Transparante achtergronden in Powerpoint? Zo doe je dat!

Een Powerpoint-probleem dat iedereen wel kent: je schuift een afbeelding een millimeter opzij en plotseling staat alle tekst rechts uitgelijnd, begint het toetsenbord te smeulen, klinkt er paniek op straat en zwellen in de verte sirenes aan. Nee, echt gebruiksvriendelijk is het Microsoft-programma niet. Om nog maar te zwijgen over de hel die ‘voeg transparante achtergrond toe’ heet. Maar er is hoop!

Het toevoegen van mooie transparante achtergronden is in bij Apples Keynote zo gefikst. Dat is mij echter nooit gelukt op m’n Windows-device. In PowerPoint is een totaal onorthodoxe handeling nodig om dat wel voor elkaar te krijgen.

Je denkt misschien: wat een onzinnig artikel, wat maakt het nou uit of je wel of geen transparante achtergronden hebt?! Nou, soms kan een transparante achtergrond de inhoud wel degelijk versterken!

(via GIPHY)

Het toevoegen van een transparant achtergrondje in PowerPoint gaat als volgt:

 1. Je opent je standaard kale presentatie.
 2. Kies een plaatje, plak het plaatje in de presentatie en maak hem een hele dia groot. Je zult zien dat je tekst naar de achtergrond verdwijnt.
 3. Klik met je rechtermuisknop op het plaatje en kies Naar achtergrond / Naar achtergrond. Je geeft je tekst nu voorrang op de afbeelding.
 4. Voeg een vierkant toe aan de dia. Ga naar het Invoegen en kies Vormen. Kies daar een rechthoek uit en vul de hele dia met het vierkant.
 5. Klik met je rechtermuisknop op het vierkant en selecteer Vorm Opmaken.
 6. Kies daar een van de opvulopties en zet de Doorzichtigheid op rond de 50%. Dat doe je door middel van een slider. De afbeelding die je hebt gebruikt is nu weer te zien. Je moet het doorzichtige vlak alleen nog een laagje naar achteren brengen. Dan komt die vóór de afbeelding en achter de tekst.
 7. Klik nog een keer met je rechtermuisknop op het vierkant en kies Naar achtergrond / Naar Achteren.

Klaar is Kees, zeggen we dan. Zo maak je een mooi transparant achtergrondje met leesbare tekst. Wil je meerdere dia’s op deze manier? Kopieer dan simpelweg het vierkant en plak hem op de andere dia.


(via GIPHY)

Mocht er een betere optie zijn, laat het ons dan weten!

Tell Us What You Think
0Te gek2Leuk0Serieus?2Meh...1Stom

About Author

12 Comments

 • Chamee pathirana
  Posted 13/10/2019 9:22 pm 0Likes

  Great Post. This will help me to think again my powerpoint slideshow. Such a good post

 • CHmaeera Lakruwan
  Posted 13/10/2019 9:21 pm 0Likes

  Great Post. This will help me to think again my powerpint slideshow.

 • Klaas
  Posted 08/10/2012 9:42 am 0Likes

  Je kunt de properties/eigenschappen van de afbeelding aanpassen. Rechtermuis klikken op de afbeelding, onderste optie in het pop-up menu kiezen “afbeelding opmaken”, dan op tab blad “afbeeldingcorrecties” de waarde van “Contract” verlagen tot bv -60%

 • Melle vd Heide
  Posted 04/10/2012 1:29 pm 0Likes

  Hoezo, Powerpoint? Op 2 verschillende systemen werken aan een presentatie doe je met een platform waarmee dat sowieso kan. Prezi bijvoorbeeld.

  • Bert Plat
   Posted 04/10/2012 1:43 pm 0Likes

   Hallo Melle,

   Dat zou ook een optie geweest zijn, maar er zijn een aantal functies in Keynote/Powerpoint die ik niet wil missen, zoals de Presentatorweergave. Dus Prezi voldoet voor mij (nog) niet.

 • Bert Plat
  Posted 04/10/2012 1:17 pm 0Likes

  @Linda, @Eva: dank! Het kan dus wel in Powerpoint, dank voor deze aanwijzingen. Oveirgens kan de beschreven constructie nog wel nuttig kan zijn als je delen van een afbeelding / tekst wilt laten vervagen.

  Hopelijk biedt de Powerpoint tip voor maandag jullie wél iets nieuws 🙂

 • Eva
  Posted 04/10/2012 10:59 am 0Likes

  Ik heb zelf nog een oudere versie van powerpoint (echt 98 ofzo…). Maar als je daar op het plaatje klikt krijg je zo’n figuur werkbalk. Het tweede icoontje daarvan, afbeeldingsinstellingen, staat een optie watermerk. Als de afbeelding niet meer goed te zien is kan je dan nog een beetje met het contrast spelen, die staat een paar icoontjes verder. Ik heb overigens wel eerst een plaatje in een lege dia gezet en daarna pas een indeling gekozen en de tekst erin gezet. Anders moet je waarschijnlijk inderdaad eerst het plaatje naar achteren plaatsen.
  Ik heb even gegoogled en volgens mij kan het ook in powerpoint 2010 en zou je ook de transparantie van het plaatje zelf moeten kunnen aanpassen: http://office.microsoft.com/en-us/powerpoint-help/insert-a-background-picture-color-or-watermark-to-your-slides-HA010338379.aspx

  • Linda
   Posted 04/10/2012 11:21 am 0Likes

   Klopt! In POwerPoint 2010: Je dia/dia’s selecteren, op het tabblad Ontwerpen klikken op Achtergrondstijlen en dan op Achtergrond opmaken. Bij Opvulling kiezen voor Opvulling met figuur of bitmappatroon en vervolgens met de knop bestand je afbeelding invoegen. De doorzichtigheid van je afbeelding kun je onderin het venster aanpassen.

   • Marja
    Posted 04/10/2012 10:28 pm 0Likes

    Op dezelfde manier kun je in pp2010 de achtergrond van al je slides aanpassen: (ik werk met de Engelse instellingen) view, masterslides, selecteer de basis (bovenste), stel de achtergrond in zoals Linda heeft uitgelegd.

  • Koen
   Posted 17/10/2019 1:18 am 0Likes

   Top, bedankt voor je reactie!

 • Ruud Ravenhorst
  Posted 04/10/2012 10:25 am 0Likes

  Ha Bert,

  waarom niet gewoon de (achtergrond)dia eerst even aanpassen in Photoshop? Of de doorzichtigheid van die dia zélf binnen .ppt (ik werk er zelf niet mee, dus ik weet niet helemaal zeker of dat kan) op doorzichtigheid 50% zetten?

  • Bert Plat
   Posted 04/10/2012 10:38 am 0Likes

   Hallo Ruud,

   Vwb aanpassen in Photoshop, da’s natuurlijk ook een mogelijkheid, maar waar veel mensen Powerpoint op de desktop hebben geldt dat niet voor Photoshop (en soortgelijke programma’s). En wat bedoel je precies met de transparantie van de dia op 50% zetten? De afbeelding zelf? Want voor zover ik Powerpoint ken kan dat niet, helaas.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]