergave aan heb staan. Als je dan de timer aan wilt zetten, ziet PP dit als een gewone muisklik en gaat door naar de volgende dia.
  Weet iemand een oplossing hiervoor?

 • Els Oris
  Posted 16/12/2015 4:50 pm 0Likes

  Beste Bert

  gebruik office 2016 en heb al jouw stappen gevolgs om een animatieklokje in mijn powerpoint toe te voegen. Spijtig genoeg krijg ik na het opslaan en terug afspelen alleen een witte pagina.

 • Wim
  Posted 24/10/2013 5:34 pm 0Likes

  Hallo Bert,
  Ik heb een laptop (Windows 7 en PP 2010) en een MacBook (PP 2011 for Mac).
  Wat betreft de laptop kom ik zover dat ik het Shockwave-bestand kan invoegen op een lege pagina. Vervolgens pas ik de eigenschappen aan zoals jij hebt aangegeven. Helaas, na opslaan en afspelen zie ik niets… 🙁
  In mijn PP 2011 for Mac krijg ik, als ik Ontwikkelaar toevoeg aan het Lint, geen optie om extra Besturingselementen toe te voegen. Waarschijnlijk kan het niet op de Mac-versie? Of heb jij andere ervaringen?
  Ik hoor graag.
  Vriendelijke groet,
  Wim

  • Bert Plat
   Posted 30/10/2013 10:15 am 0Likes

   Hallo Wim,

   Zou het kunnen dat het pad naar het object niet correct is ingesteld? In de screenshots gebruik ik een volledig pad (D:\Bert\Dropbox\etc\object.swf), maar ik heb gemerkt dat als SWF en PPTX in dezelfde map staan dat je kunt volstaan met alleen bestandsnaam.

   Op de Mac versie kan het – bij mijn weten – inderdaad niet. Ik gebruik dan ook Powerpoint 2010 in een virtuele Windows 7 omgeving op de Mac (met VMWare Fusion). Je kunt dan zelfs zonder problemen over twee schermen met de presentatorweergave werken (zie https://lifehacking.nl/windows/presentatiehacks-windows-7-powerpoint-2010/ ).

   Helpt dit?

 • raspberry ketone plus australia
  Posted 23/04/2013 1:32 pm 0Likes

  Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will
  be waiting for your further write ups thanks once again.

 • Linda van der Wal
  Posted 22/02/2013 7:54 am 0Likes

  Beste Bert,

  Wat geweldig dat je dit gedeeld hebt. Ik heb het net uitgeprobeerd. Je instructie is goed te volgen en ik had vrij snel een prachtige timer in mijn presentatie. Ontzettend leuk om dit te gebruiken. Dank voor het delen.

  Hartelijke groet,
  Linda

 • pedro vert
  Posted 11/10/2012 10:46 am 0Likes

  Hoi leon erg handig die timer ! Wij van http://community4business.com hebben een leer community en wij zelf werken alleen maar met adobe connect en adobe presenter om workshops te geven.Dit doen wij onderandere omdat wij daar mee zeer uitgebreide powerpoint presentaties kunnen maken en de mogelijkheden qua futures ontelbaar zijn.

 • Leon
  Posted 09/10/2012 3:40 pm 0Likes

  Een simpele en snelle oplossing:
  teken een balk en laat die met een left-to-right wipe in beeld verschijnen waarbij de duur van de animatie (via properties) net zo lang zet als je de timer wil laten lopen…

  Het niet 100% exact zijn van dit soort timing voor een competitief spelletje is natuurlijk geen probleem zolang je maar 1 timer hebt… iedereen hetzelfde voor- of nadeel 🙂

  • Bert Plat
   Posted 09/10/2012 4:53 pm 0Likes

   Hoi Leon,

   Bedankt voor die oplossing, maar dat is alleen een count-down timer, en ik heb een count-up timer (met een vooraf niet vastgestelde lengte) nodig. 🙂

 • Patrick Mackaaij
  Posted 09/10/2012 9:06 am 0Likes

  Ik heb nog wel een tip maar die maakt het helaas iets technischer 🙂

  De meeste Flash-objecten hebben niet zo’n mooie download-knop. Je kunt ze dan vinden door te zoeken naar “shockwave”.

