Praktische OV-tips

Sinds ik enige tijd geleden mijn (lease)auto heb mogen inleveren in verband met een sabbatical en het voortzetten van mijn eigen onderneming, ben ik volledig aangewezen op mijn fiets en het openbaar vervoer. Hoewel een eigen auto zeker een luxe is, zijn er veel zaken die ik nu weer met gemak met de fiets en/of het openbaar vervoer doe, waar ik vroeger uit gemakzucht de auto pakte.

De tijd die je kwijt bent met het reizen met het openbaar vervoer kun je zeer nuttig besteden, terwijl je in de file veiligheidshalve gezien niet heel veel meer dan (handsfree) een telefoontje kan plannen. Een aantal tips voor effectief en prettig reizen met het openbaar vervoer:

Bepaal voor je reis, je doelen voor tijdens de reis
Door van te voren te bepalen wat je doelen tijdens de reis zijn, kun je jouw spullen effectief inpakken. Een artikel uit een tijdschrift wat je nog graag even tussendoor wilde lezen? De notulen van een vergadering waarheen je moet reizen nog even doornemen? Pak het in! Moet je ‘s morgens al op tijd de deur uit, zorg dan dat je spullen de avond ervoor al zijn ingepakt. Zorg er ook voor dat je ‘s morgens je digitale apparatuur, zoals bijvoorbeeld GSM, laptop en MP3-speler volledig hebt opgeladen.

Kosten besparen? Koop het juiste kaartje
Bij dagelijkse reizen, zoals woon-werk verkeer, zul je ongetwijfeld hebben uitgezocht wat voor jou de meest gunstigste manier van kaartjes kopen is, zoals bijvoorbeeld een maandabonnement. Vergeet echter niet dat voor losse treinreizen het aan te raden is van te voren uit te zoeken hoe je kosten op je reis kunt besparen. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld door een NS of OV-dagkaart te kopen. Enige tijd geleden reisde ik met een OV-dagkaart door Nederland, omdat ik zowel een afstand per bus als een afstand per trein moest afleggen. De OV-dagkaart was in deze de goedkoopste oplossing! De conducteur die mijn kaartje controleerde gaf aan deze kaartjes maar weinig te zien, dus kijk goed voordat je een incidentele reis plant, welk kaartje het gunstigst is.

Controleer voordat je vertrekt of er vertragingen en/of storingen zijn
Ga voorbereid op reis met het openbaar vervoer, zorg dat je op de hoogte bent van eventuele vertragingen en/of storingen. Zolang je nog niet onderweg bent kun je nog gemakkelijk je plannen omgooien, zoals bijvoorbeeld de vergadering verzetten of eerst een uur thuiswerken.

Ben je eenmaal onderweg dan geeft dit veel meer stress en gedoe met zich mee.

Reizen vanaf en naar het opstap- en uitstappunt
Hoe kom je vanaf jouw huis naar het punt waar je het OV instapt? En hoe kom je vanaf het eindpunt op de plaats van bestemming? Afhankelijk van de afstand kun je lekker gaan wandelen, of huur je bijvoorbeeld de OV-fiets. Dertig minuten bewegen per dag is al voldoende om de kwaliteit van je leven te verhogen en de kans op onder andere overgewicht en hart- en vaatziekten te verminderen!

Maak gebruik van de NS Hispeed Lounges
Reis je met een 1e klas Jaarabonnement, een NS-businesscard, een 1e klas Fyra treinkaartje of met een 1e klas internationaal treinkaartje, heb je gratis toegang tot de NS Hispeed Lounges op Amsterdam Centraal, Breda, Rotterdam Centraal en Schiphol. In deze lounges kun je plaatsnemen en rustig aan je doel werken.

