Prezi in een nieuw jasje en nieuwe functionaliteit

Prezi is vanaf de start een opvallend programma geweest. Niet alleen omdat er opeens een heel canvas beschikbaar was voor presentaties met allerlei zoom- en draaifuncties maar zeker ook door de vormgeving van Prezi zelf. Met het bubble-menu en de zebra was de interface volkomen anders dan de pulldownmenu’s en taakbalken met iconen die andere programma’s kenmerken. Prezi heeft nu een heel nieuwe design en is afgestapt van het bubble menu. Een frisse interface die Prezi tot een normaler programma maakt. En gelukkig een extra functie die wat mij betreft al lang miste: presenter’s view.

Nieuw design

Wie de nieuwe versie van Prezi opent op prezi.com of in de desktop editor (sinds deze week ook vernieuwd) die ziet meteen de iconen bovenaan het werkblad. Het bubble menu is daarmee verleden tijd. Het idee is dat de wat normalere iconen bovenaan de pagina makkelijker zijn voor de onervaren gebruikers. Volgens Prezi is de tijd van mooi design en een opvallend programma afgelopen en is het tijd om Prezi volwassen te maken. Geen opvallend design per se maar een bruikbare tool voor de grote, diverse groep gebruikers. Lees de achtergronden in een blog op het Design Blog van Prezi. Een citaat uit die blog:

This induces a new context where we have to make Prezi easier to access, pleasant and more efficient to use but also, at the same time, scale and support more needed features — in a word: more professional.

 

Van het Bubble menu naar pulldown menu’s en knoppen

 

De geoefende gebruiker die wegwijs was in het menu zal wellicht even moeten wennen. De nieuwe gebruiker treft een vertrouwdere interface aan met knoppen maar moet ook weer uitvinden wat het verschil is tussen het wat generieke Add en Shapes of Media. In elk geval is het werkblad wat ruimer geworden zonder de bubble.

 

Voor de liefhebbers van sneltoetsen maakt het niet zoveel uit. Prezi biedt nog steeds veel snelle functies direct via het toetsenbord. Die moet je overigens wel even inschakelen via Settings.

 

Presenter’s view

Persoonlijk vind ik de presenter’s view een grote aanwinst oftewel presenteren op een tweede scherm (Zie ook de uitleg van Bert Plat). Nu is het mogelijk als je gaat presenteren om alleen het beeld dat je wil presenteren naar de beamer of de flat screen te sturen. Alles wat op je laptop gebeurt zie alleen jij. Daarnaast zie je om het geprojecteerde beeld wat extra informatie, zoals de tijd die je al aan het presenteren bent, de dia’s die je allemaal in je pad hebt en de mogelijkheid om een andere Prezi te presenteren.

 

Meerdere Prezi’s openen

Een andere mogelijkheid die met de nieuwe desktop versie van Prezi mogelijk is, is om meerdere Prezi’s tegelijk te openen. In diverse vensters heb je dan Prezi’s waartussen je kunt wisselen, zelfs in de presentatiemodus.

 PS Nieuwe features van Prezi vind je altijd op de new features-site

 

Wat vind jij: zonde van het unieke design, handig en beter, …?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]