  Bijvoorbeeld:

  Kopieer vervolgens de URL tussen de quotes van src=””, in dit geval dus http://www.domain.com/media/lookforthisone.swf

  (Via het console voor ontwikkelaars zoals F12 in Chrome kun je de URL ook achterhalen. Dan klik je op het loepje en dan op het Flash-object.)

  De URL bewaar je vervolgens als volgt in een HTML bestand op je bureaublad:

  Download-link

  Het HTML-bestand open je in je webbrowser waarna je het Flash-object kunt opslaan via de rechtermuisknop.

  Je kunt ze ook terugvinden in de cache van de webbrowser maar omdat die plek verschilt van webbrowser tot besturingssysteem vind ik bovenstaande makkelijker.

 • Arjan Broere
  Posted 08/10/2012 10:10 pm 0Likes

  Ik heb ook eens zo’n timer gemaakt op één dia waarbij er na elke seconde een streepje verschijnt. Eén dia van 60 streepjes zodat ik per dia een minuut werktijd had. Werkte in de praktijk niet precies en -zal wel aan mij liggen- Powerpoint liep dan weer niet goed naar de volgende dia etc enz. Maar wie het secuur uitwerkt kan er een simpel streep-klokje mee maken.

  Nu gebruik ik voornamelijk http://e.ggtimer.com/ met bijv http://e.ggtimer.com/5minutes

  Deze is even puzzelen maar uiteindelijk wel handig. Zeker omdat je dan, anders dan met e.ggtimer.com de opdracht op de dia kunt laten staan én een klok hebt.

 • Joost van Kempen
  Posted 08/10/2012 5:21 pm 0Likes

  Vind dit nog best complex, er is een veel eenvoudigere manier om dit in powerpoint te doen. Heb het trucje geleerd bij een partnerbedrijf dat business games ontwikkeld. In die spellen is vaak een klok nodig om de speeltijd bij te houden. Dit deden ze door een powerpoint te maken, waarbij je ieder tijdstip op een losse slide plaatst: 0:00, 0:01, 0:02 etc. Dan maak je een transition (overgang) aan tussen iedere pagina met duur 0 sec. en ná 1 sec. Je kunt ook nog een geluidseffect toevoegen op bijvoorbeeld de hele minuut. Het mooie is dat je zelfs een balk kunt toevoegen die langer of korter wordt, of de achtergrondkleur gaat langzaam van groen naar rood. Maak het zo gek als je zelf wilt! En door de pagina’s in de omgekeerde volgorde te plaatsen, kun je ook terugtellen naar 0:00, met bijvoorbeeld een toeter, vlag of filmpje aan het eind. Het mooie is dat het alleen wat tijd kost en je volledige control hebt over layout en andere variabelen.

  Alleen als je een klok voor een hele dag moet hebben die per seconde loopt, dan heb je een uitdaging 😉

  • Bert Plat
   Posted 08/10/2012 5:46 pm 0Likes

   Bedankt voor je reactie, Joost! Het is een methode die ik ook geprobeerd heb, maar hij kent twee nadelen.

   #1 Om een timer te bouwen van, zeg, vijf minuten heb je heel wat slides nodig. En mijn langste training heeft al meer dan 100 slides.

   #2 De timing is niet erg exact, althans niet op mijn laptop. En da’s niet zo leuk als je er een competetief spelletje van hebt gemaakt.

   Daarom heb ik toch maar gekozen voor de flash oplossing, en ik denk dat de ingewikkeldheid wel meevalt als je het een keertje gedaan hebt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]