Reis je met de trein? Gebruik een stiltecoupé
Reis je met de trein, dan is bij NS treinen een stiltecoupé de ideale plek om zonder overlast van anderen, rustig bezig te zijn met jouw prioriteiten. Diverse treinstellen, zowel 1e als 2e klas bevatten stiltecoupés. Hoewel de stilte in de coupé valt of staat met de personen die erin zitten, merk ik toch steeds vaker dat met name buiten de spits, de coupés buitengewoon stil zijn.

Slome starter: lees de krant / een tijdschrift
Ben jij ‘s morgens vergelijkbaar met een koude diesel, maar wil je wel in de tijd op weg naar je werk of afspraak nog iets nuttigs doen? Begin met een krant, bijvoorbeeld de gratis verkrijgbare kranten in trein en bus en schakel daarna naar je andere prioriteiten.

Zet je favoriete muziek op
Ben jij de persoon die het beste in zijn flow komt door muziek? Pak je MP3 speler, selecteer je favoriete muziek en begin je reis prettig. Let er natuurlijk wel op dat je anderen niet stoort met je muziek.

Blijf offline!
Dit is misschien wel de meest belangrijke tip om effectief bezig te kunnen zijn tijdens je reis. Voor vele lifehackers zal het routine zijn om als eerste, zodra je ingestapt bent, je smartphone uit je (broek)zak te halen en Twitter, Facebook en andere sociale media te gaan lezen. Wil je je reis effectief beginnen, blijf dan offline!

“Ja maar…” hoor ik je nu al zeggen. Maar let op: offline blijven betekent niet dat je geen digitale apparatuur mag gebruiken! Sterker nog, je zou blij zijn als je van al dat papier af kunt!

Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van de Livescribe Smartpen, waarmee je aantekeningen, die je op (speciaal) papier maakt, meteen gedigitaliseerd hebt. Op deze manier ben je wel weg van je beeldscherm, maar heb je niet het grote nadeel dat je je uitgewerkte aantekeningen, zodra je weer achter je werkplek zit, helemaal over moet gaan typen.

Ook applicaties die ik op o.a. een tablet, zoals de iPad gebruik, zoals Evernote en Instapaper, hebben erg goede mogelijkheden tot synchroniseren. Synchroniseer de documenten die je digitaal wilt meenemen op je tablet, je Evernote Notebooks en de opgeslagen webpagina’s in Instapaper voordat je vertrekt (de avond voordat je gaat reizen, voordat je je spullen inpakt is een goed moment), zodat je tijdens je reis direct aan de slag kunt.

Mocht je de GTD methodiek toepassen, is het zeker zinvol een mapje mee te nemen als stuff mapje, zodat je gemakkelijk stuff, dat je onderweg verzamelt, kan opslaan. Zie voor meer mobiele GTD tips ook het Lifehacking.nl artikel “De Mobiele INBOX”.

Heb je een (zoveel mogelijk) papierloos kantoor, zorg dan dat je alle documenten die je nodig hebt voor je doel tijdens de reis, hebt gesynchroniseerd, zodat je niet online hoeft.

Je zult zien dat als je offline blijft, je jezelf aanleert niet constant te bekijken wat er nieuw is in deze wereld, waar je Twitter contactpersonen zich bevinden, et cetera.
Probeer je dit alsnog, krijg je een mooie foutmelding, omdat je geen internet-toegang hebt. Zelf vind ik mijn Blackberry geweldig, ik mis (bijna) geen enkele e-mail meer, maar als je geconcentreerd bezig wilt zijn, wil je juist niet constant gestoord worden door de piepjes van je telefoon die je vertellen dat je nieuwe e-mail hebt.

Uitzetten dus dat datanetwerk op je smartphone, laptop en/of tablet!

Brainstormen / Mindmappen
Tijdens het reizen met het openbaar vervoer kun je prima brainstormen. Bijvoorbeeld over een artikel wat je wilt schrijven, over een project waar je mee wilt starten, et cetera. Neem papier en een pen mee op je reis en start met brainstormen. Wil je je gedachten helder op papier krijgen, maak dan een mindmap.

Pomodoro techniek
Gebruik op wat langere reizen de Pomodoro techniek om aan je doel te werken. Met deze techniek werk je 25 minuten geconcentreerd aan je doel, waarna je een pauze neemt van 5 minuten. Deze 5 minuten dien je te besteden aan werkzaamheden niet gerelateerd aan je doel. Tijdens deze pauze kun je dus, als je echt niet zonder kunt, even je sociale media doorkijken. Bij langere reizen kun je de Pomodoro techniek voortzetten tot maximaal 4 cycli (2 uur). Na 4 cycli gaat de Pomodoro techniek uit van een langere pauze.

Ontspannen
Soms is het juist ook goed om tijdens je reis te ontspannen en niet geconcentreerd bezig te zijn met je doel. De volgende tips gaan over ontspannen tijdens de reis:

Lees een boek
Elk kwartaal zie ik weer diverse nieuwe boeken verschijnen die ik wil lezen. Van romans tot non-fictie boeken, er staan in mijn boekenkast nog zat boeken welke ik nog niet heb gelezen.
Ben je bijvoorbeeld onderweg van je werk terug naar huis, dan is een boek lezen erg ontspannend. Door je werkdag af te sluiten met lezen, helpt je jezelf op deze manier ook om je werk niet mee naar huis te nemen.

Wees sociaal
Zit je in een stiltecoupé, verhuis dan gerust tijdens je reis naar een andere coupé en begin een gesprek met een reisgenoot. Dit kan zowel ontspannend als nuttig zijn, er gaat vaak een wereld voor je open als je de verhalen hoort van reisgenoten. Wellicht los je op deze manier net het probleem op waar je net, in volle concentratie, druk mee bezig bent geweest. Socializen helpt ook om even je werk te laten rusten!

Maak een sudoku of andere puzzel
In de diverse kranten welke je in het openbaar vervoer kunt vinden, staat altijd wel een puzzel. Je kunt ook altijd nog een ouderwets puzzelboekje kopen en deze meenemen tijdens je reis, of je favoriete (puzzel)game spelen op je smartphone, laptop en/of tablet.

Online kan wél nuttig zijn, mits je het goed gebruikt
Tijdens een reis online zijn kan, mits je het goed gebruikt, wel zeer nuttig zijn. Meer hierover binnenkort op Lifehacking.nl.

Dit artikel is geschreven door Geert Booster. Geert adviseert en beheert met Marketimedia een aantal unieke diensten in communicatie, marketing, social media en webcare. Daarnaast adviseert hij met Booster IT Consultancy klanten het totaalplaatje van hun IT infrastructuur: van projectmanagement in IT projecten, Het Nieuwe Werken, tot consolidatie en migratie van computer systemen. Is onder andere te vinden op Twitter: http://www.twitter.com/geertbooster

Wat vind je van deze hack?
0Te gek2Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

9 Comments

  • edgar neo
    Posted 10/07/2011 8:06 am 0Likes

    goede tips! behalve die van de stiltecoupé.
    want ben het met frank eens dat die in de regel als een gewone coupé gebruikt word.
    en dat je een knapperd bent als je de coupé toch stil krijgt 😉

  • Chris
    Posted 07/07/2011 9:41 pm 0Likes

    Neem voor 5 euro per maand ook een abonnement op Greenwheels (en combineer dit vervolgens met je OV-chipcard). Hiermee kom je ook op de ”onbereikbare” plekken die te ver zijn voor de OV-fiets. Reserveren van een auto kan online, tot kort van tevoren, en je kunt ook tot heel kort tevoren alsnog annuleren. Dus je zit nergens aan vast. Kosten zijn prima te overzien voor niet te lange tijden en reisafstanden. Als je vaker een Greenwheels gebruikt, kun je beter een van de duurdere abonnementsvormen kiezen.

  • Claudia Roskam
    Posted 07/07/2011 8:41 pm 0Likes

    Je kan ook 20 minuten ZENnen oftewel mediteren. Je ontspant en je gaat doelgerichter daarna aan het werk.

  • Geert Booster
    Posted 07/07/2011 3:43 pm 0Likes

    @Felix Mooie tip! Zeker als je vaak last hebt van uitcheckproblemen een erg mooie oplossing.

    @Paul Mooie aanvulling. Zelf niet meegenomen, misschien voor bij het ‘online’ vervolg..

    @Frank Geweldige tips!

    @Catrien Ik had de geldige kaartjes aangegeven in mijn posting, maar bedankt voor het benadrukken hiervan.

    @Roy In mijn vervolg, binnenkort op lifehacking, zal ik dieper in gaan waarom online zaken uitvoeren wel nuttig kunnen zijn, bijv. omdat je er op je werk niet aan toekomt. Maar meer van dat alles binnenkort.

  • Roy Tomeij
    Posted 07/07/2011 9:00 am 0Likes

    Online mijn feeds lezen is voor mij een prima tijdsbesteding; op kantoor kom ik er niet aan toe, maar ik blijf wel graag op de hoogte (live vanuit de trein ergens rond Utrecht).

  • Frank
    Posted 06/07/2011 2:23 pm 0Likes

    Nuttige tips! Zelfs als zeer ervaren treinreiziger kende ik de OV-dagkaart nog niet. Maar ik kan je helaas geen gelijk geven over de stiltecoupé. ’s middags (ook middagspits) en zeker ’s avonds en in het weekend kun je er op rekenen dat het in de stiltecoupé zelfs minder stil is dan in de gewone coupé’s. Mijn verklaring is dat de coupé’s kleiner zijn en daarom sneller door groepen gekozen worden als ‘gezellig plekje’. Dat duidelijk staat aangegeven dat het een stiltecoupé is wordt in eerste instantie niet gezien doordat met veel te druk doende met roddelen is en in tweede instantie gewoon genegeerd. In het meest gunstige geval ontdekt iemand uit de groep het vrij snel en schakelen ze over op fluisteren. Conducteurs zullen in elk geval de stilte nooit ‘handhaven’.
    Een betere tip is om de coupé’s aan het begin of eind van de trein te kiezen. Omdat alleen ervaren treinreizigers een goede inschatting kunnen maken van waar de trein op het perron zal eindigen zijn deze vaak minder druk dan het midden van de trein waar de massa maar op gokt (en waar meestal de trap naar het perron zit). De ervaren treinreiziger reist meestal individueel en heeft enkel zijn telefoon om tegen praten (als je pech hebt). Als je niet weet waar op het perron je jezelf het beste kunt opstellen: zoek naar mensen met vouwfietsen, die weten gegarandeerd de beste plekjes te vinden!

  • Catrien
    Posted 06/07/2011 1:48 pm 0Likes

    Let wel: die Hispeed-lounges zijn niet voor mensen met een ‘gewone’ eersteklas kaartje, tenzij ze het hebben gewijzigd. Leerde dat op een dag waarop ik erg vermoeid was en op een rustig werk-/ademplekje hoopte….

  • Paul van der Hart
    Posted 06/07/2011 12:15 pm 0Likes

    Goed voorbereid de trein in: de NS verkoopt ook online e-kaartjes. Scheelt in de spits wachten voor de kaartautomaat.

  • Felix Lepoutre
    Posted 06/07/2011 12:05 pm 0Likes

    ik ben helemaal weg van http://www.claimer.nl/, waar je je tegoeden die per ongeluk weg zijn gechipt kunt claimen. Ik dacht dat ik een paar tientjes op zou halen maar mijn claim loopt dankzij een paar keer goed vergeten uit te checken zo de honderden in! Allemaal doen, inloggen, de site checkt de ov chipkaart API en gaat alles voor je claimen wat je te veel betaald hebt!

Comments are closed.